Támaszkodj Istenedre! (Rely Upon God! By Dr. G.P. Pardington)

„Aki köztetek féli az Urat, hallgasson szolgája szavára! Aki sötétségben jár, és nem ragyog rá fény, bízzon az Úr nevében, és támaszkodjon Istenére!” (Ézs. 50:10)

„Támaszkodjon Istenére!” Amikor a nehézségek vagy szomorúságok sötét helyére kerülsz, a tennivalód tehát az, hogy Istenre támaszkodj. Ez nagyjából ugyanazt jelenti, mint bízni Istenben, bár van egy kis különbség. A „támaszkodni” szót így is lehetne fordítani: „megmaradni”. „Maradjon meg az ő Istenében” (American Version). Ez a kifejezés azt a képet jeleníti meg, mikor rátámaszkodunk valakire, hogy tőle erőt vagy támogatást kapjunk. Az Istenben való bizalom nyugalmat ad; az Istenre való támaszkodás erőt. A bizalom megelőzi a támaszkodást; és amíg nem bízol igazán Istenben, Ő semmit sem tehet érted. Az Istenben való bizalom csendessé és nyugodttá tesz, még ha bizonyos dolgokat nem is értesz. Az Istenre való támaszkodás pedig megadja neked nemcsak a bizonyosságot, hogy Isten megérti az adott helyzetedet, hanem a tudatot is, hogy minden egyes pillanatban, amikor te Istenben bízol, az Úr éppen a te szabadulásodat munkálja ki. Afelől is bizonyos leszel, hogy az Úr egyre közelebb vezet téged a fényhez, és hogy nemsokára már újra a napos ég alatt fogsz járni.

Nemcsak annyit kell tehát tenned, hogy ezeket a sötét helyeket átadod Istennek, hanem neked magadnak is teljes mértékben Őreá kell támaszkodnod. Ez azt jelenti, hogy erősen neki kell dőlnöd, rá kell támaszkodnod az Úrra. Úgy kell elhelyezkedned, hogy teljes valód súlyával Istenre nehezedj.

Van egy történet, ami egy utazóról szól, aki az út mentén bandukol, nagy teherrel a vállán. Egy lovas-szekér beéri őt, és a rajta ülő férfi hívja, hogy üljön fel mellé, elviszi. A fáradt utazó fel is mászik a szekérre, és helyet foglal, de a teher továbbra is ott van a vállán. A jószívű ismerős megkérdezi tőle, miért nem hajította le terhét a szekér aljába. „Ó, nagyon kedves tőled, hogy egyáltalán felajánlottad, hogy elviszel – válaszolta a szegény fickó –, nem mertelek még arra is megkérni, hogy cipeld a terhemet is.” Közülünk sokan olyanok vagyunk, mint ez az utazó – de Isten hordozni fogja a terhünket is, és bennünket is. Támaszkodjunk tehát az Úrra, ha sötét helyen vagyunk. Ő tudja az erdőből kivezető utat! Bújjunk hát oda az Ő karjaiba, és bízzunk Benne, és abban, hogy a legrövidebb és legbiztosabb úton fog minket vinni. Milyen gyönyörű is ez a kifejezés: „az ő Istenére”! Azt jelenti, hogy nemcsak Istenre, hanem az ő Istenére támaszkodjon. Ez a személyes kapcsolatot nagyon is valóságossá teszi. Dávid azt mondta: „Az Úr az én Pásztorom”. Pál így fejezte ki: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket”. Szeretett testvéreim, Dávidnak és Pálnak az Istene a mi Istenünk is! Őhozzá tartozunk, és Ő hozzánk. „Az én Szerelmesem enyém, és én az Övé”. Ez a bensőséges, személyes kapcsolat adja meg neked a jogot arra, hogy Őreá támaszkodj, és Benne bízz. Az Úr szívét bizonyára nagyon megszomorítja, ha nem bízunk Benne, és visszautasítjuk, hogy Őreá támaszkodjunk. Isten tudja az utat; legyen bizodalmunk Benne; Ő ki tud minket hozni a bajainkból és nehézségeinkből, támaszkodjunk hát Istenre! – Dr. George Palmer Pardington (1866–1915)

ENGLISH:

“Who among you fears the Lord? Who obeys the voice of His Servant? Who walks in darkness and has no light? Let him trust in the name of the Lord and rely upon his God.” (Isaiah 50:10, NKJV)

Let him rely upon his God. The next thing to do when you get into a dark place of trouble or sorrow is to rely upon God. To rely upon God is very much the same as to trust Him; yet there is a difference. The word “rely” may be translated “stayed”: “Let him stay upon his God” (A.V.). The figure is that of leaning upon some one for strength or support. Trust in God gives you rest, but reliance upon God gives you strength. Trust precedes reliance; and until you trust, God can do nothing for you. Trust in God makes you quiet and restful even when you cannot understand things. Reliance upon God gives you the assurance not only that God understands the situation, but that He is working out your deliverance every moment you trust. You are also confident that the Lord is leading you nearer and nearer the light, and that soon you will be once more walking under sunlit skies.

Not only are you to commit the dark place unto God, but you yourself are to rely upon Him. This means that you are to lean hard upon Him. Settle down until your whole weight is resting upon God.

There is a story told of a traveler trudging along by the roadside with a heavy load upon his shoulder. A man in a wagon overtook him and invited him to ride. The weary traveler climbed up and took a seat, but continued to carry the load on his shoulder. His kind-hearted friend asked him why he did not throw his load down in the bottom of the wagon. “Oh,” said the poor fellow, “it’s a good deal for you to give me a ride; I could not think of asking you to carry my load too.” Lots of us are just like this traveler, but God will carry both our loads and our own selves. Let us rely upon the Lord if we are in a dark place. He knows the way out of the woods. Let us climb up into His arms and trust Him to take us out by the shortest and surest road. What a beautiful expression—”His God.” It is not only rely upon God, but rely upon his God. It makes the personal relation very real. David said, “The Lord is my Shepherd.” Paul said, “My God shall supply all your need.” Beloved, the God of David and Paul is your God and my God. We belong to Him and He belongs to us. “My Beloved is mine and I am His.” This intimate personal relation gives you the right to rely upon and trust Him. Surely, His heart is grieved when we do not trust Him, and when we refuse to rely upon Him. He knows the way, let us trust Him; He can get us out of our trouble, let us depend upon Him. – Dr. George Palmer Pardington (1866–1915)

Source/Forrás: An excerpt from G.P. Pardington’s “The Still Small Voice”, 1902. Source of illustration: here. Translated by/Fordította: wordwatcherdawn

Reklámok

Támaszkodj Istenedre! (Rely Upon God! By Dr. G.P. Pardington)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s