A kereszt és az emberi büszkeség – 2. rész (The Cross and Human Pride – Quotes, part 2)

Az ok, amiért Krisztust elvetették… (John Stott)

Jeruzsálem látszólag teológiai okok miatt vetette el Krisztust, és a farizeusok úgymond istenkáromlás miatt ítélték el Őt. Ám ezen intellektuális és doktrinális ellenvetések mögött valójában rosszindulatú emberi akarat húzódott meg. Jézus felfedte képmutatásukat és leleplezte bűneiket. A büszkeségükön súlyos csorba esett. Megalázottnak érezték magukat. Gyűlölték Őt a szentsége miatt. Féltékenyek voltak Rá amiatt, milyen nagy befolyással bírt az egyszerű emberekre nézve. Valójában ezek a dolgok álltak a mögött, hogy megtagadták Krisztust. De sokkal elfogadhatóbb volt számukra Jézus teológiájában kivetnivalót találni, semmint a saját erkölcsi szégyenkezésüket beismerni. A kételyeikkel csupán a bűneiket akarták leplezni. És ez gyakran történik így. Nem mondom, hogy mindig emiatt vannak kételyek, mert természetesen sokakban felvetődnek valódi teológiai jellegű kérdések. De az emberek legmélyebb szüksége gyakran nem intellektuális, hanem morális jellegű, és a látszólagos hinni képtelenségük valójában nem más, mint egy engedelmeskedni nem akarás. (John Stott, “Authentic Christianity”, 179. oldal)

**********

Ott, azon a véres keresztfán! (C.H. Spurgeon)

Ott, azon a véres keresztfán függ minden ember reménysége! 

Ha beléphetsz majd a mennybe – az egyedül csak a megtestesült Isten ereje által valósulhat meg, aki vérezve-szenvedve életét adta érted.

Oly’ nagy veszedelemben vagy, hogy csak ez az átszegezett kéz tud téged kiemelni belőle!

**********

A büszkeség a kereszt előtt meg nem maradhat! (C.H. Spurgeon)

Állj meg a kereszt lábánál, és számold meg a vérvörös cseppeket, melyek által bűneidből megtisztultál; lásd meg a töviskoronát; figyeld meg az Ő megostorozott vállait, melyekből még mindig bíborszínű folyamok ömlenek; tekints kezeire és lábaira, melyeket durva vas-szögek szegeztek át, és az Ő egész valójára, amint át lett adva a gyalázatnak és megvetésnek; lásd meg a keserűséget és gyötrelmeket, és szíve szomorúságának éles fájdalmait, melyek testén is megmutatkoznak; halld a dermesztő sikoltást, hogy „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?”

Ha nem borulsz le teljes valóddal e kereszt előtt, akkor valójában még soha nem láttad meg azt. Ha nem önti el szívedet az alázat Jézus jelenlétében, akkor valójában még nem ismered Őt!

Annyira elveszett voltál, hogy semmi más nem menthetett meg téged, csak Isten egyszülött Fiának áldozata! Gondold ezt át jól, és mint ahogyan Jézus lehajolt érted, te is hajtsd meg most magad alázatban az Ő lábainál. Krisztus lenyűgöző szeretetének megismerése sokkal inkább alkalmas arra, hogy minket alázatra indítson, mint akár a saját bűnösségünk tudata. Adja az Úr, hogy gondolatban tudjunk sokat a Golgotánál időzni, mert akkor a büszke és fennhéjazó magatartásunk megszűnik, és el tudjuk foglalni azt az alázatos helyet, amely azé, aki nagyon szeret, mivelhogy sokat megbocsátottak neki. A büszkeség a kereszt előtt meg nem maradhat! Gyertek, üljünk le itt, és tanuljuk meg e leckét, majd keljünk fel, és valósítsuk meg a gyakorlatban is!

ENGLISH:

The Reason Why Christ was Rejected (by John Stott)

Ostensibly Jerusalem rejected Christ on theological grounds, and outwardly the Pharisees condemned Jesus for blasphemy. But beneath these intellectual and doctrinal objections was a hostile will. Jesus had exposed their hypocrisy and unmasked their sins. Their pride was wounded. They felt humiliated. They hated him for his holiness. They were jealous of his influence on the common people. These things were at the root of their repudiation of Christ. But it was more respectable to find fault with his theology than to admit their moral embarrassment. Their doubts were a cloak for their sins. It has often been so. I do not say it is always so, because of course many people have genuine theological problems. But frequently a man’s deepest need is not intellectual but moral, and his supposed inability to believe is really an unwillingness to obey. – John Stott, from “Authentic Christianity”, p. 179

**********

There on the Bloody Tree! (by Spurgeon)

There on the bloody tree hangs all man’s hope.

If you enter heaven it must be by force of the incarnate God’s bleeding out his life for you!

You are in such peril that only the pierced hand can lift you out of it.

**********

Pride cannot live beneath the cross! (by Spurgeon)

Stand at the foot of the cross, and count the purple drops by which you have been cleansed; see the thorn-crown; mark His scourged shoulders, still gushing with encrimsoned rills; see hands and feet given up to the rough iron, and His whole self to mockery and scorn; see the bitterness, and the pangs, and the throes of inward grief, showing themselves in His outward frame; hear the chilling shriek, “My God, my God, why have You forsaken Me?”

If you do not lie prostrate on the ground before that cross, you have never seen it. If you are not humbled in the presence of Jesus, you do not know Him.

You were so lost that nothing could save you but the sacrifice of God’s only begotten. Think of that, and as Jesus stooped for you, bow yourself in lowliness at His feet. A sense of Christ’s amazing love to us has a greater tendency to humble us than even a consciousness of our own guilt. May the Lord bring us in contemplation to Calvary, then our position will no longer be that of the pompous man of pride, but we shall take the humble place of one who loves much because much has been forgiven him. Pride cannot live beneath the cross! Let us sit there and learn our lesson, and then rise and carry it into practice.

Source/Forrás: http://acceptableoffering.com/2006/01/26/a-hostile-will/;

http://www.gracegems.org/6/there_on_the_bloody_tree.htm; and

http://www.gracegems.org/12/cross.htm.

Source of illustration: here.  Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

A kereszt és az emberi büszkeség – 2. rész (The Cross and Human Pride – Quotes, part 2)” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. We bow down Lord Jesus … our words could never express our gratitude for what you did for us at Calvary, and not only on that crimson tree; but what you did before and what you did after … and are still doing … loving us as only God can love, ’cause God is love.

 2. Zsuzsanna Tomlinson

  Szia Hajnika…Eloszoris szeretnem megkoszonni Neked a szolgalatodat, – igen nekem nagy hasznomra valik minden szempontbol. Bizony sokszor elmelkedem azokrol a temakrol amiket a blogodban is kozze teszel. Sok igehirdetot altalad ismertem meg amit kulon koszonok. En szeretnem meghalalni imaval Neked azt a sok jot amit altalad ismertem meg. A mi szeretett Urunk aldjon meg Teged !
  Most az Irasokhoz szolnek a magam neveben csupan.. Nehez a szivem amikor reggelente imadkozas kozben eszembe jut, hogy milyen szenvedeseken ment keresztul Jezus miattam. Nekem sok bocsattatott meg. Isten ingyen kegyelmebol.Nem jo erzes tokeletlennek lenni, megis ezen az uton lettem Istene. Nem is tudom rendesen megfogalmazni a halat amit erzek azert amit ertunk, ertem tett Jezus. A legkevesebb amit tehetek, hogy oszinte alazattal a szivemben elfogadom.
  Koszonom Uram !

  Hajnika boldog husveti unnepet kivanok Neked es Szeretteidnek !

  1. Kedves Zsuzsanna!

   Nagyon köszönöm a visszajelzésedet, a kedves bátorításodat – sokat jelent nekem. Hála és dicsőség Istennek mindenért! Köszönöm a támogatásodat, az imádságodat – szükségem is van rá nagyon! 🙂
   Nagyon örülök, hogy tetszenek neked ezek az írások, gondolatok – óriási megtiszteltetés számomra az Úrtól, hogy eszköz lehetek abban, hogy ezek a kis írások el tudjanak jutni az én testvéreimhez. És én is rengeteget épülök ezekből, miközben fordítom ezeket. Sokat forgatom e gondolatokat a szívemben. Dicsőség Istennek mindenért!

   Neked és kedves családodnak is áldott húsvéti ünnepet kívánok!

   Isten áldjon meg,

   Szeretettel Krisztusban: Hajnalka

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s