Gubancok, melyeket mi magunk nem tudunk kibogozni! (Tangles which our fingers cannot unravel! by J.R. Miller)

J.R. Miller (1840–1912)

„Mutasd meg nekem az utat, melyen járjak, mert hozzád emelem lelkemet!” Zsolt. 143:8

Önmagunktól mi nem tudjuk az utat. Az egy adott napunkon átvezető, kicsiny élet-ösvény lehet, hogy rövidnek tűnik, de magunktól képtelenek vagyunk rátalálni arra. Minden egyes napunk, ahogyan reggel „belelépünk”, egy-egy elrejtett világ a szemünk számára. Ahogyan haladunk előre, még az előttünk lévő, következő lépést sem látjuk sokszor. Egy áthatolhatatlan függöny fedi be még a legragyogóbb napunkat is – az éj fekete lepléhez hasonlóan. Az új nap lehet, hogy örömöket és jólétet hoz — de az is lehet, hogy szomorúságot, fájdalmat vagy éppen viszontagságokat tartogat számunkra. Az ösvényünk lehet, hogy egy kertbe vezet minket — de az is lehet, hogy ez a Gecsemáné kertje lesz. Ahogyan reggel nekiindulunk a napnak, megvannak a magunk tervei — de abban már nem vagyunk biztosak, mindegyik meg is valósul-e. Minden egyes nap hozza a maga kötelességeit, felelősségeit, kísértéseit és veszélyeit; olyan gubancokat, melyeket az ujjaink nem tudnak kibogozni; bonyolult vagy éppen homályos ösvényeket, melyekben nem találjuk meg utunkat.

Mi is lehetne tehát annál megfelelőbb reggelente, mint az az imádság, hogy „Mutasd meg nekem az utat, melyen járjak!” – hiszen Isten jól tudja mindazt, ami napjaink során vár ránk. Az Úr szemei belátják napjaink végét — így Ő valóban Vezetőnk tud lenni. 

A Bibliában az egyik leggyakrabban hangoztatott ígéret az isteni vezetés ígérete. Ezt találjuk a 23-as, azaz a pásztori zsoltárban is: „Az igazság ösvényén vezet bennünket.” Az igazság ösvényei mind igaz ösvények. Isten minden útja tiszta és szent – és ezek az Ő parancsainak útjai. Ám egy másféle vonatkozásban is igazak az Ő ösvényei: ezek a legjobb utak — a mi számunkra! Az Ő útjai azonban gyakran nem azok, melyeket mi magunk választottunk volna; nem mindig tűnnek számunkra jó útnak. Mindazonáltal ezek a helyes utak — amelyek áldásba és tisztességbe visznek bennünket. Ezért tehát mindig bátran imádkozhatjuk bármely napunk reggelén azt, hogy „Mutasd meg nekem az utat, melyen járjak!”

Imádság:

Mennyei Atyánk, szeretnénk ezen a mai napon is erősek lenni – és ezért Rád várunk, hogy Te újítsd meg erőnket. Az előttünk álló naphoz szükségünk van szellemi erőre. Lesznek ugyanis… 
   terhek, melyeket cipelnünk kell; 
   megharcolandó csatáink; 
   elviselendő megpróbáltatásaink; 
   teljesítendő kötelességeink;
   legyőzendő kísértéseink;
   és e jelenlegi, gonosz világgal való összeütközéseink. 
Mindezen megtapasztalásainkhoz erőre van szükségünk. Egyedül csak Te tudod megadni nekünk mindazt, amire szükségünk van. Te vagy Menedékünk és Erősségünk — igen biztos segítségünk a nehézségek idején. Azt ígérted, hogy velünk leszel, és megerősítesz minket. Azt mondtad, hogy napjaink számának megfelelően lesz erőnk is; és hogy kegyelmed elég számunkra. E szent ígéreteidet mi hittel elfogadjuk, és hisszük, hogy segítséget kapunk Tőled minden kötelességünkhöz és küzdelmünkhöz, melyek várnak ránk a nap során.

Reád támaszkodunk, Istenünk:
   gyengeségeinkben — a Te szent erődre, 
   tudatlanságunkban — a Te bölcsességedre, 
   félénkségünkben és bizonytalanságunkban — a Te soha meg nem változó voltodra.

Őrizz meg minket…
   bármely fajta mértéktelenségtől,
   minden szertelen beszédtől, 
   minden oktalan hiábavalóságtól, 
   a túlzott érzelmektől és helytelen vonzalmaktól. 
Tegyél bennünket figyelmessé, komollyá, megfontolttá, körültekintővé és imádkozó szívűvé.

Add, Uram, hogy…
   még erősebbek tudjunk lenni hitünkben, 
   még buzgóságosabbak céljainkban, 
   még szentebbek gondolatainkban és érzelmeinkben — 
a Veled való szent közösségünkből fakadóan, ezen a mai napon is.

Urunk, kérünk, adj nekünk kegyelmet, hogy…
   minden ránk váró feladatot szorgalommal tudjunk elvégezni;
   minden ügyünkben jó belátással tudjunk eljárni;
   minden dolgunkat, bármi legyen is az, az Úr Jézus Nevében tudjuk megtenni;
   és hogy minden utunkban megismerjünk Téged. 
Szent Igéd által vezesd lépteinket — és ne engedd, hogy bármilyen bűn uralkodjon rajtunk.

Urunk, kérünk, vedd a Te szent kezedbe életünk minden egyes, összegubancolódott szálát, bogozd ki azokat, és fond össze gyönyörű szövetté!

„De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!” Ézs. 40:31

ENGLISH:

“Show me the way I should walk, for I have come to you in prayer.” Psalm 143:8

We cannot know the way ourselves. The path across one little day seems very short, but none of us can find it ourselves. Each day is a hidden world to our eyes, as we enter it in the morning. We cannot see one step before us, as we go forth. An impenetrable veil covers the brightest day, as with night’s black robes. It may have joys and prosperities for us—or it may bring to us sorrows and adversities. Our path may lead us into a garden—or the garden may be a Gethsemane. We have our plans as we go out in the morning—but we are not sure that they will be realized. The day will bring duties, responsibilities, temptations, perils, tangles which our fingers cannot unravel, intricate or obscure paths in which we cannot find the way.

What could be more fitting in the morning than the prayer, “Show me the way I should walk!” God knows all that is in the day for us. His eye sees to its close—and He can be our guide. 

There is no promise given more repeatedly in the Bible, than that of divine guidance. We have it in the shepherd psalm, “He leads me in the paths of righteousness.” Paths of righteousness are right paths. All God’s paths are clean and holy. They are the ways of His commandments. But there is another sense in which they are right paths. They are the right ways—the best ways for us. Ofttimes they are not the ways which we would have chosen. They do not seem to be good ways. But nevertheless they are right—and lead to blessing and honor. We are always safe, therefore, in praying this prayer on the morning of any day, “Show me the way I should walk!”

Prayer:

Heavenly Father, we would be strong for this new day, and we wait upon You to renew our strength. We need spiritual strength for the day that is before us. We shall have . . . 
   burdens to carry, 
   and battles to fight, 
   and trials to endure, 
   and duties to perform,
   and temptations to conquer,
   and conflicts with the evil world. 
We need strength for all these experiences. You alone can give us what we need. You are our refuge and our strength — a very present help in times of trouble. You have promised to be with us, and to strengthen us. You have said that as our days are — so shall our strength be; and that Your grace is sufficient for us. We accept these assurances, believing that we shall obtain help from You for every duty and every struggle this day.

We would lean . . .
   our weakness — on Your strength, 
   our ignorance — on Your wisdom, 
   our trembling insecurity — on Your unchangeableness. 

Restrain us . . .
   from all excess, of whatever kind,
   from all extravagance of speech, 
   from all foolish vanity, 
   from inordinate affection and emotion. 
Make us thoughtful, serious, solemn, watchful, and prayerful.

May we be . . .
   stronger in faith, 
   more earnest in purpose, 
   more holy in thought and feeling — 
because of our communion with You this day.

We ask You for grace . . .
   to perform our allotted tasks with diligence;
   to guide our affairs with discretion;
   to do all things, whatever we do, in the name of the Lord Jesus;
   and in all our ways to acknowledge You. 
Order our steps in Your word — and let not any iniquity have dominion over us.

Take all the tangled threads of our lives into Your own hand, and unravel them, weaving them into a web of beauty.

“Those who wait on the LORD shall renew their strength! They shall mount up with wings like eagles; they shall run and not be weary; they shall walk and not faint!” Isaiah 40:31

Source/Forrás: An excerpt from J. R. Miller’s “For a Busy Day”, 1895) http://www.gracegems.org/09/12/12.html, http://gracegems.org/Miller/daily_help.htm Source of illustration: here. Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Gubancok, melyeket mi magunk nem tudunk kibogozni! (Tangles which our fingers cannot unravel! by J.R. Miller)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s