Tényleg úgy olvasod a Bibliát, ahogyan kellene? Jó tanácsok J.C. Ryle-tól… (Words of Counsel on Reading the Bible by J.C. Ryle)

Egy olyan világban élsz, melyben a lelked folyamatos veszélynek van kitéve. Minden oldalról nyomul rád az ellenség. Még a saját szíved is megcsal téged. Számos rossz példa vesz körül. A sátán folyton azon munkálkodik, hogy félrevezessen. És mindennek tetejébe még rengeteg, mindenféle-fajta hamis tanítás is burjánzik, és hamis tanítók tömkelege is található. Mindez nagy veszélyt jelent számodra!

Ahhoz, hogy biztonságban legyél, jól fel kell szerelkezned – méghozzá olyan fegyverekkel, melyeket Isten adott neked, hogy segítségedre legyenek: telítened kell az elmédet a Szentírással! Ez jelenti ugyanis azt, hogy jól felszerelt vagy.

Szerelkezz fel tehát Isten írott Igéjének alapos ismeretével; olvasd az Igét rendszeresen! Kerülj közeli barátságba a Bibliáddal… Ha elhanyagolod a Bibliádat, én nem tudok neked más olyan dolgot mondani, amely meg tudna védeni a tévedésektől, ha történetesen egy hihetőnek tűnő, ám hamis tan szószólójába vagy hamis tanításba botlasz. Tedd alapszabályoddá, hogy semmit sem hiszel el – kivéve, ha azt be lehet bizonyítani a Szentírásból. Egyedül a Biblia tévedhetetlen… Tényleg annyit használod a Bibliádat, mint amennyire használnod kellene?

Korunkban sokan vannak, akik elhiszik ugyan a Bibliát, ám igen keveset olvassák. Mit mond a lelkiismereted: te is egyike vagy ezen embereknek?

Ha igen, akkor az a típusú hívő vagy, aki valószínűleg csak igen csekély segítséget fogsz kapni a Bibliából a szükség idején. A megpróbáltatások idején pedig rostálás is történik… A Bibliából származó vigasztalásaid tárháza egy nap lehet, hogy igencsak fogytán lesz!

Ha pedig ez így van, akkor te egy olyan ember vagy, aki nem valószínű, hogy erősen meg fogsz alapozódni az igazságban. Azon sem lepődnék meg, ha azt hallanám, hogy kétségek és kérdések gyötörnek a hitbeli bizonyosságodat, a kegyelmet, hitet, az állhatatosságot és egyéb dolgokat illetően. Az ördög igen régi és ravasz ellenség. Elég jól tudja idézni a Szentírást, amikor csak úgy hozza kedve. Tehát, ha nem vagy kellőképpen felszerelt a fegyvereidet illetően ahhoz, hogy alapos csatát tudjál vívni vele… akkor a kardod igencsak lazán áll majd kezedben!

Ha pedig ez így van, akkor te egy olyan ember vagy, aki az életed folyamán nagy valószínűséggel sok hibát fogsz majd elkövetni. Azon sem lepődnék meg, ha azt hallanám, hogy gondjaid vannak a házasságodban, a gyermekeiddel, a családod viselkedése terén, és arra nézve, kikkel tartasz fenn barátságot. A világ, melyen keresztülhajózol, tele van sziklákkal, zátonyokkal és homokzsákokkal. Te pedig nem vagy kellőképpen jártas sem a világítótornyokat, sem a térképeket illetően!

Ha pedig ez így van, akkor te egy olyan ember vagy, akit nagy valószínűséggel bizonyos időkre hamis tanítók sodornak majd el. Azon sem lepődnék meg, ha azt hallanám, hogy eme okos és ékesszóló emberek, akik meggyőző erővel tudják bemutatni hamis tanaikat, tévedésekbe visznek téged. Nincs meg az igazság nehezéke hajódon, így nem is csoda, hogy ide-oda hányódsz, mint parafa a hullámok tetején.

Mindezek tehát igen kellemetlen helyzetek. Azt akarnám, hogy ezektől mind megmenekülj. Fogadd meg a tanácsot, amit ma ajánlok neked: ne csak egy kicsit olvasd a Bibliádat – hanem nagyon is sokat… Ne felejtsd el: igen sok az ellenséged. Legyél tehát jól felszerelt!

**********

Thomas Watson (1620–1686) idézetek a Szentírásról:

Isten Igéje az a csillag, amely elvezérel bennünket a menny felé!

A Szentírás az a mező, ahol az „igen értékes Igazgyöngy” el van rejtve.

A Szentírás a leggyönyörűbb ékszer, amelyet Krisztus itt hagyott nekünk. 

Az Ige annyira tele van jósággal, igazsággal és szentséggel, hogy nem lehelhette senki más, csak Isten! 

Az Ige az Ő képmását viseli. 

Az Igében nincsen elírás. 

Az Ige az Igazságosság Napjának sugara. 

Az Ige egy kristályfolyam, amely az Élet Forrásától ered.

Az Ige azon dolgokat ajánlja figyelmünkbe, melyek „igazak, kedvesek és jó hírűek”.

A „Léleknek ez a kardja” levágja a bűnöket!

A Szentírás tornyából – a bűn fejére malomkövet dobnak! 

A Szentírás az a Királyi Törvény, amely nemcsak a tetteket követeli meg – hanem az érzelmeket is. 

Hol található ilyen szentség – mint amilyen e Szent Bányából van kiásva? Ki más lehetne a szerzője – ha nem maga Isten?

Isten Igéje minden viszály döntőbírája – és a tévedhetetlenség kősziklája! Minden igazságot a Szentírás próbakövéhez kell hozni vizsgálatra!  

Ez az áldott Könyv megtölti az elmét ismerettel – és a szívet kegyelemmel! 

Isten a két kőtáblára a saját ujjával írt. Ha Isten vette a fáradságot, hogy írjon – akkor mi is vegyük a fáradságot, hogy azt elolvassuk!

A Szentírás gyémántok hegye – és igazgyöngy-nyaklánc, amely a keresztényt díszíti és Istent dicsőíti. 

A Szentírás igen hasznos minden dolgunkra nézve. El van csüggedve a hívő? Itt van az ő „vigasza, hogy örülni tudjon a lelke”! A sátán támadja? Itt van neki a „Lélek kardja”, hogy azzal álljon ellene! 

A Szentírás az a tengeri Térkép, amelynek útmutatása szerint elhajózik a hívő az örökkévalóságba!

A Szentírás a keresztény Napórája, amelyhez igazítja életét!

A Szentírás a keresztény Mérlege, amelyen megméri minden cselekedetét!

A Szentírás a keresztény Térképe, melynek útmutatása szerint jár minden nap!

ENGLISH:

“You live in a world where your soul is in constant danger. Enemies are round you on every side. Your own heart is deceitful. Bad examples are numerous. Satan is always labouring to lead you astray. Above all false doctrine and false teachers of every kind abound. This is your great danger.

“To be safe you must be well armed. You must provide yourself with the weapons which God has given you for your help. You must store your mind with Holy Scripture. This is to be well armed.

“Arm yourself with a thorough knowledge of the written Word of God. Read your Bible regularly. Become familiar with your Bible… Neglect your Bible and nothing that I know of can prevent you from error if a plausible advocate or false teaching shall happen to meet you. Make it a rule to believe nothing except it can be proved from Scripture. The Bible alone is infallible… Do you really use your Bible as much as you ought?

“There are many today, who believe the Bible, yet read it very little. Does your conscience tell you that you are one of these persons?

“If so, you are the man that is likely to get little help from the Bible in time of need. Trial is a sifting experience… Your store of Bible consolations may one day run very low.

“If so, you are the man that is unlikely to become established in the truth. I shall not be surprised to hear that you are troubled with doubts and questions about assurance, grace, faith, perseverance, etc. The devil is an old and cunning enemy. He can quote Scripture readily enough when he pleases. Now you are not sufficiently ready with your weapons to fight a good fight with him… Your sword is held loosely in your hand.

“If so, you are the man that is likely to make mistakes in life. I shall not wonder if I am told that you have problems in your marriage, problems with your children, problems about the conduct of your family and about the company you keep. The world you steer through is full of rocks, shoals and sandbanks. You are not sufficiently familiar either with lighthouses or charts.

“If so, you are the man who is likely to be carried away by some false teacher for a time. It will not surprise me if I hear that one of these clever, eloquent men who can make a convincing presentation is leading you into error. You are in need of ballast (truth); no wonder if you are tossed to and fro like a cork on the waves.

“All these are uncomfortable situations. I want you to escape them all. Take the advice I offer you today. Do not merely read your Bible a little – but read it a great deal… Remember your many enemies. Be armed.”

**********

Thomas Watson (1620–1686) choice quotes on Scripture:

The lines of Scripture are more valuable than mines of gold! 

God’s Word is the star which directs us to Heaven!

Scripture is the field where “the Pearl of great price” is hidden.

The Scriptures are the richest jewels that Christ has left. 

The Word is so full of goodness, justice, and sanctity, that it could be breathed from none but God. 

It bears His very image. 

It has no errata in it. 

It is a beam of the Sun of Righteousness. 

It is a crystal stream, flowing from the Fountain of Life.

It commends to us whatever is “just, lovely, and noble.” 

This “sword of the Spirit” cuts down vice!

Out of this tower of Scripture–is thrown down a millstone upon the head of sin! 

The Scripture is the Royal Law, which commands not only the actions–but the affections. 

Where is such holiness to be found–as is dug from this Sacred Mine? Who could be its author–but God Himself?

God’s Word is the judge of controversies–and the rock of infallibility! All truth must be brought to the touchstone of Scripture.  

This blessed Book will fill the head with knowledge–and the heart with grace! 

God wrote the two tables with His own fingers. If God took pains to write–well may we take pains to read!

The Scripture is a rock of diamonds–a chain of pearls adorning the Christian, and glorifying God. 

The Scriptures are profitable for all things. Is the believer cast down? Here are “comforts to delight the soul!” Is he assaulted by Satan? Here is “the sword of the Spirit” to resist him. 

The Scripture is the chart, by which the believer sails to eternity!

The Scripture is the Christian’s Sundial, by which he sets his life!

The Scripture is the Christian’s Balance, in which he weighs his actions!

The Scripture is the Christian’s Map, by which he daily walks!

Source/Forrás: http://thegospelcoalition.org/blogs/justintaylor/2011/09/03/ryle-do-we-really-use-and-know-the-bible-like-we-should/, HT: J. I. Packer, 18 Words: The Most Important Words You Will Ever Know, pp. 40-41.; and http://gracegems.org/. Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Tényleg úgy olvasod a Bibliát, ahogyan kellene? Jó tanácsok J.C. Ryle-tól… (Words of Counsel on Reading the Bible by J.C. Ryle)” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Kedves Hajnalka !
    Köszönöm,högy időt szakítottál arra,hogy felkeress kedves soraiddal.Annyira szeretem a Fókuszban az Ige oldalt.Ma is örültem az újabb bejegyzésnek.Kivánom,hogy az Úr gazdagon jutalmazza minden ilyen irányú fáradozásodat.Hiszem,hogy Ő ezt meg is teszi.Tovább imádkozom azért is,hogy az Úr tegye lehetővé a találkozást,pihenést számodra itt a Hargitán.Szeretettel várlak…Email címedet elkérhetem ?
    Szeretettel Annuska néni

  2. Thank you for your English version… so in tune with what I have been studying this week. God gets His message through using many sources. By the way, found you because you followed me. I am pleased you did and I found you
    Susan

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s