A legnagyobb dolog: az imádkozás! (The Greatest Thing is to Pray by S.D. Gordon)

Samuel Dickey Gordon (1859 – 1936)

A legnagyobb dolog, melyet csak megtehet valaki Istenért és az emberekért az, hogy imádkozik! S jóllehet nem ez az egyedüli dolog – ám mégis: a legfontosabb! Ha ugyanis az általunk kifejtett, lehetséges erőfeszítéseinket a legmegfelelőbben szeretnénk kiegyensúlyozni, akkor az imának az első helyen kell lennie. S ha valaki helyesen szeretne imádkozni, akkor először is a saját motivációit és életét illetően kell, hogy rendben legyen. És ha már rendben van, és ez az illető a rendszeres imádkozást a megfelelő fontossági helyre teszi, akkor az egész szolgálata, adakozása, és a beszéde is Isten jelenlétének jó illatát fogja majd árasztani.

Korunkban a földön élő emberek közül a legnagyobbak azok, akik imádkoznak! És itt nem azokra gondolok, akik sokat beszélnek az imádkozásról; sem azokra, akik azt mondják, hogy ők hisznek az ima erejében; és nem is azokra, akik sok mindent el tudnak magyarázni az imával kapcsolatban – hanem azokra, akik ténylegesen rá is szánják az időt arra, hogy imádkozzanak! Túl sok idejük nekik sincs; az imára fordított időt máshonnan, más egyéb, szintén lényeges dolgoktól veszik el – igen, felettébb fontos dolgoktól, melyek talán sürgetőbbek, mint az imádkozás. De ők mégis előbbre helyezik az imádkozást, és életük minden egyes programját az ima köré építik fel, illetőleg az ima utánra szervezik.

Ma pontosan ezek az emberek azok, akik a legtöbbet munkálkodnak Isten számára – méghozzá a lelkek megnyerésében; a problémák megoldásában; a gyülekezetek felébresztésében; abban, hogy a missziós területek el legyenek látva emberekkel és pénzzel; s hogy a leghevesebb csaták helyszínén, a távoli missziós mezőkön áldozatkészen szolgálók élete frissen és erősen legyen tartva; és hogy jó öreg földünk még egy kis ideig valamelyest kellemes állapotban maradhasson.

…A barátaink közül többen inkább gyakorlatiasabb beállítottságúnak tartják magukat, s ezt mondják: „Az igazán nagy dolog a tevékenység – az ima jó és helyénvaló, de igazából arra van szükség, hogy valami tényleg gyakorlatiasat tegyünk.” Az igazság azonban az, hogy amikor valaki valóban megérti az ima lényegét, és az életében az első helyre teszi, akkor úgy fogja találni, hogy minden egyes porcikájában egy új ösztönző-erő kezd el égni a munkálkodásra; továbbá, hogy az imádságban gyökerező, abból kinövő cselekvés lesz majd az, amely a leghatalmasabb módon fogja megérinteni az emberi szíveket. És azt is igen nagy örömmel fogja felismerni, hogy az egész világ számára tud munkálkodni. A szolgálata ugyanis olyan tág és nagy kiterjedésű lesz, mint Mestere gondolkozása!

ENGLISH:

The greatest thing any one can do for God and for man is to pray. It is not the only thing. But it is the chief thing. A correct balancing of the possible powers one may exert puts it first. For if a man is to pray right, he must first be right in his motives and life. And if a man be right, and put the practice of praying in its right place, then his serving and giving and speaking will be fairly fragrant with the presence of God.

The great people of the earth to-day are the people who pray. I do not mean those who talk about prayer; nor those who say they believe in prayer; nor yet those who can explain about prayer; but I mean these people who take time and pray. They have not time. It must be taken from something else. This something else is important. Very important, and pressing than prayer. There are people that put prayer first, and group the other items in life’s schedule around and after prayer.

These are the people to-day who are doing the most for God; in winning souls; in solving problems; in awakening churches; in supplying both men and money for mission posts; in keeping fresh and strong these lives far off in sacrificial service on the foreign field where the thickest fighting is going on; in keeping the old earth sweet awhile longer.

…There are some of our friends who think themselves of the practical sort who say, “the great thing is work: prayer is good, and right, but the great need is to be doing something practical.” The truth is that when one understands about prayer, and puts prayer in its right place in his life, he finds a new motive power burning in his bones to be doing; and further he finds that it is the doing that grows out of praying that is mightiest in touching human hearts. And he finds further yet with a great joy that he may be doing something for an entire world. His service becomes as broad as his Master’s thought.

Source/Forrás: An excerpt from S.D. Gordon’s “Quiet Talks on Prayer”, 1904. http://www.gutenberg.org/files/13196/13196-h/13196-h.htm. Source of illustration: here.  Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

A legnagyobb dolog: az imádkozás! (The Greatest Thing is to Pray by S.D. Gordon)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

    1. Yes, I think it just aptly summarizes the essence and importance of prayer. It was eye-opening for me – and deeply humiliating also, when I examined my heart and prayer-practice from this respect… I quickly started to pray for my heart to change… 🙂
      Have a blessed day. God bless you.

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s