Legyél világítótorony! (Be a lighthouse! by Paul Estabrooks)

„Én világosságul jöttem e világra, hogy senki ne maradjon a sötétségben, aki én bennem hisz.” (Ján. 12:46)

A viharban való kitartó megállás egyik legerőteljesebb szimbóluma a világítótorony. A radarok, a műholdas navigáció és GPS rendszerek előtti korban a világítótornyok alapvető fontosságúak voltak a hajók megvédésében, hogy azok szikláknak, zátonyoknak vagy a partnak ne csapódjanak. A világítótornyok építését az emberek egyik legnemesebb törekvéseként lehet számon tartani. Már egészen a tengeri utazások elterjedése óta a családok és barátok éjszaka sokszor jelzőtüzeket gyújtottak, hogy azok segítsék a tengerészeket hazavezetni.

George Bernard Shaw azt mondta: „Nem jut eszembe más olyan emberi építmény, mely annyira önzetlen lenne, mint a világítótorony. Ezeket kizárólag azért építették, hogy másokat szolgáljanak .”

D.L. Moody, a híres evangélista pedig ezt jegyezte meg: „A világítótornyok nem tüzelnek ágyúgolyókat, hogy így hívják fel a figyelmet ragyogásukra – egyszerűen csak világítanak.”

Jézus is a világítás hasonlatát használta arra, hogy illusztrálja az Ő királyságában betöltött szerepünket. Mi vagyunk a világ világossága, mondta, miután Önmagáról azt a kijelentést tette, hogy Ő az igaz világosság. Éppen ezért sok tekintetben mi is úgy működünk, mint egy világítótorony – mind belsőleg, mind külsőleg.

A világítótoronynál elsőként mindig a belső fény-generálási funkciót tervezik meg. A régebbi tornyok esetében szó szerint tüzet használtak, melyet folyamatosan táplálni és őrizni kellett. Később elektromos fényeket kezdtek használni, majd lézerfényt. Ám a fényt még most is belülről kell kivetíteni.

Így Jézus követőiként mi is egy „belső fényt” árasztunk ki, mely gyakorlatilag egy másik megfogalmazása a Szent Szellem irányítása alatti belső, szívbeli életnek.

A modern világítótorony egy másik jellemzője az, hogy rendelkezik külső reflektorral is. Sokévnyi fejlesztések során felvillanó fényt adó, váltakozó lencséket fejlesztettek ki, amelyek a belsőleg generált fényt még nagyobb hatótávolsággal vetítik bele a sötétségbe.

Mint ahogy a hold visszatükrözi a nap fényét, mi is úgy tükrözzük vissza a Fiú világosságát ebben a sötét világban.

És végül pedig: a világítótornyok Isten szeretetére is emlékeztetnek bennünket. Mint a világítótorony ragyogó fénycsóvája, úgy árad felénk az Ő szeretete… bármely vihar sötétségét keresztülhasítva!

REAGÁLÁS: Ma és az egész év során világítótorony leszek Jézusért – a bensőmből az Ő fényét sugározva, és külsőleg az Ő világosságát tükrözve vissza.

IMA: Uram, add, hogy a Te szereteted és fényed hassa át a világ sötétségét körülöttem, és hogy erősen és hűségesen meg tudjak állni, mint egy világítótorony, a mai napon és az egész évben is!

ENGLISH:

„I have come into the world as a light, so that no one who believes in me should stay in darkness.” (John 12:46)

One of the strongest images of standing strong in a storm is the lighthouse. In the era before radar, satellite navigation and GPS systems, lighthouses were vital to protect ships from crashing onto rocks, shoals and shores. Building lighthouses can be considered one of man’s most noble endeavors. Since the beginning of seafaring, families and friends have lit bonfires at night to guide sailors home.

George Bernard Shaw said, “I can think of no other edifice constructed by man as altruistic as a lighthouse. They were built only to serve.”

And evangelist D.L. Moody commented, Lighthouses don’t fire cannons to call attention to their shining – they just shine.”

Jesus used this imagery of light to describe our role in His kingdom. We are the light of the world, He said, after claiming Himself to be the true light. Therefore we function much like a lighthouse, both internally and externally.

The first design for a lighthouse is the internal function of generating light. Early lighthouses used a literal fire that had to be constantly fed and watched. later electric lights were utilized and ultimately laser lights. But this light still has to be internally projected.

So we too as followers of Jesus project internal light, the other expression of the inner life under the control of the Holy Spirit.

The other aspect of a modern lighthouse is that it also is an external reflector. Over the years of improvements, revolving lenses have been developed to reflect that internally generated light further into the darkness.

As the moon reflects the light of the sun, so we reflect the light of the Son in a world of darkness.

And finally, lighthouses reminds us of God’s love. Like the bright shining beam of a lighthouse, His love reaches out… piercing through the darkness of any storm.

RESPONSES: Today and throughout this year I will be a lighthouse for Jesus, projecting His inner light and reflecting His light externally.

PRAYER: Lord, may Your love and Your light pierce the darkness of the world around me as I stand strong and faithful for You like a lighthouse, today and through the year ahead.

Forrás/Source: http://crossmap.christianpost.com/devotionals/paul-estabrooks-like-the-bright-shining-beam-of-a-lighthouse-john-1246-14564, via BibleGateway.com Standing Strong Through The Storm (SSTS), A daily devotional message by SSTS author Paul Estabrooks © 2011 Open Doors International. Source of illustration: here. Ford: wordwatcherdawn

Reklámok

Legyél világítótorony! (Be a lighthouse! by Paul Estabrooks)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s