De hisz’ itt nincsen más, csak egy darabka üveg! (There is nothing here, but a bit of glass by J.R. Miller)

J.R. Miller (1840-1912)

Koh-i-Noor-i gyémánt

A világ egyik leggyönyörűbb gyémántja a “Fény Hegye”[1] nevű gyémánt. E gyémánt Anglia tulajdonában van, jóllehet eredetileg Indiából származik. Ezt az ékkövet annak idején egy bizonyos John Lawrence nevű angol lord őrizetére bízták. Figyelmetlenségében azonban a lord egy önkéntelen mozdulattal fogta a dobozkát, amely a gyémántot rejtette, és betette a mellénye zsebébe. S mivel sok dolga volt, később aztán teljesen meg is feledkezett az értékes kőről.

Hat hónappal később azonban üzenet érkezett a királynőtől, aki azt kívánta, hogy azonnal vigyék hozzá a nagyszerű ékkövet. Lord John ekkor emlékezett rá, hogy ezt a követ őreá bízták – és saját gondatlanságára is rádöbbent. Magához hívatta szolgáját, és megkérdezte tőle, hogy nem talált-e egy kis dobozkát pár hónappal azelőtt valamelyik ruhájának a zsebében – és igen nagy nyugtalansággal várta a választ. A szolga így felelt: “Igen, Uram, megtaláltam, és az Ön fiókjainak egyikébe tettem.” Lord John megkérte, hogy hozza el neki a dobozkát, és a szolga így is tett. Majd felnyitották, sorra eltávolították a takaró lepleket, és íme, ott feküdt a gyémánt – tündökölve, mint a nap. 
 
Az idős szolga azonban egyáltalán nem volt tudatában annak, hogy mekkora kincset is tart a kezében. “De hisz’ itt nincsen más, csak egy darabka üveg!” – kiáltotta. Ekkor lord John felvilágosította őt arról, hogy mennyi az értéke ennek a kőnek – és utána már a lehető leggondosabb módon őrizték a gyémántot, míg aztán maga a királynő helyezte azt koronája ékkövei közé. 

…Van mindannyiunk birtokában egy olyan drágakő, amely még a “Fény Hegyénél” is sokkal értékesebb: hogyan bánunk a mi lelkünkkel? Úgy kezeljük-e, mintha semmilyen értéke sem lenne? Olyanok vagyunk-e vajon, mint lord John, hogy a hanyagság lepleibe burkoljuk be azt, és megfeledkezünk róla, miközben más dolgok kötik le figyelmünket?

“Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” Márk 8:36 

ENGLISH:

One of the most wonderful diamonds in the world is the ‘Mountain of Light’. It now belongs to England, but originally came from India. The gem was put into the hands of Lord John Lawrence for safe keeping. Half unconsciously, Lord John thrust the diamond, which lay in a little box, into his waistcoat pocket. Burdened with many cares, he forgot all about the precious stone.

Six months afterward, a message came from the Queen ordering that the great jewel be sent to her at once. Then Lord John remembered that the gem had been given to him — and also his carelessness. Summoning his servant, he asked him if he had found a little parcel some months before, in one of his pockets. With great anxiety Lord John awaited the man’s answer, “Yes, Sir, I found it and put it in one of your dressers.” Lord John bade him to bring it, and the servant brought the little box. Fold after fold of wrappings were removed, and there lay the wondrous diamond shining like the sun. 
 
The old servant was utterly unconscious of the immense treasure he held in his hands. “There is nothing here, but a bit of glass,” he said. Then Lord John told him of its value, and most carefully was the gem guarded, until the Queen herself laid it among the jewels of her crown. 
 
There is in the possession of each one of us, a far more precious and costly gem than the ‘Mountain of Light’. What are we doing with our soul? Are we treating it as if it were of no value? Are we, like Lord John, wrapping it up in the folds of neglect and overlooking it altogether, while we are busy with other things?

“For what will it profit a man if he gains the whole world, and loses his soul?” Mark 8:36

Forrás/Source: http://gracegems.org/2013/04/glass.html. Source of illustration: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Koh-i-Noor_old_version_copy.jpg Ford.: wordwatcherdawn


[1] Koh-i-Noor-i gyémánt – a ford.

Reklámok

De hisz’ itt nincsen más, csak egy darabka üveg! (There is nothing here, but a bit of glass by J.R. Miller)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s