Az újszövetségi keresztény (The New Testament Christian by J.C. Ryle)

cross in the eye1.1

“Nézvén Jézusra!” Zsid. 12:2

Az a fajta kereszténység, amelyre a világnak oly nagy szüksége van, nem más, mint egy, a hétköznapi életben is jól alkalmazható kereszténység. A pusztán csak vasárnapi vallásosság nem elegendő! Ha a hitünk csak egy olyan dolog, amelyet a vasárnapi ruhánkkal együtt fel- majd pedig levetünk, akkor az igen erőtlen! A hetente egyszer ismétlődő külső vallásosság és a felszentelt épületekben zajló szertartások pusztán önmagukban nem elégségesek! A bölcs emberek megemlékeznek arról, hogy van a gyülekezeten kívül egy olyan világ, amelynek megvannak a maga kötelezettségei és próbái, amelyekben igenis helyt kell állni — valami olyat akarnak tehát, amelyet magukkal tudnak vinni ebbe a világba. A szerzetesrendben megélt vallás ezt nem tudja megadni. Az a hit, amely csak az egyházi „üvegházban” tud virágozni, a világ ügyes-bajos dolgainak hideg levegőjét el nem viselheti. Az ilyen fajta hit nem tud gyümölcsöt teremni máshol, csak a visszavonultság és magányos aszketizmus kerítései mögött — ám ez egy olyan hit, amelyet nem a mi mennyei Atyánk plántált, és így gyümölcsöket sem tud érlelni. 

A pusztán csak lelkesedés-hullámokban felcsapó hit sem elegendő! Lehet, hogy egy ideig elégnek bizonyul a gyengébb és szentimentálisabb lelkeknek; de tartós aligha lesz. Az ilyen fajta hitben nincsen ugyanis csont és izom, és a vége gyakran az, hogy a halálba ernyed. 

Az a fajta kereszténység tehát, amelyre a világnak oly nagy szüksége van, és amelyet Isten Igéje számunkra megmutat, teljesen másmilyen: egy hasznos, mindennapi gyakorlatba átültethető hit. Egy egészséges, erős, túlélő palánta-hit, amely minden helyen meg tud élni, és virágozni tud minden környezetben — a bűn környezetét kivéve. Egy olyan hit ez, amelyet az ember bárhová magával tud vinni, és melyet soha nem kell maga mögött hagynia. Az ilyen hit bármely éghajlatban túlél és erősen megáll, és gyümölcsöket terem — legyen bár tél, vagy nyár, hőség, vagy nagy hideg. Csak az ilyen hit tudja betölteni e világ szükségeit! 

Ám hol lehet ilyen fajta igazi kereszténységet találni? Melyek ennek az alkotóelemei? Milyen ennek a természete? Milyen ismérvekkel bír? A választ ezekre a kérdésekre abban a két szóban találjuk, amelyek e kis írás címét adják. Az erőteljes, valódi, mindennapi gyakorlatba áttehető kereszténység titka nem más, mint ez — hogy állandóan “nézzünk Jézusra”! 

Ezzel a kifejezéssel kapcsolatban, hogy “nézvén Jézusra”, érdemes és fontos megjegyeznünk, hogy a görög szó, amelyet mi a “nézni” igével fordítunk, valójában azt jelenti, hogy “valami távolira összpontosítva elnézni minden más mellett”, tehát minden más dologról levesszük a tekintetünket, és csak egyre, egyetlen egy dologra összpontosítunk, méghozzá állhatatos, kitartó és intenzív nézéssel. És az a dolog, amelyre így kell néznünk, és melyet így kell figyelnünk, nem más, mint egy SZEMÉLY — nem egy tantétel, és nem egy elvont teológiai dogma! — hanem egy élő Személy; és ez a Személy nem más, mint Jézus, az Isten Fia!

Az újszövetségi keresztények olyan emberek voltak, akik egy élő, isteni Személyt szerettek, és Őbenne bíztak. Fejbeli tudással, és pontos teológiai megfogalmazásokkal talán nem rendelkeztek annyira. Lehet, hogy a mi teológiai iskoláinkban nem mentek volna át még az alapvizsgán sem. De egy dolgot igenis tudtak — ismerték az élő Megváltót, az igazi, mennyei, személyes Barátot; hittek Őbenne; szerették Őt; és meghaltak volna Érte — Jézusért, a megfeszített és feltámadott Isten Fiáért!

ENGLISH:

“Looking unto Jesus.” Hebrews 12:2

The Christianity which the world requires, is a Christianity for everyday life. A mere Sunday religion is not enough. A thing put on and off with our Sunday clothes is powerless. A weekly round of forms and ceremonies within consecrated buildings, is not enough. Wise men remember that there is a world of duty and trial, outside the walls of the church, in which they have to play their part. They want something that they can carry with them into that world. A monastic religion will never do. A faith which cannot flourish except in an ecclesiastical hot-house, a faith which cannot face the cold air of worldly business, and bear fruit except behind the fence of retirement and private asceticism—such a faith is a plant which our Heavenly Father has not planted—and it brings no fruit to perfection. 

A religion of spasmodic excitement will not do. It may suit weak and sentimental minds for a little season; but it rarely lasts. It lacks bone and muscle, and too often ends in deadness. 

The Christianity which the world requires, and the Word of God reveals—is of a very different stamp. It is a useful everyday religion. It is a healthy, strong, manly plant, which can live in every position, and flourish in every atmosphere, except that of sin. It is a religion which a man can carry with him wherever he goes, and never need leave behind him. It will wear, and stand, and prosper in any climate—in winter and in summer, in heat and in cold. Such a religion meets the needs of mankind. 

But where is such true Christianity to be found? What are its special ingredients? What is the nature of it? What are its peculiar characteristics? The answer to these questions is to be found in the three words of the text which form the title of this paper. The secret of a vigorous, powerful, everyday Christianity—is to be ever “Looking unto Jesus!” 

In the phrase “looking unto Jesus,” it is useful and interesting to remember that the Greek word which we render “looking,” means “looking off,” looking away from other objects to one, only one, and looking on that one with a steady, fixed, intent gaze. And the object we are to look at, you will observe, is a PERSON—not a doctrine, not an abstract theological dogma—but a living Person; and that Person is Jesus the Son of God!

The New Testament Christian was a man who trusted, and loved, a living Divine Person. Of head knowledge, and accurate theological definitions, perhaps he had but little store. Very likely he would have failed a basic exam at one of our theological schools. But one thing he did know—he knew, believed, loved, and would have died for, a living Savior, a real personal Friend in heaven—even Jesus, the crucified and risen Son of God.

Forrás/Source: http://www.gracegems.org/08/04/christian.html Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Az újszövetségi keresztény (The New Testament Christian by J.C. Ryle)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Az újszövetségi keresztény – J.C.Ryle | keskeny út – narrow way

  2. Visszajelzés: A hitünk egy Személyről szól! (Our Faith is a Person! – Selected Quotes) | Fókuszban az Ige/The Word in Focus

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s