ÁHÍTAT-MORZSÁK: ELMENT AZ ASSZONY A MAGA ÚTJÁRA, EVETT ÉS NEM VOLT TÖBBÉ SZOMORÚ AZ ARCA – 1 Sámuel 1:18 (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

BB3

Anna kínkeservesen sírt Jeruzsálemben a templomban, sőt nem csak a templomban, hanem rendszeresen otthon is. Szíve mélyéig el volt keseredve, mert amit annyira szeretett volna, hogy az Úr fiúgyermekkel megáldja, minden próbálkozás ellenére sem teljesült. Az évek pedig csak szálltak, egyik a másik után. Hiába volt ott férje, Elkána kitüntetett figyelme és szerelme, Anna lelkének fájdalmát csak egyetlen dolog enyhíthette: ha a Mindenható szíve kívánságát megadja. Nem volt se éjjele, se nappala, gyötrelmei mindig szemei előtt voltak, s ha meddősége nem okozott volna neki elég lelki fájdalmat, ott volt még Peninna, vetélytársa, aki őt folyamatosan bosszantotta. Anna pedig csak gyötrődött és fájdalma elhatalmasodott rajta: úgy érezte, a Teremtőnek mindenki másra van gondja, csak rá nem, s egyedül csak róla feledkezett el a Hatalmas Úr, csak az ő imái nem hallgattatnak meg, csak neki kell ‘gyászban járnia’.

Egy nap azonban megfogalmazódott szívében, hogy ha Isten megáldja őt azzal a gyermekkel, aki után hőn vágyakozik, születése után neki adja vissza, hiszen tőle kapta. Így hát keserves sírással kiöntötte szívét az Úr előtt, ‘azután erős fogadalmat tett, és ezt mondta: Seregek Ura! Ha részvéttel tekintesz szolgálólányod nyomorúságára, gondod lesz rám, és nem feledkezel meg szolgálólányodról, hanem fiúgyermeket adsz szolgálólányodnak, akkor egész életére az Úrnak adom, és nem éri borotva a fejét!’ (1 Sámuel 1:11). Imája után pedig hittel a szívében, hogy terheit a Mindenható lábainál lerakta, Anna útjára ment: evett és nem volt többé szomorú az arca.

Valóságos változás ment végbe benne, ami hitének következménye. Annyi év gyötrelme után végre ott tudta hagyni az Úr lábainál terhét, és teljes szívéből, teljes lelkéből reá hagyatkozott és hitt az Atyában, az Ő végtelen jóindulatában. Biztosan nem tudhatta, Isten meghallgatja-e majd, egyet azonban mindennél jobban tudott: ha az Úr mégis reá tekintene, hálából a legdrágább kincset, a gyermeket, aki után mindennél jobban vágyakozott, visszaadja annak, akitől kapta. Isten pedig látva szíve komolyságát, meghallgatta Anna imáját, aki aztán Úrnak tett fogadalmához hű maradt, és Sámuel személyében hatalmas prófétát adott Izrael nemzetének.

Anna élete az őszinte, cselekvő hit óriási példája. Végső elkeseredésében az Úrtól nem elfutott, hanem előtte alázattal leborult. Úgy tárta fel szíve fájdalmát, úgy adta át neki mindenét, amije csak volt, ahogyan csak az az ember tud feltárulkozni a Mindenható előtt, akinek rajta kívül már nincs más reménysége, és körülményei miatti megaláztatása túl mély ahhoz, hogy mással megoszthassa. Úgy adta át magát a Mindenhatónak, hogy ‘legyen, ami legyen, Istenem, a kezedben az életem’. Annának nem volt veszteni valója, fájdalma orvoslására nem volt pirula. Nem segített rajta az együtt érzés, szíve napról napra csak vérzett, s egyetlen gyógyír számára csak imája meghallgatása lehetett. Az Úr pedig nem késlekedett!

Anna megtanítja nekünk, hogyan önthetjük ki Istennek szégyen nélkül érzelmeinket, s hogyan járhatunk őszinteségben, hitben, hűen a mi Urunk előtt. Megmutatja, hogyan léphetünk tovább könnyedén, vidáman, felszabadultan, terhes zsákjaink a kereszt tövénél hátrahagyva. Anna rávilágít arra is, hogyan adjunk szívből hálát, amikor Isten imáinkat meghallgatja, s hogyan magasztaljuk és dicsőítsük a mi Királyunkat. Anna az Istennek való teljes önátadás örök példája. Egy olyan nem hétköznapi hős, aki az Urat komolyan veszi, életét előtte leteszi. Vele jár, benne reménykedik, reá figyel. Anna megmutatja, hogyan szolgáltathatjuk ki Istennek magunkat teljesen, s hogyan tekinthetünk előre reménységgel, és élhetünk a múltat hátrahagyva, gondjaink fölé emelkedetten, Isten iránti igaz hitben. Halleluja!

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. Az illusztráció forrása: itt.  Bejegyezte: wordwatcherdawn

(Note to the English readers: I will be taking a summer break with regards to publishing translated posts but I will keep on posting my friend’s, Borbala Bartha’s short Hungarian devotionals. Thank you for your understanding and for all your kind feedback and encouragement. God bless you all. – wordwatcherdawn.)

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s