ÁHÍTAT-MORZSÁK: IGYEKSZEM, HOGY MEGRAGADJAM, MERT ENGEM IS MEGRAGADOTT KRISZTUS JÉZUS – Filippi 3:12 (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

waterfall1

Ha szeretnénk Jézus Krisztushoz hasonlóvá válni, akkor az a teljes élet, amit az Úr itt a földön élt, a miénk lesz. Ám ez a teljes élet nem egyenlő a felhőtlen boldogsággal még akkor sem, ha tudjuk, hogy az Atya felkente az Urat az öröm olajával (Zsoltár 45:8), hiszen egy másik helyén a Szentírásnak azt olvassuk, hogy ‘megvetett és emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfija és betegség ismerője’ (Ézsaiás 53:3). Az Úr életének az öröm tehát éppúgy része volt, mint a szenvedés, s ha mi hozzá hasonlókká akarunk válni, akkor mind a kettőt meg fogjuk tapasztalni. Jézus teljes élete abban rejlett, hogy amire Isten elrendelte, azt a pályát megfutotta. Szemét az előtte levő örömről sohasem vette le (Zsidók 12:2), hanem minden szenvedés közepette – a mennyei reménységből erőt merítve – az Atya hívása és akarata mellett mindhalálig kitartott.

Az ifjú Saul a damaszkuszi úton találkozott a Messiás Jézussal, akit addig üldözött, s az Úr kegyelme drámai módon, gyökeresen megváltoztatta egész életét, ami azonnal Pál-fordulatot vett. Jézus szeretete annyira megragadta a szívét, hogy ettől a találkozástól fogva szüntelen hirdette a Krisztust, aki megragadta az életét. Ám e találkozáskor Pál is megragadta az Urat, s többé el sem engedte, hanem mellette mindvégig kitartott. Szemét soha, egyetlen pillanatra sem vette le a célról, a mennyei elhívásról, s ezért hajlandó volt minden sérelmet, bántást, megpróbáltatást, nehézséget eltűrni, és az Urat engedelmességben mindvégig örömmel szolgálni. A Filippi 3:12-14-ben így ír erről Pál apostol:

Nem mintha már elértem volna, vagy már tökéletes lennék, hanem igyekszem, hogy megragadjam, mert engem is megragadott Krisztus Jézus. Testvéreim, én magamról nem gondolom, hogy már elértem volna, de egyet cselekszem, azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, mely Krisztus Jézusban van.

Jézus és Pál is ‘sikeresek’ voltak, és sikerükről önként mondtak le, hogy Istent szolgálhassák. De mi van azokkal, akik óriási hátránnyal indultak az életben egy rossz családi háttér miatt, vagy szenvednek attól, hogy nincs társuk és magányosak, vagy éppen egy rossz házasságban sínylődnek, és kitörni vágynak, vagy folyamatosan óriási anyagi vagy egészségügyi problémákkal küszködnek? Ők vajon képesek teljes életet élni az Úrral? A Szentírás erre is megadja nekünk a választ.

Dániel és társai, királyi, nemesi származású ifjak voltak, akik Nebukadneccar, Babilónia királya fogságába estek, s megfosztották őket vagyonuktól és személyes lehetőségeiktől. Sőt, gyakorlatilag az elnyomó uralkodó rabszolgáivá váltak, akiket a király minden személyes szabadságtól megfosztott, nagy valószínűséggel még attól is, hogy saját magánéletük, családjuk lehessen. Dániel és társai azonban minden hátrány, sérelem és kiszolgáltatottság ellenére Istenük mellett hűen, megalkuvás és félelem nélkül mindvégig kitartottak. Nem estek az önsajnálatba és nem a megváltoztathatatlan külső körülményekre tekintettek, hanem ők is megragadták az Urat, és hozzá minden körülmények közepette rendíthetetlenül ragaszkodtak. Sérelmeiket elengedték, és Jézushoz és Pálhoz hasonlóan tekintetüket az előttük levő örömre szegezték.

Legyünk bármilyen helyzetben is, mindannyian hasonlókká válhatunk az Úrhoz, aki örömmel és szenvedéssel teljes életet élt! Jézushoz, Pálhoz és Dánielhez hasonlóan meg kell ragadnunk ehhez az Urat, s minden egyebet elengedni, hogy pályánkat megfuthassuk, miközben szemünket folyamatosan a mennyei elhíváson tartjuk! Isten elképesztő szeretete, a mennyei otthon örökkévaló ölelése mindent megér, hogy célunk eléréséhez mindenen átküzdjük, átverekedjük magunkat! Ámen.

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. Az illusztráció forrása: ittBejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s