A vulkán! (The volcano by J.R. Miller)

J.R. Miller (1840 — 1912)

volcano2 mount-merapi-volcano-eruption

A vulkánok sokszor hosszú évekig csendesek és nyugodtak. A kráterükből nem száll fel semmilyen tűz, sem lávafolyam. S közben az emberek felmerészkednek a vulkán meredek hegyoldalán, kerteket hoznak létre, felépítik gyönyörű villáikat, és szőlőket plántálnak. Virágok sokasága nyílik, lila fürtökben csüggnek a szőlőszemek, és az egykor tűz-pusztította, láva-borította hegyi lejtőket szépség lakja. Ám valóban sikerült megszelídíteni a vulkánt? El tudták-e oltani minden láng-nyalábját? Valóban állandó nyugalom honol már a vulkán szívében?

S éppen így van ez annak az embernek a szívével is, aki pusztán csak “kiképezte magát” a jó erkölcsi és etikai szokások tekintetében. Önmagunk megjobbítása, a legjobb “önművelés” sem tud ennél többet elérni egy ember életében — merthogy nem más, mint pusztán csak virágok és szőlők plántálása a vulkán hegyoldalán — miközben a vulkán minden tüze és lángja ott ég a mélyben, készen arra, hogy bármely nap kitörjön izzó-haragosan. A jó modor és szokások nem egyenlők az üdvözítő hittel. A szívnek kell megváltoznia! A kőszívnek kell átalakulnia hús-szívvé. Igen, annak a szívnek, amely gyűlöli Istent, a szentséget és a tisztaságot — egy olyan szívvé kell átváltoznia, amely szereti Istent, az Ő szent útjait és az Ő szent Igéjét! 

“És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet. És az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolatimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.” Ezékiel 36:26-27 

“Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az; és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.” (Ján. 3:5-7) 

ENGLISH:

The volcano is quiet and silent for years. No fires and lava pour forth from its crater. Meanwhile, people venture up its slopes, and lay out their gardens, and build their villas, and plant their vineyards. And flowers bloom, and fruits hang in purple clusters, and beauty covers the once fire-swept, lava-furrowed mountain slopes. But has the volcano really been tamed? Have its fires been put out? Is all permanently peaceful in the volcano’s heart?

Just so is the heart of a man, who has merely trained himself into good moral and ethical habits. What the best mere self-culture can do for a life — is no more than the planting of flowers and vineyards on the volcano’s sides — while all its fires still burn within, ready to break forth again any day in all their old fury! Good manners are not saving religion. The heart must be changed. The heart of stone, must be made a heart of flesh. The heart that hates God, and holiness and purity — must become a heart that loves God, His holy ways, and His holy Word.

“I will give you a new heart and put a new spirit within you; and I will remove the heart of stone from your flesh and give you a heart of flesh. I will put My Spirit within you and cause you to walk in My statutes, and you will be careful to observe My ordinances.” Ezekiel 36:26-27

“Jesus answered, “Most assuredly, I say to you, unless one is born of water and the Spirit, he cannot enter the kingdom of God. That which is born of the flesh is flesh, and that which is born of the Spirit is spirit. Do not marvel that I said to you, ‘You must be born again.’” John 3:5-7

Forrás/Source: http://gracegems.org/2013/03/Grace%20Gems%20for%20MARCH%202013.html Source of illustration: here. Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

A vulkán! (The volcano by J.R. Miller)” bejegyzéshez 4 hozzászólás

    1. Yes, very concise and up-to-the-point. And he has a beautiful way of putting things. I love to quote him too… 🙂 None of his works has been translated into Hungarian yet, so I have endeavored to introduce him to my fellow Hungarians… 🙂 Thank you for reading it and for even taking the time to comment. God bless you.

  1. Visszajelzés: The Volcano by J.R. Miller | The Master's Slave

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s