Szeretettel egy Ismeretlennek… (Loving the Stranger by R.M. McCheyne)

signature

Egy levél, melynek célja az, hogy útmutatást adjon egy olyan személynek, akinek az arca már a Sion felé fordult, de aki még nem tudta magát teljes mértékben elhatározni.

Dundee (Anglia), 1840. július

Még a nevedet sem tudom, de az unokatestvéred beszámolt nekem a dolgaidról, és azt kérte tőlem, hogy írjak már neked egy pár sort, amelyben arra buzdítalak, hogy ragadd meg hitben Jézus Krisztust – Őt, aki az egyetlen menedéke a pusztulás felé tartó léleknek. Úgy tudom, hogy egy ideje már komolyan gondolkozol a lelked állapota felől. Emlékezz hát, kérlek, Péter apostol szavaira (2Pét. 1:10), “Igyekezzetek inkább a ti elhívatástokat és kiválasztatásotokat erőssé tenni.” Ne nyugodj addig, amíg nem tudod te is elmondani, amit János apostol mond (1Ján. 5:19): “Tudjuk, hogy Istentől vagyunk.” A világ szereti úgy hinni, hogy lehetetlenség tudni azt, hogy az emberek valóban megtértek-e. Ha erről kérdezed őket, azt mondják, “Nem vagyok benne biztos – én ezt meg nem mondhatom”, de az egész Szentírás azt jelenti ki, hogy igenis a miénk lehet, és tudhatjuk is, hogy a miénk lett a bűnök bocsánata (lásd Zsolt. 32:1; 1Ján. 2:12). Keresd hát ezt az áldást – annak örömét, hogy a bűneid meg vannak bocsátva – mert ez édesebb a méznél, még a színméznél is.

Azám, de hol is keresendő ez az áldás? Jézus Krisztusban! “Örök életet adott nékünk az Isten és ez az élet az ő Fiában van.” “Akié a Fiú, azé az élet: akiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban.” (1Ján. 5:12). Ismerd meg nagyon jól magadat, a bűneidet és a nyomorúságodat! A legtöbb ember olyan, mint a laodiceaiak (Jel. 3:17). Még azok az emberek sem látják a saját szívük és életük feketeségének egy-milliomod részét, akiket pedig a leginkább érdekel a saját lelkük állapota. Ó, ha úgy tudnánk magunk elé tenni a bűneinket, ahogyan azokat Isten látja maga előtt (Zsolt. 90:8), milyen hangosan is kiáltanánk fel, hogy „Tisztátalan, tisztátalan! Jaj nekem, elvesztem!” Megláttad-e már valaha is, hogy mennyire elveszett vagy? Sokan vannak, akik tudják, hogy nagy bűnösök; de amikor Isten tanít téged erről, akkor valóban úgy fogod érezni magad, mint egy elveszett bűnös. Érezted-e már ezt valaha is? S azokat a dolgokat, amelyek neked egykor nyereségek voltak, kárnak ítélted-e már Krisztusért? Tudod-e, hogy semmilyen emberi igazságosságod nem lehet? A szent Isten tiszta tekintete előtt minden igazságunk olyan, mint szennyes ruha (Ézs. 64:6). Ha már meggyőzettél a bűneid felől, meggyőzettél-e már az igazságosság felől is (Ján. 16:8)? Hallottad-e már Jézus hangját, ahogyan a szíved ajtaján kopog? Kinyitottad-e már Neki az ajtót, és beengedted-e Őt? Ó, de komoly, súlyos kérdés ez! Az örökkévaló sorsod múlik a válaszodon! “Akié a Fiú, azé az élet: akiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban.” Ó, milyen egyszerű is az evangélium! És milyen szörnyű abba belegondolni, hogy mégis sok ember elől el van rejtve (2Kor. 4:3, 4)!

Jézus az ajtód előtt áll, és hajlandó arra, hogy pajzsod legyen (Zsolt. 84:9, 11); az igazságosságod (Jer. 33:6); és a te mindened. Nyisd hát ki neki az ajtót, és engedd Őt be! Fogadd el az Ő hófehér ruháját, hogy felöltözött lehess! És, ó, emlékezz arra, hogy ha Krisztus megigazít, akkor Ő meg is szentel téged. Nem úgy ment meg, hogy közben megmaradj a bűneidben! Merthogy miért is kapta Ő a Jézus nevet? (Mát. 1:21) Itt van tehát egy imádság minden olyan ember számára, akit Krisztus már megtalált: “Vezéreld utamat a te igéd szerint, és ne engedd, hogy valami hamisság uralkodjék rajtam! ” (Zsolt. 119:133) Ha Ő már megváltott téged, akkor többé már nem a magad ura vagy – nem a világé – sem a sátáné. Emlékezz erre, amikor bűnök kísértenek!

Nem hívtam-e fel arra is a figyelmedet, hogy igyekezz azon, hogy az elhívatásodat és a kiválasztatásodat erőssé tedd? Ó, vigyázz, hogy ne legyél soha képmutató, névleges hitvalló, szentségtelen szívvel és élettel! Annak nagyon örülök, hogy a nővéred már úton van a Sion felé, és azért imádkozom, hogy kéz a kézben tudjatok együtt haladni. Legyél igyekvő; az idő rövid. Próbáld meggyőzni a barátaidat is, hogy tartsanak veled! Szörnyű dolog, amikor Krisztus trónjánál kell majd elválasztódni, mert az egy egész örökkévalóságra szól majd! Imádkozz sokat, hogy a Szent Lélek nyissa meg a szemeidet; lágyítsa meg szívedet; hogy Krisztust gyönyörűségessé és értékessé tegye számodra; hogy eljöjjön és lakozzon a szívedben; és hogy elkészítsen téged a dicsőségre. Gyere az élő Kőhöz, és te is felépülsz élő kővé (1Pét. 2:4,5). Ó, milyen csodálatos az, hogy élő kövekké tesz bennünket Isten az Ő dicsőséges templomában!

Imádkozz sokat a személyes csendességedben. S kérlek, imádkozz értünk, szolgálattevőkért is, hogy bátran hirdessük az Igét. Krisztus nagy dolgokat cselekszik napjainkban, ezért szükséges, hogy sokat könyörögjünk a kegyelem trónja előtt. Ó, adja Isten, hogy az Úr, akit sok tövis szúrt át, hamarosan meg legyen koronázva sok-sok koronával!

Imádkozom, hogy mind te, mind pedig a nővéred üdvösségre jussatok,

Barátod Krisztus evangéliumában:

R.M. McCheyne

ENGLISH:

Intended to Lead on One Whose Face Was Zionward,

But Who Was Not Fully Decided.

Dundee, July, 1840.

I do not even know your name; but your cousin has been telling me about your case, and wishes me to write you a line inviting you to lay hold on Jesus Christ, the only refuge for a perishing soul. You seem to have been thinking seriously of your soul for some time. Do remember the words of Peter (2 Pet. 1:10), “Give diligence to make your calling and election sure.” Never rest till you can say what John says (1 John 5:19), (1 John 5:19), “We know that we are of God.” The world always loves to believe that it is impossible to know that we are conversed. If you ask them, they will say, “I am not sure—I cannot tell;” but the whole Bible declares we may receive, and know we have received, the forgiveness of sins (see Ps. 32:1; 1 John 2:12). Seek this blessedness—the joy of having forgiveness; it is sweeter than honey and the honeycomb.

But where shall I seek it? In Jesus Christ. “God hath given to us eternal life, and this life is in his Son.” “He that hath the Son hath life, and he that hath not the Son hath not life” (1 John 5:12). Get deeply acquainted with yourself, your sins and misery. Most people are like the Laodiceans (Rev. 3:17). Even those that are most deeply concerned about their souls do not see the millionth part of the blackness of their hearts and lives. Oh! if we could but put our sins where God puts them (Ps. 90:8), how we would cry out, Unclean, unclean! Woe is me, for I am undone! Have you ever discovered your lost condition? Many know that they are great sinners; but where God is teaching, He will make you feel as an undone sinner. Have you felt this? What things were gain to you, those do you count loss for Christ? Do you know that no human righteousness can covet you? In His holy, pure sight, all our righteousnesses are as filthy rags (Isa. 64:6). If you have been convinced of sin, have you been convinced of righteousness (John 16:8)? Have you heard the voice of Jesus knocking at the door of your heart? Have you opened the door and let Him in? Awfully momentous question! Your eternity depends upon the answer. “He that hath the Son hath life, and he that hath not the Son hath not life.” Oh, what a simple thing the gospel is! How fearful to think it is hid from so many (2 Cor. 4:3, 4)!

Jesus stands at your door willing to be your shield (Ps. 84:9, 11); your righteousness (Jer. 33:6); your all in all. Now, then, throw open the door and let Him in. Accept His white raiment, that you may be clothed. And oh! remember, if Christ justifies you, He will sanctify you. He will not save you and leave you in your sins. Why did He get the name Jesus? (Matt. 1:21). Here is a prayer for everyone that has been found of Christ: “Order my steps in thy word, and let not any iniquity have dominion over me” (Ps. 119:133). If you are redeemed, you are not your own— not the world’s—not Satan’s. Think of this when you are tempted to sin.

Now, did I not say well that you should make your calling and election sure? Oh, beware of being a hypocrite, a mere professor, with an unholy heart and life. That your sister is on the road to Zion, I am glad, and pray that you may go hand in hand. Be diligent; the time is short. Try and persuade your friends to go with you. It is an awful thing to separate at the throne of Christ, for that will be for eternity. Pray much for the Holy Spirit to open your eyes, to soften your heart, to make Christ lovely and precious, to come and dwell in your hearts, and fit you for glory. Come to the Living Stone, and you will be built up as living stones (1 Pet. 2:4, 5). Oh, how sweet to be made living stones in that glorious temple!

Pray much in secret. Pray for ministers that we may speak the Word boldly. Christ is doing great things in our day, which should make us wrestle at a throne of grace. Oh, that the Lord, that was pierced with many thorns, might soon be crowned with many crowns!

Praying that you and your sister may both be saved,

I am, your friend in the gospel.

R.M. McCheyne

Forrás/Source: http://www.countitalljoy.org/loving-the-stranger-r-m-mccheyne/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Szeretettel egy Ismeretlennek… (Loving the Stranger by R.M. McCheyne)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kovács Kálmán

  Köszönöm, hogy lefordítottad és hogy megosztottad velünk. Mindenkor és mindenkire aktuális jó tanácsok ezek. Bárcsak tudnánk komolyan venni ezeket a tanácsokat, megszívlelni és ezek szerint cselekedni. Isten segítsen meg minket, hogy hallgassunk Rá és éljünk Őérette.

  1. Kedves Kálmán,

   nagyon köszönöm a visszajelzésedet és a kedves bátorításodat. Ez az írás nekem is sokat jelent, nagyon megérintett, amikor először olvastam. Sokat tanulhatunk ezekből a régi írásokból, hála Istennek, hogy ilyenekből is épülhetünk.
   Hála Istennek mindenért.

   Isten áldjon meg,

   Hajnalka

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s