R.M. McCheyne az imádkozásról (R.M. McCheyne Quotes on Praying)

R.M. McCheyne (1813 – 1843)

bird looking up

“Kell, hogy imádkozzak, még mielőtt bárkivel is találkoznék. Gyakran, amikor sokáig alszom, vagy amikor korán jönnek hozzám, majd aztán családi áhítatot tartunk, reggelizünk, majd pedig jönnek a délelőtti látogatók, már 11 vagy 12 óra is van, amikorra végre el tudom kezdeni a személyes csendességemet. És ez egy igen siralmas rendszer így; egyáltalán nem bibliai! Krisztus korán, már napfelkelte előtt fent volt, és elvonult egy magányos helyre imádkozni. Dávid pedig azt mondja: ‘Uram, jó reggel hallgasd meg az én szómat; jó reggel készülök hozzád és vigyázok.’ Mária Magdolna is akkor ment oda a sírhoz, amikor még alig pirkadt. A közös családi imádkozás is sokat veszít erejéből és öröméből; és nem tudok hasznára lenni azoknak, akik tanácsért fordulnak hozzám. Ilyenkor bánt a lelkiismeretem; a lelkem még nem nyert táplálékot; a lámpásomat sem szedtem még rendbe. Aztán, amikor végre tudok titkon imádkozni, a lelkem sokszor nincsen ráhangolódva. Úgy vélem tehát: a legjobb Istennel kezdeni a napot, az Ő szent arcát szemlélve először, hogy így a lelkem Őhozzá legyen először közel, még mielőtt másokhoz lenne közel. ‘Felserkenek, s mégis veled vagyok.’”

“Korán felkeltem, hogy keressem Istent, és meg is találtam Őt, akit az én lelkem szeret. Ki ne kelne korán, hogy egy ilyen csodálatos társaságban lehessen?” [Naplórészlet, 1834. február 23-ai bejegyzés]

“Meg vagyok győződve arról, hogy soha semmit nem szabad csinálnom imádkozás nélkül, és amennyire lehetséges, személyes, titkon való imádkozás nélkül!” 

“A napjaim legjobb részét kell, hogy Istennel való közösségben töltsem el. Ez ugyanis a legnemesebb és leggyümölcsözőbb foglalatosságom – soha nem szabad elhanyagolnom! A reggeli órák – 6-tól 8-ig – a legzavartalanabbak; ezeket kellene imádsággal eltöltenem, amennyiben sikerül az álmosságomat legyűrnöm. Reggeli után megint jó eltöltenem valamennyi időt közbenjárással. S a délutáni teázás utáni óra még az, amikor aktív vagyok, tehát ezt az időt, amennyire csak tudom, teljesen Istennek akarom odaszentelni.” 

“Sokszor az időm nagy része arra megy, hogy a szívemet ráhangoljam az imádságra. Pedig az imádság az a kapocs, amely a földet összeköti a mennyel.”

“Nem szabad elhanyagolnom az esti, elalvás előtti imádkozás jó öreg szokását; de nagyon kell vigyáznom arra, hogy el ne aludjak ilyenkor. A legjobb gyógymód erre az, ha már jó előre végiggondolom, mely dolgokért is fogok imádkozni. Ha pedig éjszaka felébredek, fel akarok kelni és imádkozni, mint ahogyan Dávid és John Welsh is tette.”

“Gyakran imádkozom azt, hogy ‘Uram, tegyél engem olyan szentté, amilyen szentté csak tudsz tenni egy megbocsátott bűnöst!”’ 

“Ha hallanám, ahogyan Krisztus imádkozik értem a mellettem lévő szobában, milliónyi ellenségtől sem félnék. De a távolság egyáltalán nem számít! Ő most is imádkozik értem!”

ENGLISH:

“I ought to pray before seeing any one. Often when I sleep long, or meet with others early, and then have family prayer, and breakfast, and forenoon callers, often it is eleven or twelve o’clock before I begin secret prayer. This is a wretched system. It is unscriptural. Christ rose before day, and went into a solitary place. David says, Early will I seek thee; thou shalt early hear my voice. Mary Magdalene came to the sepulchre while it was yet dark. Family prayer loses much of its power and sweetness ; and I can do no good to those who come to seek from me. The conscience feels guilty, the soul unfed, the lamp not trimmed. Then, when secret prayer comes, the soul is often out of tune. I feel it is far better to begin with God to see his face first to get my soul near him before it is near another. ‘When I awake I am still with Thee.'” 

“Rose early to seek God and found Him whom my soul loveth. Who would not rise early to meet such company?” [Journal: 23 February1834]

“I am persuaded that I ought never to do any thing without prayer, and, if possible, special, secret prayer.” 

“I ought to spend the best hours of the day in communion with God. It is my noblest and most fruitful employment, and is not to be thrust into any corner. The morning hours, from six to eight, are the most uninterrupted, and should be thus employed, if I can prevent drowsiness. A little time after breakfast might be given to intercession. After tea is my best hour, and that should be solemnly dedicated to God, if possible.” 

“A great part of my time is spent in getting my heart in tune for prayer. It is the link that connects earth with heaven.”

“I ought not to give up the good old habit of prayer before going to bed ; but guard must be kept against sleep ; planning what things I am to ask is the best remedy. When I awake in the night, I ought to rise and pray, as David and as John Welsh did.” 

“I often pray, Lord, make me as holy as a pardoned sinner can be made.” 

“If I could hear Christ praying for me in the next room, I would not fear a million enemies. Yet distance makes no difference. He is praying for me.”

Forrás/Source: http://www.sermonindex.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=11268&forum=34&9 and http://www.mcheyne.info/quotes.php Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

R.M. McCheyne az imádkozásról (R.M. McCheyne Quotes on Praying)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: R.M. McCheyne idézetek Krisztus közbenjárásáról (R.M. McCheyne Quotes on Christ’s Intercession) | Fókuszban az Ige/The Word in Focus

  2. Visszajelzés: R.M. McCheyne idézetek Jézusról (R.M. McCheyne Quotes on Jesus) | Fókuszban az Ige/The Word in Focus

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s