ÁHÍTAT-MORZSÁK: HA AZ A LEÁNYZÓ NEM AKARNA ELJÖNNI VELEM (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

Párválasztás előtt állók mindig úgy érzik, bármilyen segítség jól jönne, amit a gyülekezetben kaphatnának érett, Isten Igéjében meggyökerezett, szeretetteljes elöljáróktól, testvérektől és barátoktól. Túl kevés ugyanis a józan, kiegyensúlyozott, Szentíráson alapuló tanács, és túl nagy a feladat, hogy jól válasszunk, hogy a másik mellett egy életen át jóban, rosszban kitarthassunk. Túl sok a kísértés is, a szexuális bűnök csábítása, a világ nyomása, vagy éppen a házasság túlhangsúlyozása gyülekezeti körökben, ami sokszor az egyedülállókra nagy nyomást gyakorol, és óriási terhet ró. Ez – a gyülekezeteinkben is egyre nagyobb számban jelenlevő – réteg magát sokszor érzi mellőzöttnek, megvetettnek, lenézettnek, másodosztályú híveknek, akik csak akkor válhatnak teljes értékű emberekké, ha megházasodnak. Ezért aztán sokan – a nyomások alatt – még görcsösebben keresik társukat, azt az egyetlent, akit Isten nekik szánt. S ha úgy vélik, hogy Isten Szelleme elvezette őket társukhoz, akkor hitük mellett sokszor akár 5-10 éven át, a végsőkig kitartanak, még akkor is, ha a másik fél őket – akár sorozatosan is – elutasítaná. Kedves Olvasó, ha netán ebben a helyzetben vagy, szeretném, ha a következőkön elgondolkodnál!

Ábrahám, aki történetünkben az Atya jelképe, fiának, Izsáknak – aki ekkor negyven éves – szolgája segítségével feleséget hozat. Megesketi a szolgát, aki a Szent Szellem jelképe is lehet, hogy nem a kánaániak leányai közül, hanem saját rokonai közül vesz fiának feleséget. Ábrahám és szolgája között ekkor a következő párbeszéd zajlik le:

Mondta pedig neki a szolga: Ha az a leányzó nem akarna eljönni velem e földre, akkor visszavigyem-e fiadat arra a földre, ahonnan jöttél? Felelt neki Ábrahám: Vigyázz, a fiamat vissza ne vidd oda! Az Úr, a mennyek Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki szólt hozzám, és megesküdött nekem: „A te magodnak adom ezt a földet”, elbocsátja előtted angyalát, hogy onnan végy fiamnak feleséget. Hogyha pedig nem akar a leányzó eljönni veled, mentes leszel a nekem tett eskü alól. Csak vissza ne vidd oda a fiamat! Erre a szolga urának, Ábrahámnak a csípője alá tette a kezét, és megesküdött neki e dologról. (1 Mózes 24: 5-9)

Mivel Isten nagy néppé akarja tenni Ábrahámot, ezért nagyon fontos, hogy Izsák felesége saját népük leánya legyen. Isten elküldi angyalát a megfelelő személy könnyebb megtalálása végett, és a történetből kiderül, a szolga nagyon komolyan veszi Ábrahámtól kapott küldetését, és erőteljesen Isten vezetésére támaszkodik. Ám még indulása előtt felmentést kap küldetése alól arra az esetre, ha a leány nem jönne el vele.

Minden párválasztás előtt álló testvérnek megfontolandó üzenet ez, hiszen még akkor is, ha teljes meggyőződéssel hiszünk abban, hogy az Úr Szent Szelleme által vezetett el bennünket társunkhoz, ha a másik fél „nem jön el velünk”, akkor a küldetés alól mi is „felmentést nyerünk”. Isten soha, semmilyen körülmények közt nem írja felül a szabad akaratot, amit nekünk ajándékozott, legyen szó akár arról, hogy Őt, mint személyes Megváltónkat választjuk-e, vagy akár arról, elfogadjuk-e vezetését egy társhoz, vagy sem. Amikor a másik fél „nem jön el velünk”, véleményem szerint egy idő után butaság olyasmihez ragaszkodni, ami alól a Szentírásban nekünk az Úr maga is felmentést adott. Hiszem, hogy ilyenkor a leghelyesebb elengedni és továbblépni, s Isten – ha őszintén keressük akaratát – és kitartóan imádkozunk, mutat majd olyan testvért nekünk, aki „el is jön velünk”, hiszen az Úr igen nagy szabadságot adott minden gyermekének házasság tekintetében (1 Korinthus 7:39). Fülembe csengenek Jackie Pullinger szavai, amit mintegy húsz évvel ezelőtt hallottam tőle egy konferencián, „Azzal kösd össze az életed, aki ott lesz a partin veled.” Igen, a Bárány Menyegzője ez a parti, s olyan párt érdemes választani, aki végig kitart mellettünk, és akivel a mennyei partin is együtt lehetünk!

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. Bejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

ÁHÍTAT-MORZSÁK: HA AZ A LEÁNYZÓ NEM AKARNA ELJÖNNI VELEM (írta: BARTHA BORBÁLA)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. The Master's Slave

  What? No translation? Yeesh…anyway, not sure if you know or not, but I have started another blog called the Daft Muffin Blog. There’s a story behind the strange name, believe me. Would you be interested in being a contributer? It’s geared toward men, husbands and daddies. Kind of a standing up against the feminizing of men and helping the male folk of society to become what God desires them to be. Let me know what you think.

  1. Hi, thank you for your comment – indeed, I’m sorry there is no translation now. This “Áhítat-morzsák” is a short devotional series written by one of my Christian friends. She sends it to me regularly and I just post it when I get one. Unfortunately I just don’t have the time to translate it. This one is about the difficulties of choosing a Christian mate – especially for those Christians who have been single for a long time and feel kind of under pressure to get married as soon as possible. Sometimes they tend to be unwise in how they do this – and this short post deals with this topic, kind of trying to encourage these people to make wise decisions.
   Thank you for letting me know about your other blogs – I didn’t know you had other ones, too! 🙂 I will definitely check them out. And thank you for your kind offer, but for the meantime I might not be able to contribute to your blog as I am not so experienced in that topic. I love reading posts about it, but I’m not so good at finding (or writing) good material dealing with the topic. But if I manage to find something really good – I will let you know. 🙂 But thank you, anyways – I appreciate your offer a lot! 🙂
   Have a blessed day. God bless you.

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s