A kereszt csodája! (The Wonder of the Cross by C.H. Spurgeon)

Charles Spurgeon – The Prince of Preachers

Mindent a megfeszített Krisztusnak köszönhetünk. Mert mi is a ti életetek forrása, drága testvéreim, ha nem a kereszt? Honnan jön a lelketeket tápláló kenyér, ha nem a keresztről? Mi a ti örömötök, ha nem a kereszt? Mi a ti gyönyörűségetek, és mi a ti mennyetek, ha nem az áldott Megváltó, aki értetek feszíttetett meg, és aki örökké él, hogy esedezzen értetek? Kapaszkodjatok hát akkor jól bele a keresztbe, mindkét kezetekkel ragadjátok meg azt! Ragaszkodjatok erősen a Megfeszítetthez, és soha ne engedjétek el Őt! Most, e pillanatban gyertek újra, egy friss módon a kereszthez, és pihenjetek meg annál – egyszer s mindenkorra! És ahogyan Isten ereje megnyugszik rajtatok, induljatok, és hirdessétek a keresztet! Beszéljétek el a vérző Bárány történetét! Ismételjétek újra és újra e csodálatos történetet, és semmi mást, csak ezt! Soha ne aggódjatok azon, hogyan is tegyétek ezt, csak hirdessétek, hogy Jézus meghalt a bűnösökért!

A kereszt, amelyet egy kisgyermek kezei tartanak fel, ugyanolyan erős, mintha egy óriás emelné fel azt. Az erő magában a keresztről szóló beszédben van, vagyis a Szent Szellemben, aki ezen keresztül és ezzel munkálkodik. Ó, dicsőséges Krisztus, amikor látást kaptam  keresztedről, úgy láttam azt először, mint közönséges kínkarót, és Te úgy függtél azon, mint egy gonosztevő; de ahogyan néztem, láttam, hogy a kereszt elkezd felemelkedni és a magasba tornyosulni, mígnem elérte a legmagasabb mennyet, és hatalmas ereje által emberek megszámlálhatatlan sokaságát emelte fel Isten trónja elé! Láttam a kereszt karjait kiterjedni, és szélesre nyúlni, mígnem az egész földet beborította. Láttam a lábait elindulni, és mélyre ereszkedni, olyan mélyre, ahol csak a mi elhagyatott nyomorúságaink vannak – milyen csodás látást kaptam én a Te fenséges nagyságodról, ó, Megfeszített Megváltó! Testvéreim, higgyetek a kereszt erejében a körülöttetek élő emberek megtérésére nézve! Ne mondjátok senkiről, hogy ő már biztosan nem menthető meg. Jézus vére mindenható! Ne mondjátok egy környékről sem, hogy az már túl lesüllyedt, vagy, hogy bizonyos társadalmi rétegekhez tartozó emberek már túl messzire mentek: a keresztről szóló beszéd visszatéríti Istenhez az elveszetteket. Higgyétek, hogy a kereszt igenis Isten ereje, és akkor meglátjátok, hogy valóban az!

Higgyetek a megfeszített Krisztusban, és bátran prédikáljatok az Ő szent Nevében, és nagy és örömteli dolgokat fogtok látni! Ne vonjátok kétségbe a kereszténység végső diadalát! Ne hagyjátok, hogy kételyek csapongjanak lelkeitek körül! A keresztnek győznie kell; kivirágoznia egy koronával, egy olyan koronával, amely csak illik a Megfeszített drága személyéhez, és az Ő kínszenvedésének keserű gyötrelmeihez. Az Ő jutalma fájdalmaihoz mérten lesz majd. Bízzatok hát Istenben, és emeljétek magasra zászlótokat, és zsoltárokkal és Istent-dicsérő énekekkel induljatok csatába, mert a Seregek Ura van velünk, és a Magasságos Isten szent Fia vezeti seregünket! Előre hát, az ezüst-trombita harsogásával, és a zsákmányt megszerzők kiáltásával! Senki szíve ne csüggedjen el! Krisztus már meghalt! A bűnökért való engesztelés elvégeztetett! Isten már kiengeszteltetett! A békét már kihirdették! A menny tündöklik a kegyelem bizonyítékaitól, amelyek már tízezerszer tízezreknek adattak! A pokol remeg, a menny Istent magasztalja, a föld pedig várakozik. Haladjatok hát előre, Istennek szentjei, a bizonyos győzelem felé! Mert igenis győzni fogtok a Bárány vérén át!

 ENGLISH: 

We owe all to Jesus crucified. What is your life, my brethren, but the cross? Whence comes the bread of your soul but from the cross? What is your joy but the cross? What is your delight, what is your heaven, but the Blessed One, once crucified for you, who ever liveth to make intercession for you? Cling to the cross, then, Put both arms around it! Hold to the Crucified, and never let Him go. Come afresh to the cross at this moment, and rest there now and for ever! Then, with the power of God resting upon you, go forth and preach the cross! Tell out the story of the bleeding Lamb. Repeat the wondrous tale, and nothing else. Never mind how you do it, only proclaim that Jesus died for sinner.

The cross held up by a babe’s hands is just as powerful as if a giant held it up. The power lies in the word itself, or rather in the Holy Spirit who works by it and with it. O glorious Christ, when I have had a vision of Thy cross, I have seen it at first like a common gibbet, and Thou wast hanging on it like a felon; but, as I have looked, I have seen it begin to rise, and tower aloft till it has reached the highest heaven, and by its mighty power has lifted up myriads to the throne of God. I have seen its arms extend and expand until they have embraced all the earth. I have seen the foot of it go down deep as our helpless miseries are; and what a vision I have had of Thy magnificence, O Thou crucified One! Brethren, believe in the power of the cross for the conversion of those around you. Do not say of any man that he cannot be saved. The blood of Jesus is omnipotent. Do not say of any district that it is too sunken, or of any class of men that they are too far gone: the word of the cross reclaims the lost. Believe it to be the power of God, and you shall find it so.

Believe in Christ crucified, and preach boldly in His name, and you shall see great and gladsome things. Do not doubt the ultimate triumph of Christianity. Do not let a mistrust flit across your soul. The cross must conquer; it must blossom with a crown, a crown commensurate with the person of the Crucified, and the bitterness of His agony. His reward shall parallel His sorrows. Trust in God, and lift you banner high, and now with psalms and songs advance to battle, for the Lord of hosts is with us, the Son of the Highest leads our van. Onward, with blast of silver trumpet and shout of those that seize the spoil. Let no man’s heart fail him! Christ hath died! Atonement is complete! God is satisfied! Peace is proclaimed! Heaven glitters with proofs of mercy already bestowed upon ten thousand times ten thousand! Hell is trembling, heaven adoring, earth waiting. Advance, ye saints, to certain victory! You shall overcome through the blood of the Lamb. 

(Taken from: Pictures from Pilgrim’s Progess by C.H. Spurgeon) 

Forrás/Source: http://www.facebook.com/notes/charles-spurgeon-the-prince-of-preachers/the-wonder-of-the-cross-ch-spurgeon/10151044787419009 Source of illustration: http://www.christian-wallpaper.com/backgrounds/cross_against_sunset_passion_of_christ.jpg Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s