Az élő víz ajándéka (The Gift of Living Water by C.H.Spurgeon)

“Ment azért [Jézus] Samáriának Sikár nevű városába, annak a teleknek szomszédjába, a melyet Jákób adott az ő fiának, Józsefnek. Ott volt pedig a Jákób forrása. Jézus azért, az utazástól elfáradva, azonmód leült a forráshoz. Mintegy hat óra volt. Jött egy samáriabeli asszony vizet meríteni; monda néki Jézus: Adj innom! Az ő tanítványai ugyanis elmentek a városba, hogy ennivalót vegyenek. Monda azért néki a samáriai asszony: Hogy kérhetsz inni zsidó létedre én tőlem, aki samáriai asszony vagyok?! Mert a zsidók nem barátkoznak a samáriaiakkal. Felelt Jézus és monda néki: Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, a ki ezt mondja néked: Adj innom!; te kérted volna őt, és adott volna néked élő vizet. Monda néki az asszony: Uram, nincs mivel merítened, és a kút mély: hol vennéd tehát az élő vizet? Avagy nagyobb vagy-e te a mi atyánknál, Jákóbnál, aki nékünk adta ezt a kutat, és ebből ivott ő is, a fiai is és jószága is? Felelt Jézus és monda néki: Mindaz, aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjúhozik: Valaki pedig abból a vízből iszik, a melyet én adok néki, soha örökké meg nem szomjúhozik; hanem az a víz, a melyet én adok néki, örök életre buzgó víznek kútfeje lesz ő benne.” (János 4:5-14)

“Valaki pedig abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha örökké meg nem szomjúhozik.” Ebből az igeversből világos, hogy az igaz hitnek mint ajándéknak kell hozzánk érkeznie. A víz, amelyet Én adok neki, mondja Krisztus. Nincs semmilyen utalás arra, hogy sok tanulással kellene jó mélyre ásnunk a titokzatos igazság bugyraiba, hogy megtaláljuk e vizet saját magunknak – e felbecsülhetetlen kortyot Megváltónk ingyen adja nekünk, anélkül, hogy merítő vödröt- vagy csöveket hoznánk. S ebben az igeversben arra sincs célzás, hogy meg kellene vennünk ezt az életadó vizet: pénz nélkül adatik ugyanis nekünk, ajándékba. Nincsen arra sem utalás, hogy bizonyos szintű alkalmasságot kellene elérnünk, hogy megfelelőnek bizonyulhassunk e mennyei italra – hanem ez teljes mértékben ajándék, amelyet itt és most meg is kaphatunk.

A mi Úr Jézusunk azt mondta az asszonynak, hogy ha ismerte volna Isten ajándékát, akkor ő kérte volna, és Ő megadta volna azt neki. Akármilyen bűnös is volt az asszony, csak kérnie kellett, és elfogadnia azt. Az örök élet elnyerésének nincsen más módja, csak az, ha azt a szuverén isteni kegyelem ingyen nekünk adott ajándékaként kapjuk. Az isteni élet természetünk szerint nincs meg bennünk; sem kiművelni nem lehet azt az életünkben; sem belénk nem tud oltódni szertartások által; sem természetes leszármazás nem adhatja azt nekünk tovább. A végtelen mennyei szeretet ajándékaként jöhet csak, meg nem érdemelten és meg nem vehető módon. Bölcsesség nem tudja azt nekünk megadni; erő nem tudja azt bennünk kialakítani; pénzzel meg nem vehető; erények nem tudják azt számunkra megszerezni – egyedül csak az isteni kegyelem tudja azt nekünk adni!

ENGLISH: 

“But He needed to go through Samaria. So He came to a city of Samaria which is called Sychar, near the plot of ground that Jacob gave to his son Joseph. Now Jacob’s well was there. Jesus therefore, being wearied from His journey, sat thus by the well. It was about the sixth hour. A woman of Samaria came to draw water. Jesus said to her, “Give Me a drink.” For His disciples had gone away into the city to buy food. Then the woman of Samaria said to Him, “How is it that You, being a Jew, ask a drink from me, a Samaritan woman?” For Jews have no dealings with Samaritans. Jesus answered and said to her, “If you knew the gift of God, and who it is who says to you, ‘Give Me a drink,’ you would have asked Him, and He would have given you living water.” The woman said to Him, “Sir, You have nothing to draw with, and the well is deep. Where then do You get that living water? Are You greater than our father Jacob, who gave us the well, and drank from it himself, as well as his sons and his livestock?” Jesus answered and said to her, “Whoever drinks of this water will thirst again, but whoever drinks of the water that I shall give him will never thirst. But the water that I shall give him will become in him a fountain of water springing up into everlasting life.”” (John 4:5-14, NKJV)

“Whosoever drinketh of water that I shall give him shall never thirst.” It is clear from this that true religion must come to us as a gift. The water that I shall give him, says Christ. There is no suggestion as to digging deep with much learning into the bowels of mysterious truth to find the water for ourselves; this priceless draught is freely handed out to us by our Redeemer, without our bringing either bucket or line. There is no hint in the text that we are to purchase the lifegiving water; it is presented to us without money and without price. There is no allusion to a certain measure of fitness to qualify us for the draught, it is purely a gift to be received by us here and now.

Our Lord Jesus told the woman that had she known the gift of God she would have asked and he would have given. Sinner as she was, she had only to ask and have. There is no other way of obtaining eternal life but as the free gift of sovereign grace. The divine life is not in us by nature, it cannot be produced in us by culture, nor infused into us by ceremonies, nor propagated in us by natural descent, it must come as a boon of infinite charity from heaven, unpurchased, undeserved. Wisdom cannot impart it, power cannot fashion it, money cannot buy it, merit cannot procure it, grace alone can give it.

Forrás/Source: From a sermon by Charles Haddon Spurgeon entitled “Holy Water,” delivered November 8, 1874. Image by 29cm on Flickr under Creative Commons License. http://www.thedailyspurgeon.com/2011/12/gift-of-living-water.html Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Az élő víz ajándéka (The Gift of Living Water by C.H.Spurgeon)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s