Engedd ki az oroszlánt! (Let the Lion Out! by C.H. Spurgeon)

– posted by Phil Johnson, The PyroManiacs  

Két prédikáció-részlet Spurgeon-től, amelyekben a híres “oroszlános-hasonlatai” találhatóak: 

1.

“Az én dolgom nem az, hogy az Úr, Jahve tulajdonságait ‘szépítgessem’, hanem hogy tiszteljem és féljem Őt, és imádjam Őt úgy, ahogyan kijelenti magát – vagy az ítéletében, vagy a kegyelmében. Én, aki a semminél is kevesebb vagyok, és csupa hiábavalóság, nem merészkedem arra, hogy az Ő munkáját vizsgálgassam, sem arra, hogy pereljek Vele, nehogy azt kelljen hallanom: ‘Sőt, inkább, kicsoda vagy te, ó ember, hogy versengsz az Istennel?’[1]

Mert hát ki vagyok én, hogy végső ítélő-bírája legyek az igazságnak, jogosságnak, vagy bölcsességnek? Bármilyen is legyen Isten, bármit is szóljon, vagy tegyen – az jó és helyénvaló! Nekem nem az a dolgom, hogy bírálgassam az én Teremtőmet, hanem hogy imádjam Őt. A szépítgetések, magyarázkodások és hitvédelmek történhetnek bár a legjobb indítékokból, ám mégis, sokszor azt sugallják az ellenkezőknek, hogy ez mintegy annak elismerése, hogy Isten szent Igéje valami olyat tartalmaz, amely kétséges, esetleg gyenge, vagy éppen idejétmúlt. S ekkor úgy néz ki, mintha az Igének arra lenne szüksége, hogy emberi bölcselkedések védjék meg.

Testvéreim, az Úr Igéje képes önmagában is megállni, azon támaszfalak nélkül, amelyeket sokan megpróbálnak felhúzni köré! Van, hogy ezek a támasztékok ledőlnek, és akkor a mi ellenségeink úgy vélik, hogy maga a Könyv is bizonyosan megdőlt.

Ám az Úr Igéje igenis meg tudja magát védeni, és meg is védi magát, ha mi azt valóban hirdetjük, és abbahagyjuk végre, hogy csak védelmezgessük azt! Látod azt az oroszlánt? Hogy megőrizzék, ketrecbe zárták, vasrácsok mögé, csak hogy biztonságba helyezzék ellenségei elől! S lásd, még férfiak egy felfegyverkezett csoportja is összegyűlt, hogy megvédjék az oroszlánt. Mekkora patáliát csapnak kardjaikkal és lándzsáikkal! Ezek az erős emberek eltökélték, hogy ők igenis megvédik az oroszlánt. Ó, ti balgák, kiknek oly’ lassú szíve a megértésre! Nyissátok ki azt az ajtót! Hadd jöjjön ki szabadon az erdő ura! Ki mer majd vele szembeszállni? Ugyan mi szüksége van neki őrző-védő intézkedéseitekre?

Csak hadd zendüljön ki a tiszta evangélium a maga oroszlánszerű fenségében és méltóságában, és hamarosan már meg is tisztítja maga előtt az utat, és elbánik ellenségeivel! Igen, ahelyett, hogy hitvédelmet folytatnánk akár még az igei kijelentések nehezebb igazságait illetően is, mi inkább naponta hétszer dicsérjük az Urat azért, hogy nekünk adta az Ő ítéleteit – olyan igazak és biztosak azok!”

(Részlet a “The Lover of God’s Law Filled with Peace” című igehirdetéséből, amelyet Spurgeon 1888. január 22-én mondott el Londonban.)

2.

“A legjobb módja az evangélium hirdetésének az, hogy hirdetjük az evangéliumot! És hiszem, hogy a legjobb módja az evangélium megvédésének az, hogy hirdetjük azt!

A minap egy csoportnyi diákot tanítottam az evangéliumot védő hitvédelmi iratokkal kapcsolatosan, melyek korunkban igen nagy számban jelennek meg. Nagyon sok tanult ember próbálja megvédeni az evangéliumot; és nem is kérdéses, hogy helyénvaló és megfelelő ebben foglalatoskodni, mégis, gyakran azt veszem észre, hogy ahol a legtöbb ilyesfajta könyv születik, az azért van, mert magát az evangéliumot nem hirdetik!

Tegyük fel, hogy egy csoportnyi ember a fejébe veszi, hogy nekik meg kell védeniük egy oroszlánt, ezt a nagyra nőtt állatot, a vadállatok királyát! Ott van hát ez az oroszlán a ketrecében, és emitt jönnek mind a hadsereg katonái, hogy a védelme érdekében harcoljanak. Nos, én azt javasolnám nekik – ha nem elleneznék ezt, és nem éreznék javaslatomat megalázónak –, hogy csak szépen álljanak hátra, nyissák ki az ajtót, és engedjék ki azt az oroszlánt! Hiszem, hogy ez a legjobb módja annak, hogy az állatot megvédjék, mert az oroszlán igenis meg tudja magát védeni; és az evangélium legjobb megvédése az, hogy ‘szabadon bocsátjuk’ azt!

Ne azzal foglalkozz, hogyan védd meg Mózes Ötödik Könyvét, vagy Mózes mind az öt könyvét – Jézus Krisztust hirdesd, a Megfeszítettet! Engedd ki az oroszlánt, és majd meglátod, ki merészel még csak a közelébe is menni! A Júda törzséből való Oroszlán rövid időn belül elűzi minden ellenségét! Így volt az, ahogyan Krisztus első tanítványai is munkálkodtak: Jézus Krisztust hirdették, bárhová is mentek; és nem álltak meg, hogy hitvédelmi vitákba bonyolódjanak, hanem bátran tettek Őróla tanúbizonyságot!”

(Részlet a “Christ and His Co-Workers”  című igehirdetéséből, amelyet Spurgeon 1886. június 10-én mondott el Londonban.)

ENGLISH:

Two excerpts from Spurgeon’s preachings in which the famous lion-metaphors are to be found: 

1.

“It is not mine to improve upon the character of Jehovah, but to reverence and adore him as he manifests himself, either in judgment or in grace. I, who am less than nothing and vanity, dare not scan his work, nor bring him to my bar, lest I hear a voice saying, “Nay, but, O man, who art thou that repliest against God?”

What am I that I should be the ultimate judge of truth, or of justice, or of wisdom? Whatever God may be, or speak, or do-that is right: it is not mine to arraign my Maker, but to adore him. Extenuations, explanations, and apologies may be produced from the best of motives; but too often they suggest to opposers that it is admitted that God’s most holy Word contains something in it which is doubtful, or weak, or antiquated. It looks as though it needed to be defended by human wisdom.

Brethren, the Word of the Lord can stand alone, without the propping which many are giving it. These props come down, and then our adversaries think that the Book is down too.

The Word of God can take care of itself, and will do so if we preach it, and cease defending it. See you that lion. They have caged him for his preservation; shut him up behind iron bars to secure him from his foes! See how a band of armed men have gathered together to protect the lion. What a clatter they make with their swords and spears! These mighty men are intent upon defending a lion. O fools, and slow of heart! Open that door! Let the lord of the forest come forth free. Who will dare to encounter him? What does he want with your guardian care?

Let the pure gospel go forth in all its lion-like majesty, and it will soon clear its own way and ease itself of its adversaries. Yes, without attempting to apologize even for the severer truths of revelation, seven times a day do we praise the Lord for giving us his judgments, so righteous and so sure.”

[An excerpt from “The Lover of God’s Law Filled with Peace,”  a sermon on Psalm 199:165 , preached at the Met Tab in London on 22 January 1888.]

2.

“The best way to spread the gospel is to spread the gospel. I believe the best way of defending the gospel is to spread the gospel.

I was addressing a number of students the other day, upon the apologies for the gospel which are so numerous just now. A great many learned men are defending the gospel; no doubt it is a very proper and right thing to do, yet I always notice that, when there are most books of that kind, it is because the gospel itself is not being preached.

Suppose a number of persons were to take it into their heads that they had to defend a lion, a full-grown king of beasts! There he is in the cage, and here come all the soldiers of the army to fight for him. Well, I should suggest to them, if they would not object, and feel that it was humbling to them, that they should kindly stand back, and open the door, and let the lion out! I believe that would be the best way of defending him, for he would take care of himself; and the best “apology” for the gospel is to let the gospel out.

Never mind about defending Deuteronomy or the whole of the Pentateuch; preach Jesus Christ and him crucified. Let the Lion out, and see who will dare to approach him. The Lion of the tribe of Judah will soon drive away all his adversaries. This was how Christ’s first disciples worked, they preached Jesus Christ wherever they went; they did not stop to apologise, but boldly bore their witness concerning him.”

[An excerpt is from “Christ and His Co-Workers,”  a sermon on Mark 16:20 , preached at the Met Tab in London on 10 June 1886.]

Forrás/Source: http://teampyro.blogspot.hu/2011/02/bonus-double-dose-of-spurgeon.html Ford.: wordwatcherdawn


[1] Róm. 9:20

Reklámok

Engedd ki az oroszlánt! (Let the Lion Out! by C.H. Spurgeon)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s