Amikor Krisztus elhív valakit (When Christ calls a man by Dietrich Bonhoeffer)

“És mikor Jézus onnét tovább méne, láta egy embert ülni a vámszedő helyen, a kinek Máté volt a neve, és monda néki: Kövess engem! És az felkelvén, követé őt.” (Mát. 9:9)

“A sokaságot pedig az ő tanítványaival együtt magához szólítván, monda nékik: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem. Mert valaki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; valaki pedig elveszti az ő életét én érettem és az evangéliomért, az megtalálja azt.” (Márk 8:34-35) 

“Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.” (Gal. 2:20)

“A kereszt minden keresztényre rátétetik. Az első krisztusi szenvedés, amelyet minden embernek meg kell tapasztalnia, az a felhívás, hogy hagyja el az e világhoz való érzelmi kötődéseit. Ez a régi énünk halála, amely a Krisztussal való találkozás eredménye. Ahogyan elindulunk a tanítványság útján, teljesen alárendeljük magunkat Krisztusnak, az Ő halálával való egyesülésünkben – azaz halálra adjuk az életünket. Így kezdődik el tehát a követés. A kereszt tehát nem egy, máskülönben istenfélő és boldog élet szörnyű végét jelenti, hanem a kereszt a Krisztussal való közösségünk kezdeténél vár ránk. Amikor Krisztus elhív valakit, akkor arra hívja, hogy az jöjjön Hozzá, és haljon meg. S ez lehet, hogy egy olyan halál, mint az első tanítványok halála, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat és munkájukat, hogy Őt kövessék; vagy egy olyan halál, mint Lutheré, akinek ott kellett hagynia a kolostort, és ki kellett mennie a világba. De minden egyes alkalommal ugyanarról a halálról beszélünk – a halálról Krisztus Jézusban, azaz a ‘régi én’ (óember) haláláról akkor, amikor Ő elhív valakit.” (Dietrich Bonhoeffer)

ENGLISH:

“As Jesus passed on from there, He saw a man named Matthew sitting at the tax office. And He said to him, “Follow Me.” So he arose and followed Him.” (Matthew 9:9, NKJV)

When He had called the people to Himself, with His disciples also, He said to them, “Whoever desires to come after Me, let him deny himself, and take up his cross, and follow Me. For whoever desires to save his life will lose it, but whoever loses his life for My sake and the gospel’s will save it.” (Mark 8:34-35, NKJV)

“I have been crucified with Christ and I no longer live, but Christ lives in me. The life I now live in the body, I live by faith in the Son of God, who loved me and gave himself for me.” (Gal. 2:20, NKJV)

“The cross is laid on every Christian. The first Christ-suffering which every man must experience is the call to abandon the attachments of this world. It is that dying of the old man which is the result of his encounter with Christ. As we embark upon discipleship we surrender ourselves to Christ in union with His death – we give over our lives to death. Thus it begins; the cross is not the terrible end to an otherwise god-fearing and happy life, but it meets us at the beginning of our communion with Christ. When Christ calls a man, He bids him come and die. It may be a death like that of the first disciples who had to leave home and work to follow Him, or it may be a death like Luther’s, who had to leave the monastery and go out into the world. But it is the same death every time – death in Jesus Christ, the death of the old man at his call.” (Dietrich Bonhoeffer)

Forrás/Source: Dietrich BonhoefferThe Cost of Discipleship, http://tollelege.wordpress.com/2009/04/11/when-christ-calls-a-man-he-bids-him-come-and-die-by-dietrich-bonhoeffer/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s