ÁHÍTAT-MORZSÁK: EGYAZON SZERETETBEN (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

Mindannyian észrevehettük, hogy családi, baráti és testvéri kapcsolataink időnként a lehető legnagyobb támadásoknak vannak kitéve. Bármennyire is próbálkozunk békében és harmóniában együtt élni, egymást szeretetben elhordozni, mégis időről-időre összekapunk, régi sebeket, sértettséget, mulasztásokat, bűnöket felhánytorgatunk, egymás szemére hányunk. Érezzük, ahogy az ellenség használ bennünket kárhoztatáson, vádláson át, és mire észrevehetnénk, az ördög – azzal, hogy egymás ellen fordít bennünket – már el is érte célját. Dühösen kimondott, meggondolatlan szavainkkal, hirtelen felindulásból hozott döntéseinkkel, rossz hozzáállásunkkal csak nagyon lassan gyógyuló sebeket okozhatunk másoknak. Kapcsolatainkban újra és újra felütik fejüket a konfliktusok, nézeteltérések, viták, veszekedések, amit fájdalmas bocsánatkérés és kibékülés követ, ha elég bűnbánóak és alázatosak vagyunk. Rosszabb esetben azonban az ellenség annyira egymás ellen fordíthat bennünket, hogy kapcsolatunk akár teljesen tönkre is mehet.

Egy alkalommal az Úr – amikor egy kezdődő testvéri kapcsolatom miatt imádkoztam hozzá – egy igét mutatott, néhány verset Pál Filippibeliekhez írt levelének 2. részéből, s azt mondta, hogy ha ezeket a verseket megélem ezzel a testvérrel – s nyilván igaz ez mindenki másra is – akkor ez a kapcsolat épül, s elromlani nem fog. Isten Igéje rendelkezik azzal az erővel, ami által a gonosz, a szétdobáló munkáját legyőzhetjük, ha az Írás igazságát hitben megragadjuk, és életünk fölött gyakoroljuk. Az Úr a Filippi 2: 1-4 verseket mutatta:

Ha azért van Krisztusban vigasztalás, ha van szeretetteljes bátorítás, ha van Lélekben való közösség, ha van irgalom és könyörületesség, teljesítsétek be az én örömömet, hogy egyetértetek, egyazon szeretetben ugyanarra törekedtek, semmit sem cselekedve versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbnek tartva magatoknál. Ne keresse senki a maga hasznát, hanem mindenki legyen tekintettel a másikra is. (Filippi 2:1-4)

Mi ennek a szakasznak az üzenete tehát a kapcsolatainkra nézve? Hogyan viszonyuljunk egymáshoz, ha erős házastársi, családi, baráti, testvéri kapcsolatokat akarunk megélni? Kérjünk kegyelmet az Úrtól akár naponta, hogy tudjunk agapé szeretetben egymás mellett, egyetértésben élni, ugyanazon célok megvalósítására törekedni. A másik iránti szeretetünk legyen valóságos abban is, hogy alázatosak vagyunk egymással, nem önzők, versengők, elnyomók, saját dicsőségünket keresők, hanem a másikat magunknál  nagyobbra értékelők, felemelők, a másik személyiségét és igényeit maximálisan figyelembe vevők. Mivel az Úr olyan magasra állította a mércét számunkra, hogy magunktól azt megütni biztosan nem tudjuk, jól tesszük, ha fontos kapcsolatainkra vonatkoztatva a fenti igéket naponta megvalljuk. Isten kegyelmére van szükségünk, hogy mindennapjainkban megélhessük a fenti igazságot.

Amit gondolunk, ahogy egymáshoz az értelmünkben, a szívünkben viszonyulunk, tükröződni fog a fizikai valóságban is. Mind jó, egymást felemelő gondolatainknak, mind egymást megvető, lenéző, szeretetlen gondolatainknak megvannak a maga következményei. Természetesen, ha kérjük, az Úr megbocsát az életünkben minden bűnt és szeretetlenséget, azonban azt is tudnunk kell, hogy gondolataink milyensége meghatározza kapcsolataink jellegét, minőségét. Egy testvér, akinek állandóan problémái akadtak kapcsolatai terén, mivel azok egyre-másra kudarcot vallottak,  elmesélte, hogy egy nap az Urat a kudarcok okáról kérdezte. Az Úr hamarosan megválaszolta imáját, s a következőket mutatta neki: ‘Ha a másikról rosszat gondolunk, akkor azzal kaput nyitunk az ellenségnek, amin bejön és éket ver a két fél közé.’ Hála az Úrnak, hogy felfedte ez előtt a testvér előtt a gonosz taktikáját, és a kiutat, a megoldást is!

Pál arra ösztönöz, hogy agapé szeretettel, alázattal legyünk tiszteletteljes egységben. Nagy bátorítás  számomra egy másik testvér, aki egy alkalommal – imádság és együttes szolgálat közben – szavaival és tetteivel teljesen felemelt. Átélhettem azt az örömteli, semmihez sem hasonlítható ÁLDÁST, amikor valaki a másikat szívből magánál különbnek tartva szolgálja. Hiszem, hogy minden kapcsolatunkban ez Isten akarata a számunkra: a fenti igeszakaszban leírt módon ÁLDÁS lenni egymásnak.

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. Illusztráció forrása: http://kepguru.hu/ Bejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s