ÁHÍTAT-MORZSÁK: MINDEN FÉLTVE ŐRZÖTT DOLOGNÁL JOBBAN ÓVD SZÍVEDET (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

Közeledett már a zsidók pászka ünnepe, ezért Jézus felment Jeruzsálembe. Látta, hogy a templom udvarában a kereskedők marhákat, juhokat és galambokat árulnak, és pénzváltók ülnek az asztalaiknál. Ekkor kötélből ostort font, és mindet kizavarta a templom területéről, a juhokkal és a marhákkal együtt. A pénzváltók pénzét szétszórta, és felborította asztalaikat. A galambárusoknak is mondta: „Ki innen! Vigyétek ezeket innen! Ne tegyétek Atyám házát piaccá!” Ekkor a tanítványoknak eszébe jutott, hogy az Írás ezt mondja: „A te házad iránti féltékeny és égő szeretet eléget engem.” (János 2:13-17)

Drámai jelenet szemtanúi voltak a tanítványok, amikor Uruk, Isten Szellemétől felindulva, ostorral űzi ki a templomból az árusokat és tisztítja meg az istentisztelet helyét, a bűnnel megalkuvás nélkül leszámolva. A templom Isten imádatára van fenntartva, s Jézus cselekedetével egyértelművé teszi, hogy e helyen a bűnnek semmi keresnivalója. A templom az ember szívének jelképe, ahol Istent imádjuk és hódolunk neki. Mivel az imádat helye – e célra lett teremtve –, ha nem Istent imádjuk szívünkben, akkor mást bálványozunk benne. A szívért – csakúgy mint az értelemért – mindenkor heves csata dúl. Vajon miért? A választ a Példabeszédek 4:23-ban találhatjuk meg:

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet. (Példabeszédek 4:23)

Az élet forrása tehát a szív, ahol megszületik a hit, a remény, a szeretet, ahol megismerjük az Urat és meghozzuk létfontosságú döntéseinket. Szívünkért küzdenek a reklámok, az üzletek kínálata, a romantikus filmek, a pénz, a hatalom, a másik nem … Csábít a világ, az ismeretek, a szórakozás, a sikerek, a nagyszerű lehetőségek … A csata azért folyik, hogy kit vagy mit imádjunk, ki vagy mi álljon életünkben az első helyen. Mindaz, ami Isten elé kerül a szívünkben, bálvány, amivel nekünk is Jézushoz hasonlóan kell leszámolnunk: ostort fonnunk, s a betolakodókat azzal a szívünkből és értelmünkből kíméletlenül kihajtanunk.

Krisztusba vetett erős hitre van szükségünk, hogy az élet próbái közepette megállhassunk, és a kísértésekkel leszámolhassunk. Nem elég a férj hite, szükség van a feleségére is, nem elég a szülők hite, szükséges, hogy a gyerekek is higgyenek és próbáikban megálljanak. Erős hitre csak úgy juthatunk el, ha Isten áll szívünkben az Őt megillető első helyen. Ha ezt tesszük, nem leszünk kiszolgáltatottak az ellenség taktikáival szemben. Megtévesztései mind arra mennek rá, hogy pótszereket kínáljanak, hiszen végül is Isten keresése kemény feladat. Könnyebb álmodozni, vagy éppen csak a láthatókra tekinteni, a bűnnel való leszámolás helyett a ‘kegyelem mindenek felett’ teóriájában hinni, a házastársunk hitére támaszkodni, az anyagi világ kínálta lehetőségeket nap mint nap élvezni… Ha nem figyelünk oda, könnyű Istenről a szívünkben néha ‘elfeledkezni’, elbizakodni, önmagunkra támaszkodni… Az ördög alattomos stratégiája, hogy az egyébként jó dolgokat állítja bálványként hitünk útjába… Reggelente, amikor felébredünk, emlékezzünk: szívünkre vigyázzunk, ne is akárhogyan, hanem minden féltve őrzött dolognál jobban! Onnan indul ki az élet, s nem engedhetjük meg a tolvajlást e helyen az ellenségnek! Legyen mindig gondunk arra, hogy az első helyre senki és semmi más ne kerülhessen, csak Krisztus szerelme.

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet. (Példabeszédek 4:23)

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak.

Az illusztráció forrása: http://www.flixya.com/files-photo/s/h/z/shzad1-2434453.jpg Bejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s