A bárányokat legeltessük, vagy a kecskéket szórakoztassuk? (Feeding Sheep or Amusing Goats? by C.H. Spurgeon)

– írta C.H. Spurgeon (1834 –1892)

Az Urat megvallók táborában egy olyan nagy és arcátlan gonoszság van jelen, hogy az még a ‘leginkább rövidlátó’ keresztények szemében is élesen feltűnik! S az elmúlt pár év alatt ez a gonoszság veszélyesen gyorsan kezdett el terjedni – és sajnos dolgozik, mint egy kovász, csak hogy elérje, hogy az egész ‘tészta’ megerjedjen!

Mindezidáig az ördög talán egyik legrafináltabb becsapása volt az, hogy azt sugallja az Egyháznak: a küldetésük egyik része az, hogy az embereket szórakoztassák, azért, hogy így nyerjék meg őket. Az evangélium kezdeti, bátor hirdetésétől eltávolodva az Egyház egyre enyhébbé, mérsékeltebbé kezdte tenni a bizonyságát, és elnézően szemet hunyt korának léha és komolytalan dolgai fölött. Majd pedig elkezdte megengedni és megtűrni ezeket saját egyházi berkein belül is. Most pedig már maga az Egyház él ezekkel a módszerekkel, arra hivatkozva, hogy így akarja ‘elérni’ a tömegeket!

Nos, nekem az első érvem mindezek ellenében az, hogy a Szentírás sehol nem beszél arról, hogy az Egyház feladatai közé tartozna az, hogy szórakoztassák az embereket. Márpedig ha ez egy keresztény feladat lenne, akkor miért nem beszélt erről Krisztus soha? ‘Menjetek el széles e világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek!’ – Nos, ez teljesen egyértelmű. Ugyanilyen egyértelmű lett volna az is, ha hozzá akarta volna tenni azt, hogy ‘…és szórakoztassátok azokat, akik nem tudják eléggé élvezni az evangéliumot!’ Ám ilyen szavakat sehol nem olvasunk! Ez az Úrnak még csak eszébe sem jutott!

Aztán újra azt olvassuk: ” És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul… szolgálat munkájára” (Eféz. 4:11-12) Hogy jönnek hát ide a szórakoztatók? Hiszen a Szent Szellem semmit nem mond róluk! Vajon azért üldözték a prófétákat, mert szórakoztatták az embereket, vagy pedig azért, mert erőteljesen konfrontálódtak velük? …A koncerteknek nincsenek mártír-listái!

Újra mondom hát: a szórakoztatás mint olyan Krisztus és az Ő összes apostola tanításával és életével teljes ellentétben áll! Mi volt ugyanis az ősegyház magatartása a világgal kapcsolatban? ‘Ti vagytok a világ sói’ (Mát.5:13) – nem pedig a cukorkája! –, azaz egy olyan dolog, amelyet a világ kiköpni fog, nem pedig lenyelni! Tömören és élesen fogalmazta meg Krisztus a következőt: “hadd temessék el a halottak az ő halottaikat” (Mát.8:22). Az Úr nagyon is komolyan vette a dolgokat!

Ha Jézus sokkal több vidámabb és kellemesebb dolgot is belevitt volna a prédikálásába, sokkal népszerűbb lett volna. Amikor az történt, hogy “sokan a tanítványai közül visszafordultak, és többé már nem követték Őt” a kemény, szívekbe mélyen belehasító prédikálása miatt, én sehol nem hallom, hogy azt mondta volna, hogy ‘Gyerünk, Péter, gyorsan fuss az emberek után, és mondd nekik, hogy holnap már más stílusú összejövetelt tartunk, valami olyat, amely sokkal rövidebb és népszerűbb lesz, kevés prédikálással. Szerzünk egy kellemes estét az embereknek. Mondd meg nekik, hogy biztosan élvezni fogják majd! Gyorsan, Péter, mindenáron meg kell tartanunk az embereket!…’

Jézus sajnálta a bűnösöket, kérlelte őket, bánkódva sóhajtott felettük,  figyelmeztette őket, és sírt értük; de soha nem akarta szórakoztatni őket!

Hiába kutatjuk az apostolok leveleit, nyomát sem találjuk azokban a ‘szórakoztatás evangéliumának’. Az üzenetük ugyanis ez volt: “Gyertek ki közülük, és válasszátok külön magatokat tőlük… Ne is érintsétek az ő szennyes dolgaikat!” Minden olyan dolog, amely akár a legcsekélyebb mértékben is szórakoztatónak tűnhetne, egyértelműen hiányzik az üzenetükből! Teljes mértékben az evangélium üzenetére támaszkodtak, és semmilyen más eszközt nem alkalmaztak.

Miután Pétert és Jánost a prédikálásuk miatt börtönbe zárták, a gyülekezet imádkozott értük, de egyáltalán nem úgy, hogy “Uram, add meg a Te szolgáidnak, hogy az ártatlan szórakoztatás eszközeinek bölcs és meggondolt használatával megmutathassuk ezeknek az embereknek, hogy milyen boldogok is vagyunk”!

Egyáltalán nem így imádkoztak! Továbbra is minden erővel hirdették Krisztust! Nem volt idejük arra, hogy kellemes szórakoztatásokat szervezzenek. Az üldöztetések miatt szét kellett szóródniuk, és mentek mindenhová, hirdetve az evangéliumot. Az egész akkori világot a feje tetejére állították (Apcsel. 17:6) – Na, ez az, amiben különböznek korunk Egyházától!

Végül pedig elmondható, hogy a szórakoztatás mint olyan egyáltalán nem tudja elérni a kívánt eredményt. Sőt, az újonnan megtérteket teljesen összezavarja. Álljanak hát elő és tegyenek bizonyságot azok a nemtörődöm és csúfolódó emberek, akik azért adnak hálát Istennek, hogy a félúton a világiasság felé tántorgó Egyház ‘elérte őket’! Álljanak hát fel, és tegyenek bizonyságot azok a megterhelt lelkek, akik egy koncerten találtak békességet! Álljanak fel azok a részegesek, akiknél a látványos szórakoztatás volt az, amelyet Isten a megtérésük láncában kapocsként használt! De lám, nincs senki, aki erre felelne! A ‘szórakoztatás küldetése’ ugyanis nem ad megtérőket!

Korunk egyházi szolgálatai terén égető szükség az, hogy komoly, szellemben való buzgóság legyen, és tiszta bibliai tanítások, illetve azoknak egy olyan fokú megértése és megélése, hogy az emberek szíve végre valóban tűzre gyúljon Istenért!

Ó Uram, tisztítsd meg az Egyházat minden szeméttől és belső rothadástól, amelyet az ördög próbált rátenni, és vigyél vissza minket az ősegyház apostolainak módszereihez!

ENGLISH:

An evil is in the ‘professed’ camp of the Lord, so gross in its impudence, that the most shortsighted Christian can hardly fail to notice it. During the past few years this evil has developed at an alarming rate. It has worked like leaven until the whole lump ferments!

The devil has seldom done a more clever thing, than hinting to the Church that part of their mission is to provide entertainment for the people, with a view to winning them. From speaking out the gospel, the Church has gradually toned down her testimony, then winked at and excused the frivolities of the day. Then she tolerated them in her borders. Now she has adopted them under the plea of reaching the masses!

My first contention is that providing amusement for the people is nowhere spoken of in the Scriptures as a function of the Church. If it is a Christian work why did not Christ speak of it? ‘Go into all the world and preach the gospel to every creature, and provide amusement for those who do not relish the gospel’.

No such words, however, are to be found. It did not seem to occur to Him. Where do entertainers come in? The Holy Spirit is silent concerning them. Were the prophets persecuted because they amused the people, or because they confronted them? The ‘concert’ has no martyr roll.

Again, providing amusement is in direct antagonism to the teaching and life of Christ and all His apostles. What was the attitude of the apostolic Church to the world? “You are thesalt of the world”, not the sugar candy; something the world will spit out, not swallow.

Had Jesus introduced more of the bright and pleasant elements into His teaching, He would have been more popular. When “many of His disciples turned back and no longer followed Him,” I do not hear Him say, ‘Run after these people, Peter, and tell them we will have a different style of service tomorrow; something short and attractive with little preaching. We will have a pleasant evening for the people. Tell them they will be sure to enjoy it! Be quick, Peter, we must get the people somehow!’

No! Jesus pitied sinners, sighed and wept over them, but never sought to amuse them!

In vain will the epistles be searched to find any trace of the ‘gospel of amusement’. Their message is, “Therefore, come out from them and separate yourselves from them… Don’t touch their filthy things…” Anything approaching amusement is conspicuous by its absence. They had boundless confidence in the gospel and employed no other weapon.

After Peter and John were locked up for preaching, the Church had a prayer meeting, but they did not pray, ‘Lord, grant unto your servants that by a wise and discriminating use of innocent recreation we may show these people how happy we are’.

No! They did not cease from preaching Christ. They had no time for arranging entertainments. Scattered by persecution they went everywhere preaching the gospel. They turned the world upside down; that is the only difference from today’s church.

Lastly, amusement fails to effect the end desired. Let the heavy laden who found peace through the concert not keep silent! Let the drunkard to whom the dramatic entertainment had been God’s link in the chain of their conversion, stand up! There are none to answer! The mission of amusement produces no converts!

The need of the hour for today’s ministry is earnest spirituality joined with Biblical doctrine, so understood and felt, that it sets men on fire.

Lord, clear the Church of all the rot and rubbish the devil has imposed on her, and bring us back to apostolic methods!

Forrás/Source: http://www.gracegems.org/2002/Feeding%20Sheep%20or%20Amusing%20Goats.htm and http://boldwitnessforchrist.blogspot.hu/2010/11/feeding-sheep-or-amusing-goats-by.html (source of illustration), and http://www.christianissues.biz/pdf-bin/miscellaneous/feedingsheeporamusinggoats.pdf Ford.: wordwatcherdawn

Related article/Kapcsolódó írás:

https://igerenezek.wordpress.com/2012/06/10/jezus-soha-nem-akarta-szorakoztatni-oket-he-never-sought-to-amuse-them-by-archibald-brown/

Reklámok

A bárányokat legeltessük, vagy a kecskéket szórakoztassuk? (Feeding Sheep or Amusing Goats? by C.H. Spurgeon)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Reblogged this on Christ Centered Teaching and commented:
    I love contemporary worship. But sometimes I’m left wondering if we know the difference between worship and entertainment.
    C.H. Spurgeon wondered about that same thing. Amazingly enough, the man was so Christ Centered his words are as alive today as our risen Lord. Indeed, because of Spurgeon’s emphasis on Christ and His Gospel!

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s