ÁHÍTAT-MORZSÁK: ÖRÖMBE ÖLTÖZTETTÉL (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

Az ember, természeténél fogva, folyton csak kellemes élményekre, könnyű, áldozathozataltól mentes áldásokra, örömökre vágyik. Természet szerint inkább követelőzőek vagyunk, mint alázatosak, és saját utunkat járjuk, semmint a Krisztus iránti engedelmesség ösvényén haladnánk. Természetesnek vesszük Isten áldását, hisszük, hogy nekünk kijár, mégpedig ahogy, ahol és amikor mi akarjuk. Már egészen fiatalon elképzeljük az életünket, s elvárjuk Istentől, hogy az élet minden területén a mi kívánságaink szerint áldjon meg bennünket: egészséggel, családdal, egzisztenciával. Isten jó – gondoljuk – tehát ‘kötelessége’ mindent aszerint megadni, ahogy mi diktálunk. Hitünkbe nem fér bele az ellenség heves támadása, egy hirtelen tragédia, szeretteink elvesztése, vagy éppen vágyaink beteljesülésének késleltetése. Ha ilyenkor akaratunkat nem tudjuk keresztre feszíteni, hanem saját utunkat választjuk, akkor lázadunk és megkeseredünk. Mélységesen mély, őszinte megtérés nélkül végül akár a hittől is elfordulhatunk, s végső soron mindent elveszíthetünk.

Isten Igéje arra tanít bennünket, hogy az életben mindennek rendelt ideje van. A Prédikátor könyve 3. fejezete egy csokorba gyűjti a legfontosabbakat, s elmondja, hogy megvan az ideje a születésnek, a meghalásnak, az ölésnek, a gyógyításnak, a rombolásnak, az építésnek, a sírásnak, a nevetésnek, a gyásznak, a táncnak, a hallgatásnak, a beszédnek, a szeretetnek, a gyűlöletnek… a háborúnak és a békének. A Szentírást olvasva kiderül, hogy semmi sem ‘automatikus’ az életben. Isten fűzi egybe a szálakat, s amikor eljön az idő, akkor valósulnak meg az események. Maga az Úr is akkor jött le a földre emberi formát öltve, amikor az idő teljessége számára elérkezett. Ábrahám fia, Izsák, negyven évesen nősült meg, s az 1 Mózes 25:21-ben azt olvashatjuk, hogy Isten engedett Izsák könyörgésének, és Rebekának fiakat adott. Izsák ekkor már hatvan éves volt. Házasságuk első húsz évében vajon nem könyörgött Izsák gyermekért az Úrhoz? Talán nem is volt olyan nap, hogy ne könyörgött volna, ebben biztos vagyok! Mégis, az idők Istennél vannak elrejtve, szíve örömét Izsák az Úrtól hatvan éves korában élvezhette. Az eltelt idő alatt hitt, elcsüggedt, majd újra hitt, bízott, remélt és kitartott. Hite gyümölcse pedig az Istentől elrendelt időben meg is érkezett.

Mai, agyonkényeztetett gyerekeket nézve – akik egyetlen óhajtásukra szüleiktől mindent megkapnak – jövök rá újra és újra, hogy Isten mennyire tudja, hogy az embernek mi a jó. Nem az, ami elrontja, hanem az, ami hálára indítja! Amikor sokáig várunk gyógyulásra, helyreállásra, szívünk vágyának beteljesülésére, anyagi előrejutásra, kapcsolatokra, Istentől jövő áldásokra, a folyamat közben bensőnk átváltozik. Krisztus, képére formál át bennünket, aki maga is mindent az Atya indítására tett, saját akaratát teljesen félretolva, hogy annak tetszésére legyen, aki Őt a megváltás végett értünk elküldte. Jézus élete, hiszem, éppen ezért a legörömtelibb élet volt itt a földön.

Ne csüggedjünk hát, inkább tartsunk ki hitben! Lehet, hogy este sírás vesz erőt rajtunk, reggel viszont már lehet, hogy ujjongunk. Az idők Isten kezében vannak. Életemben sokszor átéltem, hogy az Úr az általa elrendelt időben kimondhatatlan örömmel töltötte be a szívem. Néha éveket, évtizedeket kellett várnom gyógyulásokra, szabadulásokra, anyagi áldásokra, szívem vágyai beteljesülésére, amikor azonban ajándékát magamhoz öleltem, kivétel nélkül mindig mély hála tört fel belőlem:

Gyászomat örömre fordítottad,

leoldoztad gyászruhámat,

és örömbe öltöztettél.

Ezért szüntelen zeng neked a szívem,

örökké magasztallak,

Uram, Istenem!

(Zsoltárok 30:12-13) 

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. Bejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

ÁHÍTAT-MORZSÁK: ÖRÖMBE ÖLTÖZTETTÉL (írta: BARTHA BORBÁLA)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Hi, thank you for your comment and I’m sorry about that – my friend and co-worker on this blog, Borbála writes her weekly devotional series in Hungarian and I just did not have the time to translate it into English. Sorry about that! I will try to write a short summary of it as soon as I have the time. It’s only her posts that are mainly in Hungarian, all the others I always try to post in both languages. But thank you for having a look at it even in this way 🙂 God bless you and have a blessed weekend.

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s