Krisztus: Isten ereje és bölcsessége! (Christ—The Power and Wisdom of God by C.H. Spurgeon)

A keresztény ember valósággal megtapasztalja azt, hogy Krisztus a számára bölcsesség és erő is egyben. Ha igazán művelt és tanult akarsz lenni, a legjobb az, ha a Bibliával kezded, ha Krisztussal kezded! Úgy tartják, hogy még a gyermekek is hamarabb megtanulnak olvasni a Bibliából, mint bármely más egyéb könyvből; és biztos vagyok abban, hogy mi, akik nem vagyunk mások, mint “felnőtt gyermekek”, sokkal jobban és gyorsabban fogunk ismereteket szerezni, ha Krisztussal kezdjük, mint ha bármely más egyéb dologgal indítanánk.

Emlékszem ugyan, hogy ezt már egyszer mondtam, de mivel nem tudom ennél jobban megfogalmazni, hadd mondjam el még egyszer: Mielőtt megismertem az Evangéliumot, mindenféle-fajta tudás összevissza egyvelegét halmoztam fel magamban, egy kicsit innen, egy kicsit onnan, és mindenhonnan; egy kis kémiát, egy kis növénytant, egy kis csillagászatot, egy kicsit ebből, abból, meg amabból. Mindezt jól össze is raktam magamban, és lett is belőle egy nagy, kusza káosz. Amikor viszont megismertem az Evangéliumot, egy ‘polcos szekrény’ lett a fejemben,és minden a helyére került, szép rendben. Úgy tűnt nekem, hogy amikor felfedeztem Krisztust, a Megfeszítettet, megtaláltam az egész rendszer középpontját, és minden más tudomány innentől kezdve e körül kezdett el szép rendre keringeni. Tudod, a földről úgy tűnik, hogy a bolygók igencsak rendszertelenül mozognak – néhány előrefelé tart, míg más planéták hátrafelé, vagy éppen egy helyben állnak, és így tovább. De ha a napon állnál, s onnan néznéd ezeket, azt látnád, hogy az összes bolygó egy állandó, egységes, körkörös mozgásban halad szépen előre.

Ugyanez vonatkozik az emberi tudásra is. Kezdj akármely’ tudománnyal, és úgy fog tűnni neked, hogy az igazsággal valami nem stimmel. De ha a megfeszített Krisztus tudományával kezded, akkor magával a nappal kezded – s meglátod, hogy minden más tudomány tökéletes harmóniában fog akörül keringeni. A világ legnagyszerűbb gondolkodó elméi formálódnak ki abból, hogy a helyes végén kezdik el tanulmányozni a dolgokat. Van egy régi mondás, mely szerint “kezdd a természettel, és haladj felfelé, a természet Istene irányába”, ám igencsak nehéz a hegynek felfelé menni. A legjobb az, ha magától a természetet alkotó Istentől megyünk lefelé, a természet felé! S ha már egyszer eljutottál a természet Istenéhez, és hiszel Őbenne, és szereted Őt, meglepően könnyű lesz meghallanod a hullámok árasztotta zenét, a természet dalait a szél vad zúgásában; meglátni Istent mindenhol, a kövekben, a sziklákban, a fodrozódó patak csobogásában; meghallani Őt mindenhol, a jószágok bőgésében, a mennydörgés robajában és a viharok tombolásában. Legyen hát Krisztus az első, tedd Őt az Őt megillető helyre, és a saját tapasztalatodból is meg fogod látni, hogy valóban Ő az Isten bölcsessége!

De a bölcsesség több, mint a tudás – ezt a két dolgot soha nem szabad összekevernünk! A bölcsesség ugyanis nem más, mint a tudás helyes használata, és Krisztus evangéliuma abban segít nekünk, hogy ezt tanítja meg nekünk, illetve irányít és vezet bennünket. Lehet, hogy egy keresztény eltéved a sötét erdőben, de Isten Igéje az iránytűje és lámpása, így megtalálja az utat Krisztus által. Vagy lehet, hogy éppen útelágazás előtt áll, és nem tudja, melyik a jó és melyik a rossz út. De Krisztus az ő nagy útjelző táblája, aki megmondja neki, merre menjen. Az is lehet, hogy a keresztény látja, hogy minden egyes nap új, átevezni való szorosokat hoz az útjába, és nem tudja, melyik irányba evezzen. De Krisztus a kormányosa, aki ráteszi kezét a kormányrúdra, és bölccsé teszi őt arra, hogy át tudja kormányozni magát a kísértések és bűnök zátonyain.

Szerezd meg hát az evangéliumot, és akkor valóban bölcs leszel! Hiszen “a bölcsesség kezdete az Úrnak félelme; jó belátása van mindenkinek, aki ezt gyakorolja; annak dicsérete megmarad mindvégig”! Ó, keresztény, lehet, hogy igen sok kétséged van, de ezek szépen kibogozódnak mind, amikor Krisztus keresztjéhez jössz! Sok nehézséggel találtad már szembe magad – de ezek mind magyarázatot nyernek a Golgota fényében. S a titkok, ha azokat Krisztus arcának fényénél nézed, világossá és nyilvánvalóvá válnak – még azok is, amelyeket pedig soha nem tudtál volna megérteni Nélküle!

ENGLISH:

In the Christian’s experience, Christ is wisdom, as well as power. If you want to be a thoroughly learned man the best place to begin, is to begin at the Bible, to begin at Christ. It is said that even children learn to read more quickly from the Bible than from any other book; and this I am sure of, that we, who are but grown-up children, will learn better and learn faster by beginning with Christ than we could by beginning with any thing else.

I remember saying once, and as I can not say it better I will repeat it, that before I knew the gospel I gathered up a heterogeneous mass of all kinds of knowledge from here, there, and everywhere; a bit of chemistry, a bit of botany, a bit of astronomy, and a bit of this, that, and the other. I put them altogether, in one great confused chaos. When I learned the gospel, I got a shelf in my head to put every thing away upon just where it should be. It seemed to me as if, when I had discovered Christ and him crucified, I had got the center of the system, so that I could see every other science revolving around in order. From the earth, you know, the planets appear to move in a very irregular manner—they are progressive, retro grade, stationary; but if you could get upon the sun, you would see them marching round in their constant, uniform, circular motion.

So with knowledge. Begin with any other science you like, and truth will seem to be awry. Begin with the science of Christ crucified, and you will begin with the sun, you will see every other science moving round it in complete harmony. The greatest mind in the world will be evolved by beginning at the right end. The old saying is, “Go from nature up to nature’s God;” but it is hard work going up hill. The best thing is to go from nature’s God down to nature; and if you once get to nature’s God, and believe him and love him, it is surprising how easy it is to hear music in the waves, and songs in the wild whisperings of the winds; to see God everywhere, in the stones, in the rocks, in the rippling brooks, and hear him everywhere, in the lowing of cattle, in the rolling of thunder, and in the fury of tempests. Get Christ first, put him in the right place, and you will find him to be the wisdom of God in your own experience.

But wisdom is not knowledge; and we must not confound the two. Wisdom is the right use of knowledge; and Christ’s gospel helps us, by teaching us the right use of knowledge. It directs us. Yon Christian has lost his way in a dark wood; but God’s Word is a compass to him, and a lantern, too: he finds his way by Christ. He comes to a turn in the road. Which is right, and which is wrong? He can not tell. Christ is the great sign-post, telling him which way to go. He sees every day new straits attend; he knows not which way to steer. Christ is the great pilot who puts his hand on the tiller, and makes him wise to steer through the shoals of temptation and the rocks of sin.

Get the gospel, and you are a wise man. “The fear of the Lord is the beginning of wisdom, and right understanding have they who keep his commandments.” Ah! Christian, you have had many doubts, but you have had them all unriddled, when you have come to the cross of Christ. You have had many difficulties; but they have been all explained in the light of Calvary. You have seen mysteries, when you have brought them to the face of Christ, made clear and manifest, which once you never could have known. 

Forrás/Source: http://www.spurgeon.org/sermons/0132.htm Source of illustration: http://kepguru.hu/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s