ÁHÍTAT-MORZSÁK: AMIBE FOGOTT, MINDEN SIKERÜLT NEKI (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

Ugyan ki ne vágyakozna arra, hogy Isten kezének minden munkáját megáldja, és életét sikeressé formálja? Ki ne szeretné, ha Isten jóindulatát nap mint nap érezhetné? Ugyan ki ne szeretne maradandót alkotni, mások előtt valamit felmutatni? Mindannyian vágyunk arra, hogy megtudjuk, mi az igazi sikeresség titka! Sok rejtélyre derül fény Hizkija király életéből.

Hizkijjáról azt olvashatjuk a Szentírásban, hogy olyan király volt Izráel történelme során, akit az Úr Dávidhoz hasonlított. A szíve hasonló volt Dávid királyéhoz. Huszonöt évesen ült a trónra Jeruzsálemben, és huszonkilenc évig uralkodott. Királysága alatt rengeteg csodálatos, maradandó dolgot alkotott. Legnagyobb érdeme az volt, hogy Istenéhez ragaszkodott, s az Úrtól elfordult, bűnökben élő népét visszaterelte Teremtőjéhez. Az országból kipusztította a bálványokat, a szent köveket, fákat, a bálványimádásra okot adó, Mózes által felállított rézkígyót; a megszentelt papokkal pedig megtisztíttatta a templomot. Engesztelő áldozatot mutatott be a népért, újra elindította az istentiszteleteket, és a szolgálatot az Úr házában maradéktalanul helyreállította. Megülték a pászkát is, együtt örvendezve egy teljes hétig. A nép annyira visszatért Istenhez, hogy önként beszolgáltatták még a tizedet is.

‘Az Úrban, Izráel Istenében bízott, úgyhogy utána Júda minden királya közt nem volt olyan, mint ő, sem azok közt, akik előtte voltak. És ragaszkodott az Úrhoz, nem tért el tőle, és megtartotta parancsolatait, melyeket az Úr Mózesnek parancsolt. Vele is volt az Úr, amibe fogott, minden sikerült neki, az asszír király ellen is fellázadt, és nem szolgálta őt.’ (2 Királyok 18:7-8)

Mi tehát Hizkija sikerének titka? Isten iránti engedelmessége, hűsége, bizalma, a Főhöz való tiszta szívből való ragaszkodása, melyet évtizedeken át tartó, következetesen végrehajtott, hitéből fakadó cselekedeteivel is alátámasztott. Hizkija tehát ragaszkodott az Úrhoz, így életében nem csak sikereket, hanem csodákat is látott. Bizalmát, hűségét az Úr is ismerte, és megszabadította, nem csak Szanhérib asszír király kezéből, hanem betegségéből is, és életét tizenöt esztendővel megtoldotta, a király kérésére. Hizkija, Úrhoz való ragaszkodása eredményeként rájött az igazi siker titkára. Megszentelte életét és népét, és engedelmességben élt, ám ez is mind csak következmény. Titkát, sikerét a következő vers leplezi le:

‘És így tett Hizkija egész Júdában, és azt cselekedte, ami jó, helyes és igaz volt az Úr előtt, az ő Istene előtt. Minden dologban pedig, amihez hozzáfogott, hogy keresse az ő Istenét, az Isten házának szolgálatában, a tanításban és a parancsolatban, teljes szívéből cselekedett, és szerencsés volt. ‘ (2 Krónika 31:20-21)

Hizkija teljes szívéből kereste Istenét, és Királyának akaratát. Hitt és cselekedett. Hatalmát, erejét és tehetségét Isten iránti hódolata jeleként kamatoztatta népe javára. Isten pedig az ilyen szívet mindig, minden körülmények közt gazdagon megáldja.

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. Bejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s