Gondolkozzunk ezeken a dolgokon: Zsid.11:5 (SIH’s Think On These Things: Heb 11:5)

– írta Rob Barkman. 

(Reblogged and translated with permission from this link: http://settledinheaven.wordpress.com/2012/04/13/sihs-think-on-these-things-heb-115/

Zsid. 11:5  Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az Isten felvitte őt. Mert felvitetése előtt bizonyságot nyert afelől, hogy kedves volt Istennek.

Énók életére vonatkozóan az 1Móz. 5:18-24-ben találunk egy rövid utalást. Ezen kívül a Szentírás még a Júd. 1:14-15-ben említi meg őt.  Ezek az igeversek a következőket mondják el nekünk Énókról:

 1. Zsid. 11: – Énók olyan életet élt, amely Isten tetszésére volt. Hűséges, kitartó bizonyságtételével hatást gyakorolt a környezetében lévő emberekre is.
 2. Júd. 1: – Hogyan tudott az Úr tetszésére lenni?  Az Ige azt mondja nekünk, hogy Énók próféciákat mondott az Úr a második visszajövetelével kapcsolatban, amely majd az utolsó időkben történik meg.
 3. 1Móz. 5: – Énók “Istennel járt”. Ebből a leírásból tudjuk, hogy Énóknak egy, az Úrral való bensőséges közössége, szoros kapcsolata volt.

A héber szövegben azt olvassuk róla, hogy Isten őt “magához vette”.  E felvitetés eredménye az, hogy Énók “nem látott halált”.  A “magához vette” kifejezés háromféle jelentést is magában foglal…

 1. Elvitetni vagy elragadni
 2. Egyik oldalról a másikra kerülni, átszállítódni
 3. Valakit megváltoztatni, újraformálni

A “magához vette” szó meghatározása alapján, és az alapján, hogy Énóknak nem kellett fizikai halált átélnie, közelebbről is megérthetjük, mi is történt Énók életében:

 1. Isten magához vette (felvitte, elragadta) Énókot, közvetlenül a földről a mennybe, anélkül, hogy Énók fizikai halált tapasztalt volna meg.
 2. Mivel nem tapasztalta meg a halált, feltételezhetjük, hogy Énók lelke nem hagyta el a testét. Úgy tűnik, hogy amikor Isten “magához vette” őt, akkor az Úr mind az ő lelkét, mind pedig a testét elragadta.  Ha valóban így volt, akkor Énók teste megdicsőült formát kapott, amelynek következtében bemehetett a mennybe, bűntelen állapotban.
 3. (Ha emlékezünk, pontosan ugyanilyen jellegű esemény történt még egyszer később, a történelemben, amikor Illés megdicsőült és felvitetett a mennybe anélkül, hogy megtapasztalta volna a halált – 2 Kir. 2:11).

Milyen csodálatos áldás lenne “kikerülni” a fizikai halált az örökkévalóság felé tartva, majd oda belépve, hogy ott a mi Urunkkal és Megváltónkkal, Jézus Krisztussal lehessünk mindörökké!  A csodálatos igazság az, hogy ha már eljutottunk Krisztus megismerése megmentő ismeretére, akkor nekünk is megvan az a lehetőségünk, hogy talán soha nem tapasztaljuk meg a fizikai halált. A mi hű Urunk ígérete számunkra az, hogy ha még élünk, amikor Ő újra eljön, akkor mi is megdicsőülünk, és magához ragad bennünket, hogy mindörökké Vele éljünk! Köszönjük meg tehát az Úrnak hálás szívvel azt, hogy még az is lehetséges, hogy nem kell megtapasztalnunk a halált! (1 Kor. 15:51-57)

Az Úr áldjon meg mindannyiunkat, egyes egyenként, ahogy “gondolkozunk ezeken a dolgokon”!

Részlet Rob Barkman: Settled in Heaven (SIH) című blogjának az igetanulmányozó sorozatából. Forrás/Source: http://settledinheaven.wordpress.com/2012/04/13/sihs-think-on-these-things-heb-115/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Gondolkozzunk ezeken a dolgokon: Zsid.11:5 (SIH’s Think On These Things: Heb 11:5)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Hajnalka.

  Again, all I can say is “thank you” for your time and efforts translating my posting. You have opened up a whole new area for the Lord to graciously use SIH blog. Lord bless you.

  1. Thank you Rob! Your Bible studies are such a blessing and inspiration! Thank you for the opportunity – your posts by now have become an integral part of my blog:-) Thank you for letting me cooperate with you with regards to this. God bless you.

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s