Toronyiránt a kereszt felé! (A Beeline to the Cross by C. H. Spurgeon)

A legjobb prédikáció az, amelyik a leginkább telve van Krisztussal. Azt az igehirdetést hallgatjuk szívesen, amelyben szó esik Krisztusról.

Egy walesi szolgálattevő, aki az én kedves bátyám, Jonathan George gyülekezetében prédikált a múlt szombaton, hangsúlyozta, hogy Krisztus az evangélium lényege és esszenciája, majd ezt a rövid történetet mondta:—

Volt egy fiatalember, aki egyszer egy idős, tiszteletre méltó lelkész jelenlétében prédikált. Miután befejezte, odament ehhez az idős szolgálattevőhöz, és azt kérdezte: “Mi a véleménye az igehirdetésemről?”

“Nos, elég szegényes volt.” – válaszolta az idős lelkész.

“Hogy-hogy szegényes volt?!” – kérdezte a fiatalember. – “Elég sok időmbe került, amíg megtanultam!”

“Igen, efelől semmi kétségem sincs.” – volt a válasz.

“De miért? Nem gondolja azt, hogy a szövegmagyarázásom kitűnő volt?”

“Ó, igen,” – mondta az idős lelkész – “az valóban kiváló volt.”

“Nos, akkor meg miért mondja azt, hogy szegényes volt az igehirdetésem? Nem gondolja azt, hogy az általam használt metaforák és érvek meggyőzőek voltak?”

“Igen, alapjában véve azok nagyon jók voltak, de ez mégis egy szegényes prédikáció volt.”

“Elmondaná, miért gondolja azt, hogy ez egy szegényes prédikáció volt?”

“Azért, ” – válaszolta a férfi – “mert nem volt benne Krisztus.”

“Nos,” – felelte a fiatalember – “Krisztus ebben az igeszakaszban pont nem volt benne; és nekünk nem kell mindig Krisztust prédikálnunk – azt kell prédikálnunk, ami abban az adott bibliai szakaszban van.”

De az idős lelkész így válaszolt: “Nem tudja, maga fiatalember, hogy Anglia minden városában, minden falujában, és minden kis községében, legyen az bárhol is, van egy út, amely Londonba vezet?”

“Dehogynem” – felelt a fiatalember.

“Hát ez az!” – mondta az idős lelkész. – “És így van ez minden szentírásbeli igeszakasszal is: mindenhonnan vezet egy út a Szentírás nagy fővárosába, amely Krisztus. És kedves testvérem, a te dolgod az, hogy amikor egy adott részhez érsz, akkor feltedd ezt a kérdést: ‘Nos, mi innen a Krisztushoz vezető út?’, és csak azután szolgálj igehirdetéssel, úgy, hogy közben azon az úton haladsz, amely a nagy fővárosba vezet – Krisztushoz! És,” – tette hozzá – “én még soha nem találtam egyetlen olyan igeszakaszt sem, amelyben ne lett volna Krisztushoz vezető út, és még ha találnék is egyet, amelyben nincs ilyen út, én akkor is csinálnék egyet; ha kell, árkon-bokron is átmászok, de igenis elérek az én Mesteremhez, mert a prédikációnak semmi haszna sincs, ha egy csipetnyi Krisztus sincsen benne!”

ENGLISH:

The best sermon is that which is fullest of Christ. We never like to hear a sermon unless there is something of Christ in it.

A Welsh minister who was preaching last Sabbath at the chapel of my dear brother, Jonathan George, was saying, that Christ was the sum and substance of the gospel, and he broke out into this story:—

A young man had been preaching in the presence of a venerable divine, and after he had done he went to the old minister, and said, “What do you think of my sermon?”

“A very poor sermon indeed,” said he.

“A poor sermon?” said the young man, “it took me a long time to study it.”

“Ay, no doubt of it.” “Why, did you not think my explanation of the text a very good one?” 

“Oh, yes,” said the old preacher, “very good indeed.”

“Well, then, why do you say it is a poor sermon? Didn’t you think the metaphors were appropriate and the arguments conclusive?”

“Yes, they were very good as far as that goes, but still it was a very poor sermon.”

“Will you tell me why you think it a poor sermon?”

“Because,” said he, “there was no Christ in it.”

“Well,” said the young man, “Christ was not in the text; we are not to be preaching Christ always, we must preach what is in the text.”

So the old man said, “Don’t you know young man that from every town, and every village, and every little hamlet in England, wherever it may be, there is a road to London?”

“Yes,” said the young man.

“Ah!” said the old divine “and so form every text in Scripture, there is a road to the metropolis of the Scriptures, that is Christ. And my dear brother, your business in when you get to a text, to say, ‘Now what is the road to Christ?’ and then preach a sermon, running along the road towards the great metropolis—Christ. And,” said he, “I have never yet found a text that had not got a road to Christ in it, and if I ever do find one that has not a road to Christ in it, I will make one; I will go over hedge and ditch but I would get at my Master, for the sermon cannot do any good unless there is a savour of Christ in it.”

Forrás/Source: An excerpt from “Christ Precious to Believers”http://www.teampyro.org/2012/05/beeline-to-cross.html Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Toronyiránt a kereszt felé! (A Beeline to the Cross by C. H. Spurgeon)” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Yes, and Amen! What an awesome word! “For the testimony of Jesus is the spirit of prophecy” (Revelation 19:10); and the Spirit of prophecy has breathed the Scriptures into existence. “These are they which testify of me”, Jesus said. May we recover and restore true, prophetic, Christ-centered preaching and teaching for the glory of God!

    1. Amen – may it be so, and soon! This short excerpt has encouraged me so much, I just had to translate, there was no other option for me…:-) Glory to God.
      Thank you for reading it and even commenting. Have a blessed weekend. God bless you.

    1. Amen to it! Modern-day ‘Spurgeons’ with messages like this are so much needed! Thank you so much for visiting my blog and for reading this, and even commenting:-) I am so happy that you found this post a blessing. God bless you.

  2. Visszajelzés: Jézus a lényeg – csak Őt hirdesd! (Nothing else but Jesus Christ by C.H. Spurgeon) | Fókuszban az Ige/The Word in Focus

  3. Visszajelzés: Spurgeon prédikálásának titka (The secret of Spurgeon’s preaching… by C.H. Spurgeon) | Fókuszban az Ige/The Word in Focus

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s