Gondolkozzunk ezeken a dolgokon: Zsid.11:4 (SIH’s Think On These Things: Heb 11:4)

– írta Rob Barkman. 

(Reblogged and translated with permission from this link: http://settledinheaven.wordpress.com/2012/04/12/sihs-think-on-these-things-heb-114/)

Zsid. 11:4  Hit által vitt Ábel becsesebb áldozatot Istennek, mint Kain, a mi által bizonyságot nyert a felől, hogy igaz, bizonyságot tevén az ő ajándékairól Isten, és az által még holta után is beszél.

Ábel és Káin áldozat-bemutatásáról a leírást az 1Móz.4:1-10-ben találjuk. Ábel a nyája egyik bárányát vitte áldozatul, míg Káin áldozata az általa művelt föld terméséből volt.  Mindkettő értékes, személyes tulajdon volt.  Mindkettő az áldozatot bemutató személy fizikai munkájának az eredménye volt. Mindkettőt az Úrnak mutatták be.

Miért volt hát Ábel áldozata “jobb”, mint Káiné? A Zsidókhoz írt levél erre vonatkozó verse alapján, amelyet most tárgyalunk, azért, mert Ábel “hit által” ajánlotta fel áldozatát. Az áldozás alatt, ahogy a bárány vére kiontatott, Ábel hitte azt, hogy a Messiás eljön majd, és áldozat lesz a bűnök bocsánatáért (lásd Zsid. 12:24). Más szavakkal, ez az áldozat Ábel hitének a megmutatkozása volt.

S ugyanez az áldozata Ábelnek azt is világossá tette, hogy igazságosság adatott neki (Isten kegyelméből, az ő hite által).  Azáltal, hogy Isten elfogadta Ábel áldozatát, nyilvánosan bizonyságot tett afelől, hogy Ábel megkapta a hit és igazságosság üdvözítő ajándékát.

S annak ellenére, hogy bátyja aztán megölte őt, Ábel bizonyságát még mindig beszélik, végig, a korszakokon át. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy Ábel hitének nyilvános bizonyságtétele fel van jegyezve Isten Igéjében. És ugyanezt az Igét olvassuk és tanítjuk, még 6000 évvel később is!

A mi nyilvános, Istenről való bizonyságtételünk is, ha azt hittel mondjuk, igen kedves Istennek, és hasznos az embertársainknak. Maradandó, örökkévaló értéke van. Ábel még csak nem is sejtette, hogy az ő egyszerű áldozata az üdvözítő hit és az Istennek való engedelmesség korszakokon át fennmaradó példája lesz majd! – És ez vonatkozik a mi hitünk megvallására is! Nem tudhatjuk ugyanis, hogyan fogja majd az Úr használni a Róla való bizonyságtételünket az Ő szuverén, az embereknek a bűntől való megváltásával kapcsolatos tervében…

Az Úr áldjon meg mindannyiunkat, egyes egyenként, ahogy “gondolkozunk ezeken a dolgokon”!

Részlet Rob Barkman: Settled in Heaven (SIH) című blogjának az igetanulmányozó sorozatából. Forrás/Source: http://settledinheaven.wordpress.com/2012/04/12/sihs-think-on-these-things-heb-114/ Ford.: wordwatcherdawn

Gondolkozzunk ezeken a dolgokon: Zsid.11:4 (SIH’s Think On These Things: Heb 11:4)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s