ÁHÍTAT-MORZSÁK: ELISMEREM, HOGY MINDENT MEGTEHETSZ (írta: BARTHA BORBÁLA)

– http://bbartha.extra.hu/ –

Nincs ember a földön, aki ne lélegzet visszafojtva, döbbenten olvasná Jób könyvének nyitó fejezeteit. Isten, akinek magabiztosságához fogható nem ismeretes, egy nap felhívja a sátán figyelmét a dúsgazdag Jóbra, aki jámbor, becsületes, istenfélő és gonoszt kerülő életmódot él. Sátán, aki előtt ismeretlen szó a szeretet, gyötrelmek során keresztül kívánja bizonyítani, hogy Jób csak a reá hulló áldások miatt féli az Istent. Ám Jób minden megpróbáltatás ellenére továbbra is istenfélő marad. Igaz, elveszti mindenét: marháit, juhait, tevéit, pásztorait, fiait és leányait, sőt még az egészségét is, Isten-hitét és jámborságát azonban mindvégig megőrzi. Vesztesége miatti elviselhetetlennek tűnő fájdalmait viszont még csak tetőzi, hogy nyomorúsága láttán felesége is arra bíztatja, hogy tagadja meg Istent és haljon meg; barátai pedig folyamatosan vádolják, mondván Isten igazságos, ok nélkül nem bűntet. Jób életében keresik tehát a bűnt, ami szerencsétlenségéhez vezetett. Jób ugyanakkor a heves szóviták közepette is kitart álláspontja mellett, hogy feddhetetlen és Isten előtt igaz ember. Bár az Úr sújtott le rá, de nem bűnei bűntetéseként.

Ártatlanságához, s ezzel együtt mérhetetlen fájdalmához, egészen addig ragaszkodik, amíg az Úrral szemtől szemben nem találkozik. Ám Isten mindenhatósága és fensége arra ösztönzi, hogy a következő szavakat mondja ki:

És felelt Jób az Úrnak, és azt mondta:

Elismerem, hogy mindent megtehetsz,

és nem lehetetlen előtted semmi gondolat:

ki az, aki a tanácsot tudatlanul elhomályosíthatja?

Tehát olyat mondtam, amit nem értettem,

olyanokról, melyek csodák előttem, és nem ismerem.

Hallgass meg, kérlek, hadd én beszélek,

kérdezzelek téged, és taníts engem.

Fülem hallásával hallottam rólad,

de most a szemem látott téged:

ezért visszavonom és bánom a porban és hamuban.

(Jób 42:1-6)

E találkozás után az Úr Jóbot teljes mértékben rehabilitálja, gazdagon megáldja. Jób helyreállásának, fájdalmai elengedésének a kulcsa, amikor Isten mindenhatóságát elismeri. Tudta bár, hogy ő okot megpróbáltatásaira nem szolgáltatott (s ezt maga az Úr is alátámasztja), mégis kicsoda a teremtmény, hogy Teremtőjét kérdőre vonja? Ha a Mindenhatónak úgy tetszik, hogy hatalmát, szeretetét és kegyelmét éppen a mi életünkön keresztül demonstrálja, akár igazságtalanságok, értelmetlennek tűnő vádaskodások vagy szenvedések által, a megpróbáltatástól a teljes helyreállásig számunkra is egyetlen út vezet: Jób imája, mely így hangzik: ‘elismerem, hogy mindent megtehetsz, és nem lehetetlen előtted semmi gondolat’.

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak. 

Az illusztrácó forrása:  Image by ukgardenphotos on Flickr under Creative Commons License. Bejegyezte: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s