A dicsőség (Glory by R. C. Sproul)

– Samuel at Gilgal

R. C. Sproul szavaival:

Jakab levelében egy szokatlan mondatszerkesztés található, amely a “dicsőség” szót Jézus Nevével hozza összefüggésbe: “Atyámfiai, ne legyen személyválogatás a ti hitetekben, amely van a dicsőség Urában, a mi Jézus Krisztusunkban” (Jak. 2:1). Ebben az igeversben a “Dicsőség Ura” kifejezésnek különböző fordítási lehetőségei vannak. Néhány bibliafordítás így adja vissza: “a mi dicsőséges Urunk”. Egy másik lehetséges fordítás szerint: “Jézus Krisztus, aki maga a dicsőség”.

B. B. Warfield, a “The Lord of Glory” (“A Dicsőség Ura”) című könyvében azt írja, hogy maga Jézus volt Isten dicsősége, a Sekináh. Az Ószövetség szerint a Sekináh a láthatatlan Istennek a látható manifesztációja volt. A Sekináh egy ragyogóan fénylő felhő, vagy egy felhőben lévő sugárzó fény volt, amely Isten közvetlen jelenlétét jelezte. S az a tény, hogy Jézust azonosították ezzel a Sekináh -val, azt jelentette, hogy magának Istennek a jelenlétével tették Őt egyenlővé. Jézusban Isten fenségének a teljes megnyilatkozását látjuk.

Az, hogy az újszövetségi írók Jézusnak dicsőséget tulajdonítottak, világos jelzése annak, hogy az Ő teljes isteni voltát ismerték el és vallották meg. A “dicsőség” ugyanis, abban az értelemben, ahogy Jézusra való utalásként használják, nem más, mint egy isteni jellegzetesség. Isten dicsőségét jelzi – azt a dicsőséget, amelyet Ő nem hajlandó emberekkel megosztani.

Az angyalok Krisztus születésénél azt énekelték, hogy “Dicsőség Istennek”. A mennyei vének Istennek dicsőséget adnak az Ő trónja körül. Miért nem követjük hát az ő példájukat, és adunk dicsőséget Istennek ma is, és minden élethelyzetünkben?

Forrás: http://samuelatgilgal.wordpress.com/2012/04/01/glory/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s