A szeretet fegyvere (The weapon of love by C. H. Spurgeon)

 

A magunkért való imádság áldott tevékenység, de Isten gyermeke számára egy még nemesebb feladat az, hogy közbenjárók legyenek, és másokért imádkozzanak. Akármennyire is jó a magunkért való imádkozás, mégis mintha lenne benne egy leheletnyi önzőség – de a másokért való imádkozásban ez az ‘összetevő’ már nincs meg. Mert amikor az imáink mások szükségei felé irányulnak, abban az a szeretet van, amelyet a Szent Szellem Isten helyez el és ápol nagy örömmel a szívünkben. És ó, mennyire krisztusi jellegű imaforma az, amikor azokért imádkozol, akik pedig rosszul bántak veled, és rosszindulatúan kihasználtak téged! Hiszen ekkor Mesteredhez hasonlítasz. Ha magunkért imádkozunk, olyanok vagyunk, akikért Jézus meghalt; de ha az ellenségeinkért imádkozunk, olyanok vagyunk, mint amilyen maga a haldokló Jézus volt. Az “Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” imában több mennyei volt, mint a szeráfok énekében, és az imádságod, amikor azokért mondod, akik pedig rosszul bántak veled, valahogyan az Úr Jézusnak ehhez, a haldoklásában elmondott imájához hasonlít.

Jóbnak Isten megengedte azt, hogy nemes ‘bosszút’ álljon, és biztos vagyok benne, hogy Jób csak és kizárólag ilyen ‘bosszúra’ vágyott: ő lett annak az eszköze, hogy a barátai újra közel kerülhettek Istenhez. Isten ugyanis nem hallgatta meg Jób barátait, mert azok helytelenül beszéltek az Ő szolgájáról, és Jóbot jelölte ki közvetítőnek, vagyis közbenjáró imádkozónak értük: így fordult át tiszteletbe a pátriárkára öntött, korábbi gyalázat. Ha az Úr az ellenséged lelkét pont a te imáid miatt fogja megmenteni, az egy ragyogó módja lesz a bántó, keserű beszédek viszonzásának. Amikor tudsz azokért imádkozni, akik számos durva és rosszindulatú célzásokat dobáltak feléd, és gonosz szavakkal illettek, és történetesen Isten meghallgat téged, és Jézushoz vonja őket – akkor az olyan nagy győzelem lesz, amit még az angyalok is megirigyelhetnek!

Testvérem, soha ne használj más bosszúálló fegyvert, csak a szeretet fegyverét! Semmilyen módon ne állj bosszút magadért úgy, hogy elkezdesz átkozódni, illetve, hogy a legnagyobb ellenségednek fájdalmat vagy bajokat kívánsz – hanem, amennyire csak ő átkoz téged, olyannyira túláradóan viszonozd azt áldásokkal! Ily módon a jókívánságaidnak és buzgó imáidnak az izzó parazsát halmozd a fejére, és ha az Úr megadja neked, hogy pont te fogod majd őt az üdvösségre elvezetni, akkor az Urat fogják majd ezért magasztalni, és neked pedig az emberek között nagy örömöd és boldogságod lesz!

ENGLISH: 

Prayer for ourselves is blessed work, but for the child of God it is a higher exercise to become an intercessor, and to pray for others. Prayer for ourselves, good as it is, has just a touch of selfishness about it: prayer for others is delivered from that ingredient. Herein is love, the love which God the Holy Spirit delights to foster in the heart, when a man’s prayers go up for others. And what a Christlike form of prayer it is when you are praying for those who have ill-treated you and despitefully used you. Then are you like your master. Praying for yourselves, you are like those for whom Jesus died; but praying for your enemies, you are like the dying Jesus himself. “Father, forgive them, for they know not what they do,” has more of heaven in it than the songs of seraphs, and your prayer when offered for those who have treated you ill is somewhat akin to the expiring prayer of your Lord. 

Job was permitted to take a noble revenge, I am sure the only one he desired, when he became the means of bringing them back to God. God would not hear them, he said, for they had spoken so wrongly of his servant Job, and now Job is set to be a mediator, or intercessor on their behalf: thus was the contempt poured upon the patriarch turned into honor. If the Lord will only save the opposer’s soul through your prayer, it will be a splendid way of returning bitter speeches.. If many unkind insinuations have been thrown out, and wicked words said, if you can pray for those who used such words, and God hears you and brings them to Jesus, it will be such a triumph as an angel might envy. 

My brother, never use any other weapon of retaliation than the weapon of love. Avenge not thyself in anywise by uttering anything like a curse, or desiring any hurt or mischief to come to thy bitterest foe, but inasmuch as he curses, overwhelm him with blessings. Heap the hot coals of thy good wishes and earnest prayers upon his head, and if the Lord give thee to bring him to a state of salvation, he shall be praised, and thou shalt have happiness among the sons of men. 

From a sermon by Charles Haddon Spurgeon entitled “The Turning of Job’s Captivity.” Image by Abaconda on Flickr under Creative Commons License.

Forrás: http://www.thedailyspurgeon.com/2012/03/weapon-of-love.html Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s