Türelem az üldöztetésekben (Patience In Persecution by C. H. Spurgeon)

Soha nem volt még annyira teljes a türelem győzelme, mint az ősegyházban. Az üllő eltörte a kalapácsot azáltal, hogy minden csapást, amelyet a kalapács csak rávert, elviselt. A szentek tűrése erősebb volt, mint a zsarnokok kegyetlensége. S Krisztus, a halhatatlan Krisztus erősebb volt, mint a halál összes fájdalma, és ők diadalmas győzelmet arattak – annak ellenére, hogy kíméletlenül gyilkolták őket. Az apostol valóban igazán mondta, hogy “Mindezekben több mint győztesek vagyunk az által, aki szeretett minket.” A keresztények győzelmének titka azokban a nehéz körülményekben az volt, hogy egyedül Krisztusban volt a bizodalmuk. Testvéreim az Úrban, minket ugyan nem ér ilyen üldöztetés, és nem is cselekszünk megfelelően, ha a régi keresztény testvéreink ruhájába burkoljuk magunkat, és azt mondjuk, hogy a hívők ilyenek és olyanok – mintha tisztelni kellene minket, holott mi még nem is szenvedtünk el ilyen kemény megpróbáltatásokat. Mindazonáltal ne felejtsétek el: még várnak rátok is konfliktusok!

Igaz keresztényként el kell tudnod szenvedni a kegyetlen gúnyolások megpróbáltatásait. Néhány esetben pedig a családi kötelékek azok, amelyek sokkal inkább a szomorúságnak, semmint a vigasztalásnak a forrásai – igazán van az megírva, hogy “Az embernek ellensége lesz az ő házanépe.” Amikor az evangélium eléri valaki szívét, és az illető megtér, utána gyakran gyűlölni fogják azok, akik pedig előtte szerették. A saját házában és környezetében a dolgozó keresztény ember ellenséges kritikák pergőtüzében áll, sokkal keményebben, mint ahogy azt néhányan feltételezik; és szinte az élet majd’ minden területén az igaz keresztény hideg vállrándításokkal és lenéző gúny-mosolyokkal szembesül, és néha még, kegyetlenül, hamis színben is tüntetik fel, sőt, megrágalmazzák – mert, amíg az emberek szíve meg nem változik, az üldöztetés folytatódni fog, vagy ilyen, vagy olyan formában. A testtől születettek ugyanis mindig üldözni fogják azokat, akik a Szellemtől születtek.

(Részlet C.H. Spurgeon “Hold Fast Your Shield”, Tartsd erősen a pajzsot” című prédikációjából. Image by Thaddeus Roan on Flickr under Creative Commons License.)

ENGLISH: 

Never was the victory of patience more complete than in the early church. The anvil broke the hammer by bearing all the blows that the hammer could place upon it. The patience of the saints was stronger than the cruelty of tyrants. Christ then, the immortal Christ, was stronger than all the pangs of death, and they triumphed though they were slain. Truly did the apostle say, “In all these things we are more than conquerors through him that loved us.” The secret reason for the triumph of Christians in those circumstances was their confidence in Christ. Brethren and sisters, we are not subjected to the like persecution, and it will not do for us to wrap ourselves about with the garments of our ancestors and to say that Christians are this and that, as though we were to be honored without enduring trial. Yet, remember, there are still conflicts for you. 

If you be real Christians you will have to endure the trial of cruel mockings. In some cases family ties are the source of far greater sorrow than comfort: truly is it written, “A man’s foes shall be they of his own household.” The coming of the gospel into a man’s heart has often rendered him the object of hatred to those who loved him before. In his own house, and in society abroad, the Christian working man has at this day to run the gauntlet much more severely than some suppose; and in almost every sphere of life the genuine Christian meets with the “cold shoulder” and the sneer, and sometimes with cruel misrepresentation and slander; for, until the hearts of men are changed, persecution in some form or other will continue. Those that are born after the flesh will always persecute those that are born after the Spirit. 

From a sermon by Charles Haddon Spurgeon entitled “Hold Fast Your Shield.”Image by Thaddeus Roan on Flickr under Creative Commons License.

Forrás: http://www.thedailyspurgeon.com/2012/03/patience-in-persecution.html Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s