A hit önmagában megigazít, de pusztán csak maga a hit nem szentel meg (Faith Alone Justifies, But Faith Alone Does Not Sanctify — J.C. Ryle)

Minden szentségnek a forrása a Krisztusban való hit;

az első lépés a szent élet felé az, hogy elkezdünk hinni Krisztusban;

s amíg nem hiszünk – addig egy szemernyi szentség sincs bennünk;

a Krisztussal való, hit általi egyesülésünk a titka mind a szentségünk kezdetének, mind pedig a folyamatosságának;

s az életet, amelyet a testben élünk, a Jézusban való hitben kell élnünk;

ez a hit megtisztítja a szívet;

ez a hit az a győzelem, amely legyőzi a világot;

ez által a hit által nyertek a régiek jó bizonyságot —

és ezek pedig olyan igazságok, amelyeknek megtagadásán egyetlen jól megtanított keresztény sem fog soha gondolkodni!

De a Szentírás egyértelműen tanítja nekünk azt is, hogy a szentségben való járásban minden igazi kereszténynek szüksége van személyes erőfeszítésekre, igyekezetre és munkára, csakúgy, mint a hitre. Ugyanaz az apostol, aki az egyik helyen azt mondja, hogy “az életet, amelyet testben élek, az Isten Fiában való hitben élem,” egy másik helyen azt írja, hogy “harcolokfutokmegsanyargatom a testemet”; és más helyeken pedig: “Tisztítsuk meg magunkatmunkálkodjunk – minden terhet tegyünk félre”. (Gal. 2:20; 1 Kor. 9:26, 27; 2 Kor. 7:1; Zsid. 4:11; Zsid. 12:1.)

Sőt mi több, a Szentírás sehol nem tanítja nekünk azt, hogy a hit ugyanolyan értelemben véve és ugyanolyan módon megszentel minket, mint ahogyan megigazít! A megigazító hit egy olyan kegyelem, amely “nem cselekedetekből van”, hanem az ember egyszerűen csak bízik Krisztusban, megnyugszik Benne, és Rá támaszkodik. (Róm. 4:5) A megszentelő hit pedig egy olyan kegyelem, amelynek a lényege a tettekben van: ez ugyanis “szeretet által munkálkodik”, és mint egy hajtóerő és fő-indíték, az egész belső emberünket mozgatja. (Gal. 5:6)

Mindent egybevetve maga a tényleges kifejezés, hogy “hit által megszentelve” mindössze csak egyszer található meg az Újszövetségben. Az Úr Jézus azt mondta Saulnak (Pálnak), hogy “ elküldelek, hogy megnyissad szemeiket, hogy sötétségből világosságra és a Sátánnak hatalmából az Istenhez térjenek, hogy bűneiknek bocsánatát és a megszenteltettek között osztályrészt nyerjenek az én bennem való hit által.” De én ennél a pontnál egyetértek Alford-dal, hogy “a hit által” itt a teljes mondatra vonatkozik, és nem szabad kizárólagosan a “megszentelt” szóhoz kötnünk. A valódi jelentés ez: “hogy az Énbennem való hit által bűnök bocsánatát és örökséget kaphassanak azok között, akik meg vannak szentelve.” (V. ö. Apcsel 26:18 és Apcsel 20:32.)

Ami a “hit általi szentség” kifejezést illeti, én ezt sehol nem találom meg az Újszövetségben.  Minden vitán felül áll azonban az, hogy az Isten előtti megigazulásunk tekintetében a Krisztusban való hit az egyedüli szükséges dolog. Mindenki, aki egyszerűen csak hisz, megigazul. Az igazságosság be lesz tudva azoknak, akik “nem munkálkodnak, hanem hisznek.” (Róm. 4:5) Teljes mértékben igei tehát és helyénvaló azt mondani, hogy “a hit önmagában megigazít”. De azt már nem igei és nem helyes mondani, hogy “a hit önmagában megszentel”. Ez a kijelentés igen nagy megszorításokat, fenntartásokat igényel. Mindazonáltal hadd legyen itt most elegendő egyetlen tény leírása.

Gyakran azt mondják nekünk, hogy az ember “hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül”, ahogy Pál apostol is mondja. De azt már egy helyen sem mondja nekünk, hogy “megszentelődünk hit által, a törvény cselekedetei nélkül”. Ellenkezőleg: Jakab apostol egyértelműen leírja nekünk, hogy a hit, amely által láthatóan és kimutathatóan megigazulunk az emberek előtt, egy olyan hit, amelynek, “ha nincsenek cselekedetei, meghalt önmagában” (Jak. 2:17). Lehet, hogy azt mondod nekem erre válaszképpen, hogy természetesen senki sem akarja lebecsülni a “cselekedeteket”, mint a szent élet lényeges, alapvető részeit. Azonban nagyon jó lenne, ha ezt még érthetőbbé, világosabbá tennénk, mint ahogyan azt sokan teszik ezekben a napokban!

(Részlet J. C. Ryle a “Holiness“, “Szentség című könyvének bevezetőjéből.)

Forrás: http://www.erictyoung.com/2011/05/16/faith-alone-justifies-but-faith-alone-does-not-sanctify-%E2%80%94-j-c-ryle/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s