A szív és az élet tisztaságáról (Charles H. Spurgeon On Purity of Heart and Life)

— HT: Samuel at Gilgal 

“Boldogok a tiszta szívűek, mert ők az Istent meglátják”(Máté 5:8).

“A legfőbb elérendő dolog nem más, mint a tisztaság, a szív tisztasága. Szükséges, hogy a Szent Szellem és az Ige által belül megtisztuljunk, majd hogy kifelé is tiszták legyünk az önmagunk Istennek való teljes odaszánása és az engedelmességünk által. Igen szoros kapcsolat van az érzelmi beállítottságunk és a megértésünk között: ha a gonosz dolgokat szeretjük, akkor nem tudjuk megérteni azt, ami jó. Ha a szív szennyes, a látás meghomályosul. Hogyan tudnák azok az emberek a szent Istent látni, akik a szentségtelen dolgokat szeretik?
Milyen kiváltság és megtiszteltetés az, hogy itt megláthatjuk Istent! Ha csak megpillantjuk Őt, az a mennyet hozza el ide a számunkra! Krisztus Jézusban a tiszta szívűek meglátják az Atyát. Meglátjuk Őt, az Ő igazságát, szeretetét, céljait, az Ő mindenható voltát, szövetségmegtartó természetét, igen, Őt magát, az Atyát – Krisztusban. De csak akkor látjuk meg mindezt, ha a bűn távol van tartva a szívtől. Csak az istenfélő magatartásra törekvők tudják azt mondani, hogy “A szemeim mindenkor az Úrra néznek.” Mózesnek az a vágya, hogy “Kérlek, mutasd meg nekem a Te dicsőségedet!”, csak akkor tud a mi életünkben beteljesedést nyerni, ha megtisztítjuk magunkat minden bűntől és gonoszságtól. Mi ugyanis „meg fogjuk majd látni Őt úgy, ahogy Ő van”, és „mindenki, akiben megvan ez a reménység, megtisztítja magát”. A szívünk és az életünk tisztán tartására igencsak sürgető indíték az itt, már a jelenben is az Úrral élvezett csodálatos közösség, és az Ő meglátásának gyönyörű reménysége. Uram, tisztítsd meg, kérlek, a szívünket, hogy megláthassunk Téged!” (Charles H. Spurgeon, Faith’s Checkbook, „A hit csekkfüzete”/”Isten ígéreteinek tárháza”)

ENGLISH: 

“Blessed are the are pure in heart: for they shall see God” (Matthew 5:8).

Purity, even purity of heart, is the main thing to be aimed at. We need to be made clean within through the Spirit and the Word, and then we shall be clean without by consecration and obedience. There is a close connection between the affections and the understanding: if we love evil we cannot understand that which is good. If the heart is foul, the eye will be dim. How can those men see a holy God who love unholy things?
What a privilege it is to see God here! A glimpse of Him is heaven below! In Christ Jesus the pure in heart behold the Father. We see Him, His truth, His love, His purpose, His sovereignty, His covenant character, yea, we see Himself in Christ. But this is only apprehended as sin is kept out of the heart. Only those who aim at godliness can cry, “Mine eyes are ever towards the LORD.” The desire of Moses, “I beseech thee, show me thy glory,” can only be fulfilled in us as we purify ourselves from all iniquity. We shall “see him as he is,” and “every one that hath this hope in him purifieth himself.” The enjoyment of present fellowship and the hope of the beatific vision are urgent motives for purity of heart and life. LORD, make us pure in heart that we may see Thee! (Faith’s Checkbook)

Forrás: http://samuelatgilgal.wordpress.com/2012/02/19/charles-h-spurgeon-on-purity-of-heart-and-life/ and

http://www.sermonindex.net/modules/articles/index.php?view=article&aid=1157 Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s