BÁTORÍTSD MAGADAT! (ENCOURAGE YOURSELF!)

— Rodney Francis.

A korábbi hírlevelünkben a bátorítás fontosságáról, szükségességéről szóltam; arról, hogy mindannyiunknak szükségünk van bátorításra, ahogy átmegyünk ezen az életen. A bátorítás felbuzdít, új erővel tölt el minket. Teljesen máshogy fogjuk megélni a dolgokat, ha bátorítanak minket! Amikor ugyanis el vagyunk csüggedve, sokszor olyan döntéseket hozunk, amelyeket aztán később lehet, hogy egész életünkben bánni fogunk. Így jó, ha figyelünk arra, hogy igenis olyan emberek legyünk, akik bátorítanak másokat, hogy azok valóban olyanok lehessenek, amilyeneknek Isten akarja látni őket.

A bátorításnak van egy más jellegű szolgálata is, és ez nem más, mint önmagunk bátorítása. Az 1 Sámuel 30:6-ban a következő szavakat olvashatjuk: “Dávid azonban megerősíté magát az Úrban, az ő Istenében.” Az Amplified Bible (Bővített Biblia) ezt így írja: “De Dávid bátorította és megerősítette magát az Úrban, az ő Istenében.” (Sok bibliafordítás a ‘megerősítette’ szót használja itt a ‘bátorította’ szó helyett.) Tény, hogy amikor bátorítanak minket, akkor megerősödünk abban, hogy Isten akaratát továbbra is kitartóan megcselekedjük.

S hogy miért kellett Dávidnak bátorítania saját magát? Azért, mert amíg Dávid az embereivel távol volt, az Úr harcait harcolva, otthon az ellenség felégette a városukat, és a feleségeiket és gyermekeiket pedig fogságba vitték. Dávid arra érkezett haza, hogy azt kellett látnia: az ellenség tönkretette, elpusztította mindazt, ami csak volt neki Ciklágban. A Dáviddal lévő férfiak szintén nagyon elkeseredtek, és a szomorúságtól lesújtottak voltak. S a nyomorúságnak ebben az általuk átélt idejében Dávidot hibáztatták a történtekért (az emberi természet mindig valaki mást akar hibáztatni). Dávid tehát hirtelen magára maradt, miközben vádoló ujjak mutattak rá, hogy őmiatta veszítették el az emberek a családjaikat, házaikat, és így tovább. Ám annak ellenére, hogy Dávid milyen szívbeli szomorúsággal küzdött, olyan magatartást tanúsított, amelyről mindannyian példát vehetünk. A nyomorúság órájában Dávid ugyanis tudta azt, hogyan tudja magát bátorítani. S hogyan tette ezt? Hitem szerint emlékeztette magát Isten iránta való hűségére, az Úr ígéreteire, és arra, hogyan szabadította meg őt az Úr korábban, számos alkalommal – s hogy most nem annak volt itt az ideje, hogy rossz lelkülettel és kemény magatartással legyen Isten felé a sajnálatos körülményei és a körülötte lévő negatív hozzáállású emberek miatt. Dávid tehát bátorította magát. Szólt a saját szelleméhez, és azt mondta, hogy keljen fel, erősödjön meg, és ne csüggedjen el amiatt, amit az ellenség tett. Olyannyira felbátorította magát, hogy így már tudta keresni az Urat azzal kapcsolatban, hogy mi is a teendő ebben a helyzetben. És Isten ezekkel a csodálatos, vigasztaló szavakkal válaszolt neki: “Üldözzed, mert bizonyosan utoléred őket, és kivétel nélkül mindent visszaszerzel” (1 Samuel 30:8). A körülmények alapján úgy tűnt, hogy minden reménytelen és elveszett volt, de Dávid azáltal, hogy önmagát bátorította, képes volt a tragédián túltekinteni, és meghallani Isten ígéretét a dolgok végső kimenetelével kapcsolatban. S ennek eredménye az lett, hogy az őt addig hevesen vádoló emberek képessé váltak arra, hogy ők is összeszedjék magukat, és elinduljanak vele, hogy visszaszerezzék a fogságba vitt családtagjaikat. És pontosan ez is történt. Ha Dávid nem tudta volna azt, hogyan kell saját magát bátorítania, akkor az aznapi események végzetes következménnyel jártak volna, és sok embernek az élő Istenbe vetett hite megcsappant volna.

Tudod-e, hogyan tudod magad bátorítani? Tudod-e, hogyan lehet Isten csodálatos ígéreteit szólnod…? Tudod-e, hogy tudsz túlnézni a negatív körülményeken, amelyek az életünk bizonyos szakaszaiban ránk törnek? Ezt jó, ha tudjuk! Mert a nehéz időkben sokszor senki nincs mellettünk, aki minket bátorítani tudna. Tehát nekünk kell ilyenkor magunkat bátorítani, erősíteni!

Tudtad-e, hogy az egyik legnagyszerűbb, Isten által nekünk adott ‘eszköz’ a saját magunk bátorítására nem más, mint a nyelveken szólás ajándéka? A Szentírás ezt mondja nekünk: “Aki nyelveken szól, magát építi” (1Korintus 14:4). Amikor így épülünk, az azt jelenti, hogy felbátorodunk, és a bensőnkben megerősödünk. Én magamról tudom, hogy amikor nekem van szükségem felbátorodásra, gyakran imasétákra indulok, és közben nyelveken imádkozom. S nem is telik el sok idő, és újra megerősödöm a hitemben, s új erő ébred bennem arra, hogy továbbmenjek az Úrral, és az elhívásomban.

Figyeljük csak meg a következő igeverset: “Ti pedig szeretteim, épülvén a ti szentséges hitetekben, imádkozván Szent Lélek által, Tartsátok meg magatokat Istennek szeretetében, várván a mi Urunk Jézus Krisztusnak irgalmasságát az örök életre.” (Júd. 20-21). Ugye, hogy ez az igevers a nyelveken szólás erejéről is beszél nekünk? Amikor ugyanis nyelveken szólunk/imádkozunk, akkor szellemből Szellembe szólunk, közvetlenül Istenhez. Milyen jó az Úr, hogy képessé tett minket arra, hogy egy olyan szellemi nyelven szóljunk, amellyel elérhetjük azt, hogy fölé tudunk kerekedni minden csüggedésünknek és csalódottságunknak!

Szeretnélek arra bátorítani, hogy még többet szóljál, imádkozz nyelveken. Ha nincs meg neked ez az Isten-adta ajándék, akkor hadd buzdítsalak arra, hogy keresd az Urat ezzel kapcsolatban. Kérd Őt, hogy túlcsordulásig töltsön be téged az Ő Szent Szellemével, és hogy megadja neked azt a képességet, hogy ‘szellemből Szellembe’ tudjál szólni. Hidd el: annyira nagy áldás lesz ez a számodra, amikor ilyen módon tudsz Istennel kommunikálni. Segít neked abban, hogy felépítsen téged, hogy Istennek az életedre vonatkozó akaratából még többet meg tudjál tenni. Nekem már 18 éves korom óta megvan ez az ajándékom, és az évek során számos alkalommal és hatalmas módokon segített már nekem abban, hogy Istennek az életemre vonatkozó akaratát meglássam, és hogy abban meg tudjak maradni. S az Úr ezt neked is meg akarja adni.

— Rodney Francis.

 

Forrás: http://www.johnthebaptisttv.com/ Moderator: Andrew Strom. Eredeti forrás: http://www.gospel.org.nz/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s