Hogyan haltak meg az apostolok… (How the Apostles Died)

blood drops big

— Mind a hagyomány, mind pedig az egyháztörténelem alapján…

_1_ Máté

Etiópiában halt vértanúhalált, kard által okozott sérülésbe halt bele.

_2_ Márk

Az egyiptomi Alexandriában halt meg, miután lovakhoz kötözve húzták őt végig az utcákon addig, amíg bele nem halt.

_3_ Lukács

Görögországban akasztották fel, ‘eredményeként’ annak, hogy hatalmas módon hirdette az Igét az elveszetteknek.

_4_ János

Mártírhalállal kellett szembenéznie, amikor egy hatalmas üstnyi, forrásban lévő olajba dobták bele, ‘főzték meg’, egy római keresztény-üldözési hullám alatt. Azonban akkor csodálatos módon megszabadult a haláltól. Jánost ezután Patmosz szigetén – amelyet börtönként használtak – bányamunkára ítélték. János a prófétai könyvét, a Jelenések Könyvét Patmosz szigetén írta. Később János apostolt szabadon engedték, és a mai Törökország területén lévő Edessa püspökeként szolgált. Idős korában halt meg, ő volt az egyetlen apostol, aki természetes halállal halt meg.

_5_ Péter

Fejjel lefelé feszítették keresztre, egy x-alakú kereszten. Az egyházi hagyomány szerint azért, mert azt mondta a kínzóinak, hogy ő méltatlannak érzi magát ahhoz, hogy ugyanolyan módon haljon meg, mint Jézus Krisztus.

_6_ Jakab, az Igazságos

Jakabot, a jeruzsálemi gyülekezet vezetőjét ledobták egy 30 méteres magasságból, a Templom DK-i csúcsáról, amikor nem volt hajlandó a Krisztusban való hitét megtagadni. Amikor az ellenségei észrevették, hogy túlélte a zuhanást, egy árkoló kalapáccsal verték halálra. A Templom csúcsa ugyanaz volt, mint amelyikre sátán felvitte Jézust a megkísértése alatt.

_7_ Jakab, a Nagy

Jakab, Zebedeus fia, foglalkozását tekintve halász volt, amikor Jézus elhívta őt egy szolgáló-életre. A gyülekezet erős vezetőjeként Jakabot azután Jeruzsálemben fejezték le. A római tiszt, aki Jakabra vigyázott, csodálkozva nézte, ahogy Jakab megvédte a hitét az ellene irányuló tárgyaláson. Később, ez a tiszt kísérte Jakabot a kivégzése helyére. Ez a tiszt akkor átélt egy, a bűneiről való hatalmas meggyőzetést, megtért, és a bírónak meg is vallotta a frissen szerzett hitét, majd Jakab mellé térdelt, elfogadva azt, hogy őt is le fogják fejezni keresztényként.

_8_ Bartolomeus

Nathánielként is ismerték. Ázsiában volt misszionárius. A mai Törökország területén tett bizonyságot Urunkról. Bartolomeus mártírhalált halt Örményországban a prédikálása miatt: halálra ostorozták (szó szerint: ostorral nyúzták le a bőrét – a ford.).

_9_ András

A görögországi Patras-ban egy x-alakú keresztre feszítették. Miután hét katona csúnyán, erősen megostorozta, a kereszthez kötözték a testét kötelekkel, csak hogy meghosszabbítsák a szenvedését. A követői arról számoltak be, hogy amikor Andrást a kereszthez vezették, ő ezekkel a szavakkal köszönt el: ‘Már nagyon régóta áhítottam és vártam ezt a boldog órát. A keresztet a rajta függő Krisztus teste már megszentelte.’ Még két napon keresztül hirdette Isten beszédét folyamatosan a kínzóinak, majd meghalt.

_10_ Tamás

Indiában halt meg, lándzsával szúrták halálra az egyik missziós útja alatt, mely során Dél-Ázsiában munkálkodott azon, hogy gyülekezeteket alapítson.

_11_ Júdás

Amikor nem volt hajlandó a Krisztusban való hitét megtagadni, nyilakkal lőtték agyon.

_12_ Mátyás

Mátyást, akit az áruló iskarióti Júdás helyett választottak meg apostolnak, halálra kövezték, majd lefejezték.

_13_ Pál

Megkínozták, majd lefejezték Rómában, Kr. u. 67-ben, a gonosz Néró uralkodása idején. Pál elszenvedett egy hosszú börtönbüntetést, amely során számos olyan levelet írt, amelyek az általa alapított, s a Római Birodalom területén lévő gyülekezeteknek szóltak. Ezek a levelek – amelyek a kereszténység alaptanításait tartalmazzák – alkotják az Újszövetségnek egy jó nagy részét.

…Mindez emlékeztetőül szolgálhat nekünk arra, hogy a mi szenvedéseink valójában csekélyek ahhoz az intenzív üldözéshez és hideg kegyetlenséghez képest, amellyel az apostoloknak/tanítványoknak kellett szembenézniük az ő idejükben a Krisztusban való hitük miatt. “És gyűlöletesek lesztek, mindenki előtt az én nevemért;…”

“…de aki mindvégig megáll, az megtartatik.” – Máté 10:22.

Source/Forrás: http://www.johnthebaptisttv.com/2012/02/08/how-the-apostles-died/ Ford.: wordwatcherdawn

Reklámok

Hogyan haltak meg az apostolok… (How the Apostles Died)” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: 2. Könnyfakasztó helyzetek – drámajáték | Kateteka

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s