AZ EZÜSTTISZTÍTÓ KEZÉBEN (The Refiner’s Touch)

Volt egyszer egy nőtestvérekből álló, kis bibliatanulmányozó csoport. Éppen a Malakiás könyvét tanulmányozták, és ahogy a harmadik fejezetnél jártak, az az igevers következett, hogy „…és ül, mint ötvös vagy ezüsttisztogató”. Ez elgondolkodtatta csoport tagjait, és azon kezdtek el tűnődni, hogy ez a mondat vajon mit mutat meg Isten jelleméről és természetéről.

A hölgyek egyike vállalkozott arra, hogy utánanéz annak, hogy milyen is az ezüsttisztítás folyamata, és megígérte, hogy be is számol majd erről a következő alkalmon. Még azon a héten felhívott egy ezüst-ötvöst, és megbeszélt vele egy találkozót, amikor is majd elmegy hozzá, és megnézi, hogyan dolgozik. Az érdeklődése okáról nem árult el semmit, csak annyit, hogy nagyon kíváncsi, hogyan tisztítják az ezüstöt. Ott ült tehát, és figyelte az ezüst-ötvöst, aki egy darab ezüstöt tartott a tűzbe, és hagyta, hogy az felmelegedjen. Az ötvös közben elmagyarázta, hogy az ezüst tisztításánál az ezüstöt a tűz közepébe kell tartani, oda, ahol a lángok a legforróbbak, hogy minden szenny kiégjen belőle.

A testvérnő akkor arra gondolt, hogy igen, Isten is megengedi azt, hogy a próbák ilyen forró tűzébe kerüljünk, aztán megint erről a bizonyos igeversről kezdett el gondolkodni, mely szerint az Úr úgy ül majd, mint ötvös, vagy ezüsttisztogató. Megkérdezte hát a férfit, hogy valóban így van-e: ott kell-e az ötvösnek ülnie a tűz előtt egész idő alatt, amíg az ezüsttisztítás zajlik. A férfi azt válaszolta, hogy igen, és nemcsak hogy ott kell ülnie, és tartania az ezüstöt, hanem figyelnie is kell azt egészen végig, amíg az a tűzben van. Mert ha az ezüstöt a szükséges időnél csak egy pillanattal is tovább tartaná benn a tűzben, az megsemmisülne.

A hölgy egy pillanatra elhallgatott, majd megkérdezte az ötvöst: „Mikor tudja azt, hogy az ezüst már teljesen meg van tisztítva?” Az rámosolygott, és így válaszolt: „Ó, ez nagyon könnyű – amikor már látom, hogy visszatükrözi a képmásomat.”

…Ha ma esetleg a próbák kereszttüzében vagy, emlékezz arra, hogy Isten rajtad tartja a szemét, a kezében tart, és vigyáz rád végig, és formál, amíg meglátja a képmását benned.  (Ismeretlen szerző)

Megjegyzés Kay-től: Alaposan utánajártam annak, hogy a történetben szereplő információk pontosak-e. Felvettem a kapcsolatot egy ezüst-ötvössel az interneten keresztül, és megkérdeztem, hogy van-e ebben az ezüst finomításáról szóló történetben esetleg olyan, ami nem felel meg a valóságnak.

A következő választ kaptam Fred Zweig-től: „Igen, ismerem ezt az igeverset a Malakiásból. A tényleges ezüsttisztítás folyamata és a bibliai versben leírtak megegyeznek. Nagyon fontos valóban, hogy ne melegítsük túl az ezüstöt, és a megtisztított ezüst, amikor már önteni lehet, tényleg olyan fényesen ragyog, mint egy tükör. A magas hőfokon az ezüstben lévő szennyeződés illékonnyá válik, és összegyűlik a felszínén, mint értéktelen salakanyag. Nagyon kell tehát figyelni az olvasztott fémre, mert a túlhevítés nem tesz jó neki. S bár meglehet, hogy a túlhevítés nem teszi teljesen tönkre az ezüstöt, de ennek hatására az ezüst viszont magába szívhatja az oxigént, ami miatt minden megmunkálásra alkalmatlanná válhat.”

Forrás/Source: http://www.clarion-call.org/extras/malachi.htm Ford.: wordwatcherdawn

A „megtisztító tűzzel” kapcsolatos igehelyek:

Zak. 13:9 És beviszem a harmadrészt a tűzbe, és megtisztítom őket, amint tisztítják az ezüstöt és megpróbálom őket, amint próbálják az aranyat; ő segítségül hívja az én nevemet és én felelni fogok néki; ezt mondom: Népem ő! Ő pedig ezt mondja: Az Úr az én Istenem!

Jób 23:10 De ő jól tudja az én utamat. Ha megvizsgálna engem, úgy kerülnék ki, mint az arany.

Mal. 3:2, 3  De kicsoda szenvedheti el az ő eljövetelének napját? És kicsoda áll meg az õ megjelenésekor? Hiszen olyan ő, mint az ötvösnek tüze, és a ruhamosóknak lúgja! És ül mint ötvös vagy ezüsttisztogató és megtisztítja Lévi fiait és fényessé teszi őket, mint az aranyat és ezüstöt; és igazsággal visznek ételáldozatot az Úrnak.

Ézs. 48:10  Ímé, megtisztítottalak, de nem úgy, mint ezüstöt, megpróbáltalak a nyomor kemenczéjében.

Dán. 11:35  És elhullanak az értelmesek közül is, hogy megpróbáltassanak, megtisztíttassanak és megfehéríttessenek a vég idejéig; mert a rendelt idő még hátra van.

(Szerk.: wordwatcherdawn)

Reklámok

Comments/Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s